Публикуван е за онлайн изтегляне сборник с доклади от научна конференция „Местни общности, културни наследства и музеи“


Публикуван е за онлайн изтегляне сборник с доклади от научна конференция „Местни общности, културни наследства и музеи“
26 Януари 2022, Сряда


Изданието е двуезично

Автор: Десант

Публикуван е сборникът „Местни общности, културни наследства и музеи“ за онлайн изтегляне. Той съдържа статии, разработени въз основа на доклади в научна конференция с международно участие с едноименно заглавие. Тя е организирана в рамките на проект „Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

Проектът се изпълнява от изследователски екип от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (базова организация), Нов български университет, Регионален исторически музей – Русе, Регионален исторически музей – Сливен.

Съставители на сборника са Валентина Ганева-Райчева, Ирена Бокова, Николай Ненов. Редакционната колегия е в състав Валентина Ганева-Райчева, Ирена Бокова, Ирена Тодорова, Искрен Великов (секретар), Наталия Рашкова, Николай Ненов, Николай Сираков. Рецензенти са проф. д-р Владимир Пенчев и доц. д-р Оксана Минаева.

В публикуваните в изданието текстовете се дискутират процеси и дейности по осмисляне на символни, икономически и социални аспекти на наследствата, проблеми на ценностно преосмисляне и трансформации на местни културни ресурси в наследства, за ролята на живите наследства в музейните практики и политики, създаването на нови образи, послания и продукти на местни наследства и др.

Проблематиката има за цел да допринесе за развитието на познанието за взаимовръзките общности – наследства – музеи и тяхното обвързване с идеи за местно развитие и повишаване качеството на живот, с музейните политики и практики към наследството, с отношенията между заинтересованите страни – институции, местни общности, културни предприемачи.

Сборникът е двуезичен – статиите са публикувани както на български, така и на английски език.
Той може да бъде изтеглен от ТУК.


В категории: Добри Вести , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки