Забележителният род на основоположника на детското хоровото пеене и създател на хор „Бодра смяна“ Бончо Бочев


Забележителният род на основоположника на детското хоровото пеене и създател на хор „Бодра смяна“ Бончо Бочев
Участници в поликрайшкия театър. В средата на първия ред седнал Бончо Бочев с дъщеричката си Лиляна . Снимка: Архив
15 Април 2024, Понеделник


Гърланите били разпознавани отдалеч по говоренето им на висок глас

Автор: Авторски колектив

Стар и забележителен е родът на основоположника на детското хоровото пеене и създател и диригент на легендарния хор „Бодра смяна“ Бончо Бочев.

Той произхожда от стария поликрайшки род Гърланови (Гърланите), който през втората половина на XVIII век променя името си на Горидкови, а век и половина по-късно се разделя на три клона. Единият от тях е Бочеви.

Родовите предания са запазили, че Гърланите били весели и общителни хора. Обичали да си похапват, попийват и да вдигат гюрултия на висок глас. По викането с пълно гърло били разпознавани отдалеч. Така им се появило прозвището Гърланите, което станало и название на фамилията.

Докъм своята 40-45-годишнина Илия Гърланът и жена му, и двамата от Поликрайще, нямали деца. След това обаче за година и половина – две им се родили двама сина: Киро и Илия.

Отивайки за вода на близката чешма „Балтейка“, майка им ги водела със себе си. Като я виждали, жените й казвали: „Како Илийце, дълго време нямахте деца, но сега ви се родиха двама, да ви са живи и здрави.“ А тя отговаряла: „Не Боже поможи от грозде, че от гориди“, сиреч: „Не Бог да помага, когато имаш деца, а когато те са дошли късно“. От тази приказка им излязъл прякорът Горидите (неузряло навреме грозде).

Старото име полека-лека било забравено и се възприело новото. Гърланите потънали в мрака на историята и тяхното място заели Горидите. От първите – Киро и Илия (закъснелите деца на Илия Гърлана), тръгнали два клона на новия род.

По-големият син Киро Илиев Горидков се отделил от баща си, купил си място в местността Ръта в източната част на Поликрайще и си посторил къща в него. Спазвайки обичая, по-малкият син Илия Илиев Горидков останал да гледа родителите си и работил нивите на баща си.

Оженил се и му се родил син Киро Илиев Горидков, който наследил дома, останал от деди и прадеди и техния занаят – земеделието. От брака си имал син Илия Киров Горидков. И той се прехранвал с поминъка на баща си. Родили му се двама сина Ангел и Бочо.

Бочеви

Бочо Илиев Горидков, по-малкият син на третия Илия Горидков, става родоначалник на Бочеви. През 1897 г. той става кмет на Поликрайще. Независимо, че това е за кратко и през споменатата година в селото се сменят четирима градоначалници, в края на XIX и началото на XX век, за да застане човек начело на едно от най-богатите и важни селища на България, е трябвало да има неоспорими лични качества, а не както днес в потайна нощна доба да подкупва и изнудва „избирателите“ си.

Запазени са документи, които сочат, че Бочо Горидков взел важни и общественозначими решения в полза на населението и на неговото просвещение. Имал четирима сина: Цвятко, Георги, Никола и Илия и две дъщери: Маринка и Руса. Бащата предоставя възможност да се образова на единия от синовете си – Никола, който след това се утвърждава като видна фигура в историята на Поликрайще. Именно той и наследниците му сменят фамилното си име и възприемат неговото – Бочеви.

Никола Бочев

Никола Бочев е първият представител на интелигенцията от това потекло. В периода 1900 – 1926 г. той е учител, а през годините 1901 — 1906, 1912/1913 г. до февруари 1913, 1914/1915 г. – и Главен учител в училището в Поликрайще. От Летописната му книга разбираме, че през 1898/1899 г. все още не е бил на работа в него, но от 1900/1901 г. вече е учител трета степен с годишна заплата 1140 лв. За учебната 1899/1900 г. липсва информация.

Макар че официално Никола Бочев запазва фамилното си име Горидков, навсякъде е записан в Летописната и Протоколните книги на училището с бащиното си име Бочев и по същество става инициатор на въвеждането му като фамилно за дъщеря си, сина си и за неговите дъщери.

Роден е през 1877 г. в Поликрайще. Със своя живот и дело той се нарежда в плеадата от талантливи личности и видни интелектуалци, за които е било привилегия, щастие, чест и гордост да работят за училището на Поликрайще.

Един от тях е Бончо Бочев (1923 – 1933) – основоположник на детското хоровото пеене, музикален педагог, създател и диригент на световноизвестния хор „Бодра смяна“.

През 1912 г. в Поликрайще е открита средищна прогимназия, в която учат и ученици от Мургазлий, Сергювец и Темниско и учебната година е приравнена с градската, за което безспорно заслуга има и Никола Бочев.

Както почти един милион българи и той е мобилизиран на фронта и се сражава за националното ни обединение (1912 – 1913, 1915 – 1918). Председател на читалище „Развитие“ (1900 – 1914) и изтъкнат театрален деец.

Той е твърде колоритна личност. Запомнен е с това, че имал първия телефон в Поликрайще – истинска сензация за онова време. След 1926 г. основава фирма и се занимава с търговия с дървен материал. За киното в двора на Кънчо Бундев подарява два кубика дъски за направа на пейките за зрителите.

През 1954 г. се преселва в по-добрия свят, защото не може да приеме колективизацията и насилственото отнемане на всичко, което е постигнал с десетилетия труд.

Никола Бочев се жени три пъти. Първата му жена – Рада Петрова Попова от Драганово е майка и на трите му деца – Бончо, Йончо и Мария, всички с фамилията Бочеви.

Йончо почива съвсем млад. За него има запазен документ като ученик от 1914 г. Никола дава високо образование на Бончо и Мария, които стават прогимназиални учители в Поликрайще през 1923 г. и преподават тук съответно до 1933 и 1939 г. През 1931 г. Мария се омъжва за Стойно Григоров от Полски Сеновец, учител в Поликрайще от 1929 г. и приема неговото фамилно име.

Втората и третата съпруги на Никола Бочев Славка Бочева и Евгения Петрова Бочева (от Варна) са учителки в Прогимназията в Поликрайще. Доведената му от Евгения дъщеря Здравка Куманова завършва френска филология в Софийския университет и е детска учителка в Поликрайще и учителка по френски в Горна Оряховица.

Бележка на редакцията: Текстът е основан на извадки от: „Илюстрована история на Поликраще“, Том I „През превратностите на времето“, с автори Трифонка Романова Попниколова, проф. д-р Георги Николов Георгиев, Никола Георгиев Попниколов и д-р Марияна Николова Георгиева, ииздадена през 2017 г.; от „История на родовете Горидкови и Млеченков от с. Поликраище, област Велико Търново“, Манол Млеченков, 2008; от Теттуатски дефтер ML.VRD.TMT.d 12691, Османски архив, Истанбул (документи) Превод от османо-турски на български Алджан Мустафа и „Детски хор в основното училище“, Бончо Бочев – В: Музикално възпитание, бр. 4, 5 и 6, 1938. 


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки