Каква се оказа българската демокрация


Каква се оказа българската демокрация
И в Лондон, и у нас, полицаите са безсилни пред негрите и циганите, които все се жалват, че са дискриминирани, когато от тях се иска да спазват законите
23 Юни 2014, Понеделник


Паралелни размисли за дискриминацията в Лондон и у нас

Автор: Никола Филипов

Изоставих лозето си. С какъв мерак някога с баща ми засаждахме лозичка след лозичка! Няколко години подред следяхме всеки корен и пъпка – да израснат правилно, за да плододават добре, че лозе се засажда веднъж за няколко поколения напред. Но дойде „демокрацията“ и всичко отиде на кино.

Ето каква се оказа българската демокрация. Рязах, колтучих, копаех, пръсках... Отиваме на гроздобер и що да видим – гроздето обрано. Останали само разни недоузрели, позагнили или изпокаляни чепки. А предния ден на пазара, като гледах какво грозде продаваше една циганка, си помислих: „Хм… откъде ли е взела такъв памид – точно като моя, дето ще го събирам утре?!“

На следващата година, когато наближи гроздобера, реших да  си пазя лозето. Една ранна утрин пристигам там едновременно с две коли, от които се измъкват няколко циганки с кошници и кофи. Двамата мъже шофьори набързо разпореждат да се избира само едрото и хубавото.

„Ама чакайте, какво правите?! Това лозе е мое“ – направих опит да ги спра. Но ранните слънчеви лъчи се отразиха в един лъскав дълъг нож, който и сега пред очите ми прилича повече на турски ятаган. Изгубвайки и ума, и дума, аз се отдръпнах назад и бежешком стигнах до полицейското управление на града.
„И какво искаш сега от нас? Какво можем да направим ние? – стопира възмущението ми дежурният полицай. – Та това си е ежедневие. Мене ли да убиват вместо тебе? Напиши ако искаш тука една жалба, но… не можем да ти помогнем – веднага ни обвиняват в дискриминация“.

От разговорите с тоя и оня разбрах, че пустеещите земи в България пустеят най-вече заради това. Иван, дето няколко години произвеждаше и продаваше корнишони, ми разказа защо е сега в Германия. По същия начин му обирали сутрин краставичките. Събрал веднъж група „охранители“, но и те се уплашили и избягали от циганската банда, на която за нула време й дошли подкрепления. А в полицията само повдигнали рамене.

Чета по вестниците, чета в интернет, понякога и по телевизията обявяват, че български роми осъждат България за дискриминация. А кой всъщност е дискриминираният?
На мен ми прекъснаха тока в гаража, защото имало да се плащат 26 стотинки, за които не знаех. На един съсед му бяха прекъснали елснабдяването, когато закъснял да го плати по време на лятната си почивка. А в ромската махала гледам - пуснали електрическа печка и в двора си. Защо не? Те електричество не плащат.

След избирането на Симеон Сакскобургготски за премиер, много англичани понакупиха недвижимости в България. Дотогава английските вестници и телевизия представяха страната ни като някаква дивашка африканска колония. Показваха как мечкадар качва в трамвая вързана мечка, окичена с червени и сини мъниста, последвано от съответен протест на английското Дружество за закрила на животните. Преповтаряха една световна новина - видеоклипа за взривяването на мавзолея в София, окачествявайки го като варварски акт на нецивилизовано племе. И изведнъж – братовчедът на кралицата, някогашният цар, не само че го пуснали да се върне в България, ами по законен път го избрали за премиер!

Всичко в медиите се преобърна на 180 градуса още на следващия ден. Вестниците и телевизията започнаха да представят красотите на България, добротата и толерантността на българското население. Набързо се нароиха фирми и фирмички, предлагащи недвижимости в нашата страна на баснословно ниски за британците цени. Англичаните започнаха да изкупуват по цели села.

Веднъж с една англичанка заговорихме в самолета на тая тема. Тя идваше в дома си, който купили предната година в някакво старозагорско село. Много им харесвала България, но като хванали зимните студове, решили да се върнат за два-три месеца в по-топлия Лондон. Оказа се, че в британската столица живеем в един район, та си разменихме и телефонните си номера.

„А не са ли ви обрали циганите къщата?“ – полюбопитствах аз. „И ти ли си расист? Защо българите сте все расисти?! – изкрещя в лицето ми тя и накратко ме осведоми, че техни приятели били именно циганите. Те били тук най-добрите хора, защото им помагали в пренасянето на мебелите…

Когато след време потърсих връзка с нея, тя не искаше да говори. Само спомена, че в обраната им къща дори кабелите били измъкнати, а полицията нищо не направила.
В Лондон пък често и англичаните не смеят да противоречат на чернокожите. Нито плаща билет, нито слиза от автобуса африканецът. Ако и шофьорът е черен, просто ще се престори, че нищо не е разбрал – автобусът не е негов, той е на заплата и не е лично засегнат… Ако шофьорът обаче е бял, само ще го помоли да си закупи билет. И черният като не си закупи – водачът на буса нищо повече няма да посмее да направи.

Мен ме блъсна с колата си на пешеходна пътека в центъра на Лондон млада черна африканка, току-що получила шофьорска книжка. За съжаление, на това кръстовище нямаше видеокамери. Докато полицаите и линейките се занимаваха с мен и с останалите участници в движението, виновната шофьорка повикала чрез мобилния си телефон неколцина лъжесвидетели. Опита се да ме изкара едва ли не, че съм се хвърлил пред колата й, макар че пред мен и след мен е имало и други пешеходци по пътеката.

Само някои неволни признания следствие вълнението й са ме спасили да не плащам и щетите по колата й. Нищо че лежах цял месец в болницата с изпочупени ребра и кости.
„Най-лошото е, че те е ударила чернокожа – възкликна адвокатката ми. – Те винаги намират лъжесвидетели и всеки опит за обвиняване в лъжесвидетелство го таксуват за расова дискриминация“.

„Чернокож да си в Лондон!“ – сподели ми един източноевропеец, вече пенсиониран лондонски емигрант. Втора година чакал за общинско жилище, а през това време го прередили десетина африканци. Ами то – в комисията предимно черни, в общината – също. На кого да се оплаче човекът?

Нали гледам разпространените из Лондон пропагандни плакати с нарисувани три мозъка. На двата еднакво големи от тях има надписи: „Мозък на бял човек“ и „Мозък на чернокож човек“. А на третия, един дребен-дребничък мозък, пише „Мозък на расист“. Иди че рискувай да те идентифицират като такъв.
Толерантност, толерантност, ама толерантността също трябва да има граници. И най-важното е, че тя трябва да е взаимна. А не докато от едната страна се проявява толерантност, от другата да се настъпва до безкрайност.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки