В русенския Исторически музей предстои откриването на вълнуващата изложба „Светът на българския воин“


В русенския Исторически музей предстои откриването на вълнуващата изложба „Светът на българския воин“
10 Юни 2024, Понеделник


Неин автор е дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров

Автор: Десант

Илюстрация на Шипченските боеве, публикувана през септември 1877 г., е пример на това, колко подробно събитията, свързани с българите и новосъздадената българска държава, са били следени от водещи световни издания във Франция, Англия, Германия, Италия, Америка и други страни (виж основната снимка към публикацията).
   
Българската победа в Сръбско–българската война още повече засилва интереса и множество военни специалисти от Европа посещават България, за да проучат българската войска и публикуват книги на тази тема.

След Първата балканска война интересът става толкова голям, че в Британското армейско училище се четат лекции за поуките от обучението и тактиката на българската войска. А френският художник Жорж Скот издава книга-албум със свои рисунки и скици от фронта и от „българският Одрин“.
  
За всичко това разказва изложбата „Светът на българския воин“, която ще бъде открита в  Историческия музей в Русе на 13 юни от 18,00 ч. от нейния автор, дългогодишния журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров. 

Изложбата показва множество рисунки, картини, снимки и текстове на оригиналните езици с превода им на български, хронологично от времето на Кримската война –  когато рисунка на две български момчета (станали по-късно офицери), спасени от английски войници е публикувана в седмично списание – до Втората световна война.

Между двете световни войни се появяват редица хвалебствени репортажи в западните издания за Българската трудова повинност.
  
Представено е и отразяването на „българското въстание“ от 1903 г. (известно днес като Илинденско-Преображенско, б.р.).

Има и тематични пана като „Българският воин – джентълмен“ и „Жертвоготовност за България“.

Показани са и забавленията на българските войници.

Изложбата се базира на книгите от поредицата „Светът на българския воин“ и на книгата „Светът на македонските българи“.

Българологът Димитър Димитров е създател и на поредицата „Светът на българката“, в която може да се намери и любопитно описание на „Русенски дами от старо време“.

Димитър Димитров е работил в Българската редакция на Би Би Си – Лондон от 1980 г. до нейното закриване. Там създава и води седмичната историко-политическа програма. Той е първият кореспондент на Би Би Си  в България след 10 ноември 1989 г. 

Автор е на книгите „Съветска България“ – 1 и 2 том, по документи от архива на Форин офис, както и „Прочете ли и гърба“, представяща различни аспекти на живота в България посредством кореспонденции на гърба на пощенски картички от края на IX век до средата на XX век.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки