На 25 ноември е взето решението за създаването на българското опълчение в състава на руската армия


На 25 ноември е взето решението за създаването на българското опълчение в състава на руската армия
Български офицери след войната
25 Ноември 2021, Четвъртък


В средите на опълченците се включват много участници в Априлското въстание

Автор: Янко Иванов

В хода на националноосвободителните борби на българския народ в рамките на руската армия е сформирано доброволно военно формирование от българско опълчение. По време на Руско-турската война неговите дружини са на челните фронтове на военните сблъсъци с турската армия.

Организирането им започва през 1876 г., когато вече става пределно ясно, че войната на Русия с Турция е само въпрос на време. Решение за създаването на техните дружини е взето на 25 ноември 1876 г., когато управляващият комитета за военно обучение при Главния щаб на руската армия ген. Н. Обручев съставя т. нар. „Основания за организирането на българска войска”.

За формирането й първоначално в Кишинев, а по-късно – в румънския град Плоещ, започват да пристигат български патриоти, които искат да се включат в борбата с турците за освобождението на родината си. Многобройни благотворителни общества събират средства за закупуването на тяхното въоръжение – пушки „Шаспо” (Chassepot) и 12 оръдия.

В средите на опълченците се включват много участници в Априлското въстание. На началника на Българското опълчение ген. Столетов помага много кишиневският полицейски началник И. С. Иванов, който също бил с български произход и преди това се занимавал с изпращането на български доброволци в Сърбия.

На 31 март 1877 г. в Арменския комплекс в Кишинев се събират първите 700 опълченци. С всеки изминал ден броят на доброволците нараства, като комисията, оглавявана от Иванов, приема всички желаещи, независимо от тяхната възраст. Така в един строй се оказват 14-15-годишни юноши редом до 60-годишни мъже.

От редовете на Руската императорска армия в опълчението се прехвърлят 200 войника с български произход. На 12 април в Плоещ се провежда преглед на войската, на който опълченците са удостоени с царското „благодаря”.


Български офицери след войната

Заради огромното количество желаещи – общо 7 444 войници и 81 офицери – частите на опълчението са трансформирани в 6 дружини от по 1000 човека с по 5 роти, обединени в 3 бригади – Западна българска бригада, Средно-българска бригада и Източна българска бригада.

Впоследствие те получават съответното цифрово обозначение – 1-ва, с командир полковник Корсаков; 2-ра, под командването на полковник княз Вяземски и 3-та, начело на която застава полковник граф Толстой.  Първоначално опълченците се сражават в състава на предния руски отряд на ген. Гурко при Стара Загора на 19 юли 1877 г.

През август те взимат дейно участие в отбраната на Шипка, а през декември – в битката при Шейново. След Освобождението Българското опълчение става основата за формирането на българска армия.


В тази сграда на Арменския комплекс в Кишинев през март 1877 г. се сформира Българското опълчение под командването на генерал-майор Столетов

В категории: История , Добри Вести

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Lena
12.06.2023 19:10:55
0
0
Btc Recovery experts RECOVERY MASTERS//Secure Restoring Recovery
Greetings, I am Lena Gwinn  a  Dermatologist from Poland and a Professional crypto//btc trader.I happened to be a scam victim After being swindled off 2,09 Btc by internet fraudsters from my CoinBase wallet who transferred them to unauthorised wallet.While trying to convince them to get it back they were instead insisting me to  invest more.I was almost giving up, when I came across a tweet from Mousa said from Bahrain on how he was able to recover his lost Usdt with the help of a group of specialised professional hackers RECOVERY MASTERS.I immediately Contacted them through their email (Recoverymasters@email.cz ) Even though they were only able to retrieve 90% of my bitcoin, I’m nevertheless happy because I didn’t think it would be possible.In Case you need such services you can reach them also through Whaptsap; +1(204)819-5505. I will forever be grateful to them.
4
Claudia Klein
18.02.2023 00:59:37
0
0
Здравейте и добре дошли в Spotcap Global Financial Services, Казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Предлагам всякакви кредитни услуги

Имате ли остра нужда от финансово подкрепление? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +491742018459 | и имате заем в сметката си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги за заем по целия свят.

Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да заемете до 15 милиона евро и даваме заеми при нисък лихвен процент от 3% годишно. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от кредитни продукти.

Признавам факта, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора намират за толкова трудно да получат заем за дялово участие от техните местни банки или други финансови институции поради висок лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини

Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да извършвате транзакциите си, когато и където имате нужда

Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +491742018459 | & Получете отговор веднага

Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаят, че имате недостиг на пари, просто ни пишете и ще получите заем.

Вашата финансова свобода е във вашите ръце!!
3
SUSAN BENSON
01.02.2022 14:47:05
0
0
Здравейте, ако имате нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, бизнес, заем за закупуване на къща или кола, не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, както обезпечени, така и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага

Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Признавам факта, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора намират за толкова трудно да получат заем за дялов капитал от местните банки или други финансови институции поради висок лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/приход, нисък кредитен рейтинг или други причини

Няма повече времена на чакане или стресиращи посещения в банка. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда

Ние предлагаме 24-часови заеми от световна класа. За запитвания/Въпроси? - Изпратете имейл до | sunshinefinancialgroupinc@gmail.com | или ни пишете на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор незабавно.
2
Анти Румънецът
25.11.2021 15:32:10
0
0
1.
А за средновековният завоевател на България, княз Святослав/Светослав на (Киевкса) Русия нищо???
Сега: или руските историци са "историци" и Киевска Русия никога не беше руска, а винаги украинска (както твърдят украинските историци), или България не дължи нищо на Русия понеже злото нанесено на българите от Святослав беше равно на доброто направено на българите от Освободителската Царска Русия.
Не може и двата неща да важат същевременно.
2.
Peste un MILION de basarabeni au depus cereri de REDOBANDIRE a cetateniei ROMANE in ultimii 11 ani
https://rgnpress.ro/2021/11/25/peste-un-milion-de-basarabeni-au-depus-cereri-de-redobandire-a-cetateniei-romane-in-ultimii-11-ani/
= Над 1 милион "бесарабци" са вложили писмени искания (заявки) за "ПРЕ-придобиване" с румънското гражданство в последните 11 години
Анти-украинска + анти-българска статия в румънския националистически онлайн сайт Romanian Global News (RGNPRESS.RO)
В статията има карта и на днешна украинска част от Бесарабия (тоест западната част на укр. област Одеса, разположена западно от р. Днестър) въпреки че под "бесарабци" авторът на статията има предвид само гражданите на държава Молдова, а не и жители на историческата област Бесарабия като цяло (сред които са и гражданите на Украйна които са родени и живеят в по-горе посочената украинска част от Бесарабия, и те са "бесарабци" понеже живеят в украинска Бесарабия).
Картата е отрязана в север и юг умишлено за да не се покаже и Южна Добруджа и Северна Буковина, тоест да не стане очевидно че става дума за карта на Велика Румъния. От сайта се страхуват от Бг. и Украйна.
Обаче картата включва Южна Бесарабия (понастоястхем част от Украйна, преди част от Велика Румъния) където живеят изключително много българи които са повече и от тамошите молдовци. В Южна Бесарабия (западна част от област Одеса) почти няма хора които да се декларират румънци, за разлика от Северна Буковина където почти всички хора с молдовски/румънски роден език са с румънско национално самоопределение.
Тоест очевидно е че картата умишлено беше отрязана за да не предизвика отрицателни ответи от Бг. и Укр. Така както тя изглежда сега можде да се предположи че става дума за карта на Велика Румъния, особено щом украинската част на Бесарабия е включена в нея, а това че в статията пише само за "бесарабци" не означава че националистическият сайт не е искал да напомни на читателите си за Велика Румъния, като хората от сайта ОТ СТРАХ умишлено са "забравили", са пропуснали да покажат и Южна Добруджа и Северна Буковина.
Само че авторът на статия е забравил че не следваше да изолзва думата "бесарабци", а "молдовци" или "граждани на Република Молдова" (понеже и "молдовци" е двусмислена дума в румънски език, като тя може да означава и жителите на днешна румънска Молдова, тоест областта между р. Прут на изток и планина Карпати на запад).
Тогава щеше да е ясно че той няма предвид жителите на украинска Бесарабия, а само на гражданите на Молдова.
Бележка: На картата между Украйна и Молдова, тоест помежду украинската и молдовската част на историческата област Бесарабия няма нито едно обозначение на държавна граница като че ли украинската Бесарабия беше част от държава Молдова.
1
Анти Румънецъ
25.11.2021 15:25:07
0
0
А за средновековният завоевател на България, княз Святослав/Светослав на (Киевкса) Русия нищо???
Сега: или руските историци са "историци" и Киевска Русия никога не беше руска, а винаги украинска (както твърдят украинските историци), или България не дължи нищо на Русия понеже злото нанесено на българите от Святослав беше равно на доброто направено на българите от Освободителската Царска Русия.
Не може и двата неща да важат същевременно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки