Пътеводител ЕС: По пътя на коприната в едно някогашно българско градче в Беломорска Тракия (СНИМКИ)


Пътеводител ЕС: По пътя на коприната в едно някогашно българско градче в Беломорска Тракия (СНИМКИ)
Снимки: Авторът
18 Юни 2024, Вторник


Софлу незаслужено не намерило място в туристическите справочници за региона 

Автор: Диана Славчева

Софлу е малко градче в Беломорска Тракия, сгушено в подножието на източните склонове на един от последните хълмове на Родопите – Свети Илия, на територията на Североизточна Гърция. Само на 500 м западно от него минава река Марица по пътя си към Егейско море, където се влива чрез просторна делта. Недалеч е и границата с България при Свиленград – на някакви си едва 105 км. Самият граничен пункт не е натоварен и през него се минава буквално за минути.

През средните векове на това място е съществувало село Софис, което е заличено при падането му под турска власт. Доста по-късно се появява българското селище Софлу, което е заселено от околните български села Голям и Малък Дервент (откъдето е родом и моят прадядо, б.а.), Каяджик, Башклисе и Янорен.

С Ньойския договор е предадено на Гърция. За няколко години – от април 1941 до ноември 1944 г. то попада в буферната зона на Беломорието под между България и Турция под германска окупация, но отново минава в гръцки ръце с Парижкия мирен договор от 1947 г.

„Споходихъ Софлу в края на ноември 1913 г., като минах по железницата през Одрин—Димотика, и втори път през юни 1915 г., като пътувах направо по българска територия от Хебибчево през  Ортакьой—Деведере—Малък Дервент... Градецът бе изпълнен с българи бежанци от няколкото близки български села, които останаха под Турция, и от Софлийските български села, голяма част от които бяха разорени, съсипани“ – разказва Любомир Милетич в „Разорението на тракийските българи“.

Градчето от столетия е прочуто с производството си на коприна. Тук е бил най-големият пазар на коприна в Османската империя. Днес за тези времена напомня Музеят на изкуството от коприна, който се помещава в красива неокласическа сграда, построена през 1886 г. в центъра му. Целта му е да съхрани спомена за богатата традиция на областта в копринената индустрия.В неговите зали са представени различните етапи от производството на коприна и бубарството. Тук може да се видят стари машини, с които коприната се е обработвала, като може да се проследи целия производствен процес от източването на конеца до изтъкаването на готовия плат и неговото десениране. 

Място е намерено и за отглеждането на копринените буби, като на живо може да се види как растат малките гъсеници и се превръщат в пеперуди, оставяйки след себе си ценните пашкули, от които се получава ценната суровина. Музеят на коприната е обзаведен с уникална електронна система. Посещението му е безплатно, като на входа посетителят получава таблет, с който да сканира QR-кодовете на експонатите и на избран от него език може да прочете подробна информация за тяхното предназначение и използване.За спомен от тази уникална разходка в миналото се предлага голяма колекция от изделия на местната копринена индустрия – копринени шалове, обеци от пашкули, тишлайфери, сувенири. В повечето магазинчета в Софлу стоките също са изработени от качествена коприна.

Самото градче е очарователно с десетките си кафенета, чиито масички са разположени под алея от черничеви дървета с гъсти корони. Туристите могат да се насладят на спокойствието и пъстроцветието по тесните му улички, откривайки в него една неочаквано приятна дестинация, незаслужено не намерила място в туристическите справочници за региона.
В категории: Новини , Пътеводител , Населени места , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки