Преди 60 години Българската православна църква канонизира за светец родения на 11 март Софроний Врачански


Преди 60 години Българската православна църква канонизира за светец родения на 11 март Софроний Врачански
11 Март 2024, Понеделник


Негово дело е първият препис на паисиевата „История славянобългарска“ и първата печатна книга на новобългарски език - „Неделник“

Автор: Дина Харизанова

На 11 март преди 285 години (1739 г.) в Котел е роден един от първите български будители - поп Стойко Владиславов, останал в историята като Софроний Врачански.

Негово дело е първият препис на паисиевата „История славянобългарска“ и първата печатна книга на новобългарски език - „Неделник“.

Той е канонизиран от Българската православна църква преди 60 години - на 31 декември 1964 г.

През 1792 г. напуска родния си град, служи в енорията в Карнобат. Пътува до Цариград, Света гора, Анхиало, Арбанаси и през 1794 г. става монах в Къпиновския манастир, а на 17 септември същата година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний.

Във Враца паметта на светеца-будител, който е небесен покровител на епархията, ще бъде отбелязан с различни прояви.

В старинния храм „Св. Възнесение“, който е част от Етнографско-възрожденския комплекс, носещ името му, ще бъде отслужена литургия, като празничното богослужение ще бъде оглавено от врачанския митрополит Григорий.

Своя празник ще отбележи и най-старото начално училище във Враца.

Сред именитите наследници на свети Софроний Врачански са синът му Цонко, който е баща на княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков), а неговият син Алеко (Александър) Богориди е първият областен управител на Източна Румелия.

Софроний има още много потомци с впечатляващи биографии, за които се знае доста малко. Дъщеря му Мария например е майка на епископ Поликарп Патарски (с рождено име Петър Цонков Петров), предстоятел на българската църква „Свети Стефан“ в Цариград.

Той написва и издава житие и история на св. св. Кирил и Методий, което е отпечатано в печатницата на „Цариградски вестник“. На 11 май същата година епископ Поликарп извършва в „Свети Стефан“ първата тържествена служба в чест на светите братя и така поставя началото на утвърждаването на този всенароден празник.

Една от дъщерите на Стефан Богориди и сестра на Алеко Богориди - Смарагда, когато е на 18 години се омъжва в Цариград за княза на Молдова Михаил Стурдза.

Потомка на Софроний е и голяма френска поетеса Анна дьо Ноай. Тя е внучка на сестрата на Алеко Богориди - Анна Богориди.

Вижте също: Правнучка на Софроний Врачански се омъжва за молдовски княз, съпруг на нейна племенница се бие при Плевен 


В категории: Добри Вести , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки