Как българите извадиха от строя най-известния турски крайцер


Как българите извадиха от строя най-известния турски крайцер
Капитан ІІ ранг Димитър Добрев
07 Ноември 2017, Вторник


Торпилирането на „Хамидие“ е едно от най-важните събития от военноморската ни история

Автор: Дарин Канавров Исторически музей-Балчик

Две събития от морската летопис на България заемат централно място в историята на военноморския ни флот. Несъмнено двата най-значими акцента в нея са торпилирането на крайцера „Хамидие” през Балканската война и морският бой при Балчик през Първата световна война.

И докато изваждането от строя на най-известния турски военен кораб на ХХ век вече сто лета се радва на заслужена популярност, то морската битка, разразила се край Балчик, стана обществено достояние едва през последните петнайсетина години.

Все пак, тъй като в началото на ноември се навършиха 100 години от торпилирането на крайцера „Хамидие”, ще съсредоточим вниманието си повече върху подробностите от тази славна страница в нашата военна история.

На 30 октомври 1912 г. началникът на флота подполковник Руси Лудогоров донася в Щаба на действащата армия (ЩДА), че в Кюстенджа (дн. Констанца) се товарят 80 оръдия за Турция. Той иска разрешение да действа с миноносците. Генерал Иван Фичев му разрешава и го окуражава с напомнянето, че флотът ще извърши велико и героично дело.

На 7 ноември 1912 г. българското морско командване е известено, че египетските кораби „Акдениз” и „Карадениз”, натоварени с военни материали, потеглят от  пристанището в Кюстенджа за Цариград. Около 22,30 ч миноносците „Летящи”, „Смели”, „Строги” и „Дръзки”, под командването на капитан II ранг Димитър Добрев, излизат от военноморска база Варна, за да ги пресрещнат.

Веднага е обявена бойна тревога. Моряците от екипажите заемат бойните си постове. Малко след полунощ, в района на нос Калиакра, те забелязват силует на военен кораб, който се оказва крайцерът „Хамидие”.

Между 43 и 45 минути след полунощ „Летящи”, „Смели” и  „Строги” изстрелват последователно по едно торпедо срещу противника. Първите два миноносеца нанасят ударите си, без да са заели най-удобната  позиция за стрелба. Третият стреля преждевременно под остър ъгъл. Неприятелят остава невредим.

Последен за нанасяне на торпеден удар се насочва „Дръзки”. Противникът е вляво от него. Под остър ъгъл българският миноносец с две последователни пресичания на курса на “Хамидие” ляга на контракурс на десен борд и сближавайки се с турския крайцер, от 50-60 метра, почти в упор, изстрелва торпедо в него, улучвайки го в носовата част.

Противниковият боен кораб получава пробойна с размер около 10 кв. м и е закаран на буксир до Цариград. Убити са 8 души от екипажа му, а 32 са ранени. От българските моряци е ранен само един артилерист от „Смели”. А материалните ни щети се изчерпват с пробиването от един шрапнел на димохода на „Дръзки”.

Още същия ден цар Фердинанд, впечатлен от успешната торпедна атака, телеграфически награждава началника на отряда миноносци – капитан ІI ранг Димитър Добрев, с военен орден за храброст III степен. Това отличие се дава един-единствен път на офицер от флота през цялата Балканска война.

Според спомени на очевидец от „Хамидие”, по време на атаката на борда му се намира  командирът на отряда турски кораби с щаба си. Веднага след торпилирането на крайцера те се качват на спасителни лодки и се прехвърлят на други турски кораби. Преди това посъветват командира на „Хамидие”, капитан I ранг Хюсеин Рауф, също да го напусне, тъй като морският съд потъва. Той обаче не се съгласява, а успокоява екипажа и с изкусни маневри, на заден ход, успява да се добере до Босфора. Според същия очевидец убитите на борда на крайцера са деветнадесет.

Към мястото на атаката се приближават турски бойни кораби, които влизат в артилерийски двубой с оттеглящите се български миноносци. Стреля се от всички страни. Очертават се силуетите на ескадрените миноносци „Самсун” и „Ядигер Миллет”. Артилерийската стрелба става безредна. Нашите миноносци губят ориентировка. Те се разбъркват с неприятелските кораби. Отвсякъде се мяркат движещи се силуети.

Морето като че ли гъмжи от кораби.

Стрелбата на корабната артилерия се води хаотично по всички посоки. Между дългите силуети на турските есминци сноват българските миноносци. За торпеден изстрел не може да се мисли. Корабите бързо се появяват и изчезват по най-различни направления. Създалата се бойна обстановка – загуба на фактора тактическа внезапност, разбъркване на строя на атакуващия отряд и пристигане на нови неприятелски сили към мястото на сблъсъка, възпрепятства организирането на повторна торпедна атака.

За успеха на българските военни моряци допринасят и грешките на неприятелското морско командване. Корабите на противника преминават недалеч от военноморска база Варна през нощта – най-благоприятната част от денонощието за нападение от страна на  миноносците ни.

Крайцерът „Хамидие” и останалите 4 турски бойни кораба, взели участие в стълкновението (според някои данни това са есминците „Яр Хисар”, „Ядигер Миллет” и минният крайцер „Берк и Сатфет”, а според други – ескадрените миноносци „Ядигер Миллет”, „Самсун” и минните крайцери „Пейк и Шефкет”, „Берк и Сатфет” и два неназовани есминеца), разполагат общо с 54 оръдия и 13 торпедни тръби, а българските миноносци – с 8 малокалибрени оръдия и 12 торпедни тръби. Резюмирайки тактико-техническите характеристики на корабите от двете противостоящи сили, може да се обобщи, че по брой на оръдията противникът има почти седемкратен превес.

По отношение на торпедното въоръжение, чиято употреба решава изхода на сблъсъка, като цяло силите са почти равни, а спрямо турския крайцер българското превъзходство е шесткратно. Що се отнася до скоростта, възможностите на миноносците и на 3 от турските кораби („Хамидие”, „Берк и Сатфет” и „Пейк и Шефкет”) са равни, докато другите два кораба на неприятеля, участващи в стълкновението („Ядигер Миллет” и „Самсун”), са по-добри от българските по този показател.

Но в нападението срещу турския крайцер по резултатен начин нашите военноморски сили използват един основен принцип на военното изкуство – внезапността. Атаката е извършена през нощта. Нападателите взимат инициативата. Противникът е изненадан. Той трябва да действа бързо, в неясна обстановка, при което за кратко време търпи сериозни загуби. Сред екипажа на „Хамидие” настъпва смут, който сковава неговите действия.

Любопитно е да се отбележи автентичното свидетелство, което ни е оставил очевидец на атаката от екипажа на миноносец „Дръзки”: „Като излязох по-късно на палубата, ясно видях със собствените си очи, че артилерийската прислуга около оръдията на „Хамидие” е по бели гащи”.

Обстоятелството, че от строя е изваден голям турски боен кораб, морално травматизира личния състав на противника и понижава бойния му дух. Общо от бреговата артилерия преброяват 152 оръдейни изстрела, които са дадени и от двете страни. Неприятелският огън е хаотичен и се води не по една, а по четири цели. Излишно е да коментираме каква е точността на стрелбата, извършвана от психологически деморализирани артилерийски разчети по неясни, движещи се в тъмнината силуети.

Следва да изтъкнем, че до Балканската война българските военни моряци нямат нужния опит в боравенето с материалната част. Проведените учебни плавания, в навечерието й, често са съпътствани от инциденти и аварии.

По време на учебни торпедни стрелби се достига и до непредумишлена злополука, при която загива един подофицер. При плаване на отряда миноносци, седмица преди атаката срещу крайцера „Хамидие”, става ясно, че техническото им състояние не позволява да  развият максималната си скорост.

Поради неумело маневриране се стига и до сблъскването на кораби, което довежда до изваждането им от строя. Предвид  създалата се сложна ситуация назначаването на капитан II ранг Димитър Добрев за неин командир се оказва изключително правилно и добро кадрово решение.

Морски офицер с доказани професионални качества, с натрупан боен опит от Руско-японската война, той се ползва с неоспорим авторитет сред командирите на кораби и моряците от екипажите. Буквално за броени дни той успява да им вдъхне решителност, да повдигне бойния им дух, да ги постави на бойна нога и да ги амбицира до краен предел за извоюване на успех срещу многократно по-силния противник.

Затова и постигането на тази първа и наистина забележителна победа на българското морско оръжие при описаните твърде неблагоприятни обстоятелства, още повече повишава нейната стойност. Торпилирайки „Хамидие”, убедително показва на дело, че високият боен дух и волята за победа са в основата на всеки военен успех и че, както сполучливо се изразява капитан I ранг Рашко Серафимов: „Прашката на Давида е всякога готова в ръката на българина, когато има да се бори със своите Голиати”.Мичман І ранг Георги Купов, командир на миноносец „Дръзки” – 1912 г. Поразеният от българското торпедо турски крайцер „Хамидие“ Екипажът на „Дръзки“ на борда на кораба си

В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

16
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
16
Nancy Cao
14.04.2023 13:37:57
0
0
Hallo zusammen, ich bin Miss Nancy Cao, lebe derzeit in Kroatisch, ich bin eine verheiratete Frau mit drei Kindern und steckte in einer finanziellen Situation fest und musste meine Rechnungen für die Medikamente meines Sohnes refinanzieren und bezahlen. Ich habe versucht, Kredite bei verschiedenen privaten und geschäftlichen Kreditfirmen zu suchen, aber nie mit Erfolg, und die meisten Banken lehnten meinen Kredit ab. Aber wie Gott es wollte, wurde ich von einer Freundin namens Susan James einer Frau Gottes vorgestellt, einer privaten Kreditgeberin, und ich bekam eine Kreditsumme von USD 400.000,00 und heute bin ich Geschäftsinhaberin und meinen Kindern geht es gut im Augenblick. Wenn Sie sich also an eine Firma wenden müssen, um sich ein Darlehen mit einem niedrigen Zinssatz von 3 % und besseren Rückzahlungsplänen und -plänen zu sichern, wenden Sie sich bitte an Miss Susan James. Website: (https://susanjamesloanfirm6.wixsite.com/mysite) Oder E-Mail:susanjamesloanfirml07@gmail.com
15
Nancy Cao
14.04.2023 13:35:10
0
0
Hallo zusammen, ich bin Miss Nancy Cao, lebe derzeit in Kroatisch, ich bin eine verheiratete Frau mit drei Kindern und steckte in einer finanziellen Situation fest und musste meine Rechnungen für die Medikamente meines Sohnes refinanzieren und bezahlen. Ich habe versucht, Kredite bei verschiedenen privaten und geschäftlichen Kreditfirmen zu suchen, aber nie mit Erfolg, und die meisten Banken lehnten meinen Kredit ab. Aber wie Gott es wollte, wurde ich von einer Freundin namens Susan James einer Frau Gottes vorgestellt, einer privaten Kreditgeberin, und ich bekam eine Kreditsumme von USD 400.000,00 und heute bin ich Geschäftsinhaberin und meinen Kindern geht es gut im Augenblick. Wenn Sie sich also an eine Firma wenden müssen, um sich ein Darlehen mit einem niedrigen Zinssatz von 3 % und besseren Rückzahlungsplänen und -plänen zu sichern, wenden Sie sich bitte an Miss Susan James. Website: (https://susanjamesloanfirm6.wixsite.com/mysite) Oder E-Mail:susanjamesloanfirml07@gmail.com
14
jan ihnatik
08.04.2023 13:18:11
0
0
Търсите легитимен небанков заем? Възползвайте се от това страхотно предложение за финансов заем, който може да бъде учреден за до 360 месеца с възможност за предсрочно погасяване без увеличаване на падежа от 50 000 CZK до 2 900 000 CZK. Изплащане на цялата сума на кредита, включително изплащане на средства, в рамките на 24 часа. Обещаваме професионална и бърза консултация. Пълната информираност за условията на предоставяне, разбира се, е проблем. Можете да получите повече информация на имейл: ihjan51@gmail.com
13
Wiegand Susanne
09.02.2023 18:26:40
0
0
laenupakkumine tõsiste ja ausate isikute vahel 72 tunni jooksul

Lihtne, kiire simulatsioon ja põhimõtteliselt kohene reageerimine.

- Saatke meile e-posti teel: genereusedeveloppement@gmail.com

Lõpetanud sel aastal oma ristiteed ja unistuste katsumused, saa rahastust aastal
turvaliselt ja kiirkorras alates 1000€ saad tagasi maksta 3 aastaga maksimaalselt 25 aastat.
Pakume teie vajadustele kõiki laenutüüpe:

+ uue auto ost;
+ Kinnisvaralaen, kinnisvaralaen
+ Arhitekt, insener, ehitus;
+ Teie interjööri sisustamine;
+ Taotlege tarbijakrediiti;
+ reisi rahastamine;
+ Elekter ja gaas, Internet ja mobiiltelefonid;
+ Kindlustus, kolimine, rahandus, Selectra;
+ Lasteõpe;
+ oma maksude rahastamine;
+ uusaasta rahastus
+ Ja palju muud; kõik on võimalik.

Kui teie krediiditaotlus on esitatud, analüüsib seda otse meie meeskonna professionaal.
Seega saate põhimõttelise vastuse esimesel võimalusel enne lõpliku lepingu allkirjastamist.

Palun kirjutage meile oma isiklike laenude kohta

E-post: genereusedeveloppement@gmail.com

Krediit teie teenustele 24/24 tundi.
12
BIRGITTE
09.02.2023 17:56:06
0
0
Legal administrator

Hello Mr/Mrs,
I am Iva Birgitte living in Europe, for a long time I have been living in a stormy situation, I want to make my property behave. I have a fortune in the French Republic that I wish to put at your disposal to enable you to carry out works of goodwill. If I chose to put myself on this announcement page, it is because I want it to be done without fear around because of my previous activities. I contact you today so that you agree to serve as legal administrator (beneficiary) and to carry out an action program either a foundation or an NGO to help the elderly and children in difficult situations.
I have the official and legal documents concerning. To be frank with you, it was during a little stroll in my lost moments on the Internet that I came across your address. This is where I decided to contact you and tell you about my project. I'm sorry I didn't get to know you enough before speaking to you; it is important that we establish a basis of trust between you and me to carry out this offer. If you want to help me in this matter, answer me at the email: birgitteiva@gmail.com
Receive my sincere regards.
11
CAROLINE
09.02.2023 17:48:52
0
0
Tilbud om lån mellem enkeltpersoner Email: carolinelina90@gmail.com

Jeg har kapital, der vil blive brugt til at lave individuelle kort- og langfristede lån lige fra $5.000 til enhver seriøs person, der ønsker dette lån. 2% rente om året afhængig af det lånte beløb, fordi jeg som privatperson ikke ønsker at bryde loven om åger. Afhængig af det lånte beløb kan du betale tilbage på 3 år i maksimalt 25 år. det er op til dig at se de månedlige betalinger.

* Privat kredit til udlændinge med opholdstilladelse L
* Privat kredit til grænsependlere (G-tilladelse)
* Privat kredit til udlændinge med opholdstilladelse B
* Privat kredit afhænger af din opholdstilladelse
* Kredit til lokale myndigheder,
* Kredit for andre juridiske personer under offentlig ret,
* Kredit for non-profit privatretlige organisationer,
* Kredit for juridiske personer under privatret, der er ansvarlige for forvaltningen af ​​en offentlig tjeneste,
* Kredit til andelsselskaber af kollektiv interesse.

Jeg beder kun om en bekræftet håndskreven anerkendelse af gæld og også at fremlægge nogle dokumenter.

Du er blevet udelukket fra banken, og du er ikke i favør hos bankerne, eller endnu bedre, du har et projekt og har brug for finansiering, dårlig kredit eller penge til at betale dine regninger, penge til at investere i virksomheder.
Så hvis du har brug for kredit, så tøv ikke med at kontakte mig for mere information om mine vilkår.
Kontakt mig venligst direkte på:

E-mail: carolinelina90@gmail.com

PS: ikke-seriøse mennesker undlader at stemme
10
Mike Morgan
22.11.2022 05:13:29
0
0
Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score.
Personal Loans (Secure and Unsecured)
Business Loans (Secure and Unsecured)
Consolidation Loan and many more.

Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
Phone number: +917428831341 (Call/What's app)
9
Вам нужен кредит? Свяжитесь с
04.05.2022 06:47:54
0
0
Привет !

Вам нужно законное и быстрое обслуживание кредита?
Подайте заявку сейчас и получите свои деньги срочно!
* Позиция от 5000 до 50 миллионов
* Выберите от 1 до 30 лет для погашения.
* Гибкие условия кредита.
Свяжитесь с нами по электронной почте: gerred.breinloanlenderr@gmail.com
WhatsApp: +639317518498.
Управление.
Свяжитесь с кредитной Speedy сейчас !!!
8
Mike Morgan
07.04.2022 02:45:15
0
0
Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score.
Personal Loans (Secure and Unsecured)
Business Loans (Secure and Unsecured)
Consolidation Loan and many more.

Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
Phone number: +917428831341 (Call/What's app)
7
MR PENDELIS
09.11.2019 09:26:37
0
3
Свидетелство как прекратявам финансовите си притеснения

Здравейте всички, ние предоставяме заеми на физически лица, фирми и сътрудничещи институции, бизнес заеми, финансиращи земеделие и проекти. Аз съм г-жа Clency Dexter. Живея във Флорида и днес съм щастлива жена, искам да благодаря на г-н Пенделис Богатство за предлаганите заеми, богобоязлив мъж. (ИСТИНСКАТА ИСТИНА) контакт чрез: pwloancompany484@gmail.com
С Най-Добри Пожелания
6
Sarah
15.08.2019 06:41:24
0
3
Имате ли нужда от бизнес или личен заем?

Ако отговорът е да, искам да ви представя Джеймс Андерсън. Той е най-добрият и най-честен кредитор, който съм намерил в Craigslist. Получих заем от 178 000 евро, след като беше измамен няколко пъти плюс той също има инвестиционни програми. Той би могъл да ви помогне и от моя реферал, така че ако имате нужда от заем, всичко, което трябва да направите, е да напишете на Томас Андерсън с моя референтен код (aAC0112), важно е да заявите кода си, тъй като получавам препоръки.
Неговата информация за контакт е info.cashcraft84@gmail.com

Сара
5
mr scott
07.08.2019 11:22:35
0
2
Здравейте

Имате ли нужда от спешен заем, за да решите финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми от 1000 до 50.000.000,00 евро, ние сме надеждни, силни, бързи и динамични, без кредитен контрол и предлагаме 100% гаранция на чуждестранни заеми по време на този трансфер.

Имаме и заем в цяла валута с 2% лихва по всички кредити .... Ако се интересувате да се върнете чрез този имейл.

Моля, свържете се с нас, ако се интересувате от чрез

Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com
WhatsApp: +79265038734

За разбирането,
Г-н Скот
Изпратете ни имейл на адрес: accessloanfirm2030@gmail.com
4
Paul Garry
01.08.2019 02:28:27
0
2
Имате ли нужда от заем? Заем, за да изплатите дълга си или да платите сметките си или да започнете нов бизнес? Заем за финансиране на вашия проект? Ние предлагаме гарантирани кредитни услуги на всяка сума с лихва 2%. За отговори и повече информация изпратете отговор на следния имейл: paulgarry328@gmail.com
3
Гавраил Хлътев
29.04.2018 08:10:24
6
2
Тия румънски псета до, преди два века бяха българи и на кирилица пишеха..... Проклети да сте, ние ще се върнем!
2
VICTORIA EMMANUEL
06.03.2018 12:36:02
0
3
заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Дао, не изглежда повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) да кандидатстват за заем
1
Приятел на България
07.11.2017 12:14:44
8
1
ценни археологически предмети които трябва да се върнат от Румъния в България:
От книга Din istoria Dobrogei, том втори (автори Вулпе, Раду; Барня, Йон (Radu Vulpe, Ion Barnea)), публикувана от Румънската "Академия" през 1968 г.
страница 294 предмет от Брестовене, стр 340 от Силистра, 360 от Балчик, 556 от Силистренско
Всички тези са открити през времето на румънската окупация на Южна Добруджа (значи те са историческо наследство на България, независимо кой и кога ги е открил) и не са върнати.
Снимките на част от тези предмети могат де се видят и в книгата La Dobroudja - Connaissance de la Terre et de la Pensee Roumaines публикувана от Румънската "Академия" през 1938 г.

Освен тези мощите на Св. Димитър Басарбовски:
Мощите му принадлежат на манастира Басарбово и на Българската Православна Църква и те никога не са ги продали или подарили на Румъния като страна или на румънски гражданин/етнически румънец. Свети Димитър Басарбовски беше превърнат от румънците крадци в покровител на Букурещ. Като подробност Басарбово никога не е било румънска територия, е разположено западно от новата (за 1913 г.) бг-рум граница, не че Южна Добруджа била румънска земя (по историческо право).
Преди време (2007 година) директорът на Балчишкия музей, господин Дарин Канавров, е намерил списък с предети още невърнати в България. Румънците обаче са казали че те ги нямат, значи тези предмети са изчезнали мистериозно. Очевидно става дума за румънска лъжа.

Цитат от Румънско-Български речник на Стоян Романски: Йоан Богдан [румънски славист]: "взел е от българско читалище в град Тулча оригинала на "Манасиевата хроника" и вече не го върнал".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки