Студенти от УАСГ обследват храм „Преображение Господне“ в Поморие


Студенти от УАСГ обследват храм „Преображение Господне“ в Поморие
Снимки: Община Поморие
17 Март 2023, Петък


Обект на техните проучвания е и архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“, в който влизат и сградите на Българо-гръцко дружество „Анхиало“ и къщата „Дом на поета“

Автор: Десант

По покана на поморийския кмет Иван Алексиев магистри и петокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия гостуват в Поморие, за да обследват сградата на старинния храм „Преображение Господне“, двора към него (терен на бившата почивна станция на МВР) и архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“, в който влизат и сградите на Българо-гръцко дружество „Анхиало“ и къщата „Дом на поета“.

В групата, водена от проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, има и чуждестранни студенти, гостуващи по програма Еразъм. Всички те бяха посрещнати вчера от кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Младежите направиха начален оглед на местата за обследване заедно с кмета, председателя на Общински съвет Адам Адамов, протойерей Борис Георгиев и Стефка Аликова от Българо-гръцкото дружество. Днес младите учени се сдобиха с необходимите за проучванията си архивни документи, проведоха срещи с експерти от Общината и от Исторически музей – Поморие.

Същинската работа предстои в следващите дни, когато проф. д-р арх. Кандулкова и студентите ѝ ще опишат в детайли необходимите за храма укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности, на база на което ще изготвят доклад.



„На този терен до храма Община Поморие планира да изгради общодостъпна крайбрежна зона за отдих. С предходните археологически проучвания през 2021 г., с обследването на основите от проф. д-р инж. Богомил Петров и екипа му от УАСГ и с вашия научен принос сега смятам, че не само ще обновим църквата, но за първи път имаме възможност паметници от древното минало на града да бъдат  приобщени и експонирани в паркова среда.

Това се явява и невероятен шанс културното наследство на Поморие да се запази  за поколенията и се радвам, че млади хора като вас, изявиха желание за подобно обследване.“, изтъкна Иван Алексиев.

Теренът на бившата почивна станция на МВР бе прехвърлен на Община Поморие в края на 2019 г. С намерение да превърне уникалното място в крайбрежен парк с впечатляваща морска гледка, Общината започна почистване на района и събаряне на старите и опасни постройки. При почистването работници попаднаха на два строителни архитектурни елемента – мраморна база и колона, разположени в близост до старата църква „Преображение Господне“. 

В края на август 2020 г. за намерените находки бе уведомен  Регионалният исторически музей в Бургас и бе свикана експертна комисия на Министерство на културата, която потвърди вероятността елементите да произхождат от една по-стара постройка, вероятно базилика, предхождаща описаната средновековна църква от IX век.

През юли 2021 г. на терена бяха проведени и археологически проучвания, с екип от Националния археологически институт с музей (НАИМ) – София и Исторически музей – Поморие.

Целта на всички тези дейности е изясняване археологическия потенциал на терена около църквата и благоустрояване на пространството чрез превръщането му в общодостъпна крайбрежна зона за отдих.

Ще бъдат обособени нови богато озеленени алеи и кътове за детски игри. Ще се намали шумовото натоварване, ще се създадат условия за здравословна градска среда, както и ще се осигури достъп за хората в неравностойно положение. Всичко това значително ще допринесе за увеличаване туристическия потенциал на морския град.


В категории: Новини , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки