Историята на бургаски хирург, лекувал канибали, влезе в книга


Историята на бургаски хирург, лекувал канибали, влезе в книга
Ключови думи: хирург, бургас, УМБАЛ
11 Януари 2022, Вторник


След като години наред работи в Зимбабве, Нова Зеландия, Вануату и Великобритания, д-р Бенчев решава, че е време да помогне на сънародниците си

Автор: Десант

Да лекуваш на три континента и отново да избереш България - това е животът на хирурга от УМБАЛ Бургас д-р Евгений Бенчев. След като години наред работи в Зимбабве, Нова Зеландия, Вануату и Великобритания, д-р Бенчев решава, че е време да помогне на сънародниците си. Избира не частната практика, а държавната болница в Бургас, където работи и до днес.

Професионалният му път е необичаен и наситен с перипетии. Д-р Бенчев е единственият лекар, който оцелява след практиката си в островната държава Вануату. Там живеят канибали, а той е изпратен като трети лекарски екип - предишните два са загинали при необичайни обстоятелства.

Съдбата на д-р Евгений Бенчев влезе в книгата "Завърналите се" на Петя Кертикова. Тя представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория. Всички те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съвсем съзнателно са решили да се завърнат в родината си.



Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома.

Д-р Евгений Бенчев има дългогодишен опит в детската хирургия. Член е на Кралското хирургическо дружество на Великобритания – една от най-уважаваните научни институции в света. В УМБАЛ Бургас работи предимно с деца, както във Второ хирургично отделение, така и в кабинета в медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“.

„В България се върнах с желание, не я давам за Англия. Никога не бих искал да остана, въпреки че прекарах осем години в Англия. Върнах се, защото исках да помогна на българите и по този начин аз самият да добия самочувствие, че нещо съм направил“, споделя д-р Бенчев и уточнява, че в България има нужда и място за младите лекари.

Цялата история на д-р Бенчев и на още 20 наши сънародници можете да прочетете в книгата "Завърналите се". Тя е на издателство AMG publishing и е на пазара от края на миналата година.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки