Как древните хора са си чистили зъбите


Как древните хора са си чистили зъбите
Снимка: © Pisit.Sj / Shutterstock/FOTODOM
02 Май 2024, Четвъртък


В далечното минало грижата за тях била доста сложна задача

Автор: Десант

През хилядолетната история на човечеството начините на хигиена на устната кухина значително са се променили. Днес повечето хора мият зъбите си по два пъти на ден, докато за древните жители на планетата грижата за тях е била доста сложна задача и това водело до сериозни стоматологични проблеми. 

Известно е, че неандерталците, обитавали някога земите на днешна Хърватия, използвали клечки за зъби, изработени от кости, както и подобие на зъбни конци от жилава трева. 

Преди около 14 хиляди години в Италия живял „пациент“ с кариес, на който била отстранена поразената част на зъба.

Преди 7 хиляди години древните египтяни създали една от първите смеси, изпълняваща функцията на паста за зъби. В нейния състав влизали пепел, яйчена черупка, пемза и смирна (вероятно тамян, получен от растението). Персите и римляните добавяли различни съставки за подобряване на вкуса и ефективността на зъбната паста. 

Най-ранните четки за зъби (на практика представляващи просто специално подострени клонки) са открити в древноегипетските и вавилонските гробници, датирани в 3500 г. пр. Хр. А най-първата подобна на днешните зъбна четка се предполага, че се е появила в Китай между VII и X в. пр. Хр., по време на династията Тан. Тя била направена от бамбук и свинска четина.

За унищожаването на микробите в устната кухина в далечното минало пък дъвчили дървесина от дървото Salvadora Persica, познато също като Арак или Ал-Арак или още Мисвак. 


В категории: Праистория , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки