В русенския музей отвориха интерактивен прозорец към Сексагинта Приста


В русенския музей отвориха интерактивен прозорец към Сексагинта Приста
Снимки: РИМ-Русе
05 Юни 2020, Петък


През него може да се видат легионери, които представят бойни практики, характерни за военните формирования на римляните

Автор: Десант

Интерактивен прозорец в Историческия музей в Русе препраща посетителите към времето на римското присъствие по българските земи.

Иновативната форма за представяне на наследството разгръща разказа за периода на Античността и осезаемото влияние, което той оказва за културното развитие на региона в миналото. Това е мултимедиен продукт, визуализиращ реален прозорец от сградата на музея, който отвежда посетителя на Сексагинта Приста – крепостта, която има ключово значение за разбирането на римското присъствие край Дунав.

Наименованието й в буквален превод означава „Шестдесет кораба“. Кастелът получава името си, когато в края на първи век през Дунав е прехвърлен един римски легион с 60 кораба от типа „пристис“.

При археологически проучвания са разкрити части от няколко сгради, храм на Аполон и Принципията – щабът на военната част.



Така през интерактивния прозорец посетителите виждат легионери, които представят бойни практики, характерни за военните формирования на римляните, разположени по границата на Империята. Едновременно с това присъстващите получават информация за обособяването на провинциите Мизия и Тракия, основните легиони, техните знамена и крепости.

Римският прозорец е необичаен начин за приобщаване на посетителя към музейната среда и средство за популяризиране на античното наследство на региона. Той обвързва историята на древноримските провинции с артефактите и разказите в музея като по този начин се търсят нови интерпретации на Европейския културен маршрут „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното“.


В категории: Добри Вести , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки