Български учени са съорганизатори на елитната научна конференция в Кейптаун


Български учени са съорганизатори на елитната научна конференция в Кейптаун
Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев председателстват трите си Специални секции на Международния симпозиум PIERS, Прага през 2015
01 Септември 2022, Четвъртък


Форумът ще бъде открит с докладите на проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева

Автор: Яна Славянска

Именитите български физици проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева са съорганизатори на най-елитната в света научна конференция по електромагнитна теория ICEAA, която предстои да се проведе в Кейптаун, Южноафриканската република.

На форума Марияна и Георги Георгиеви ще представят два поканени доклада: „Едно приложение на числата  в теорията на азимутално намагнитените ферито-диелектрични вълноводи“ („An Application of the  Numbers in the Theory of Azimuthally Magnetized Ferrite-Dielectric Circular Waveguides“) и „Някои свойства на ферито-диелектричен цилиндричен вълноводен фазорегулатор с азимутално намагнитване“ („Some Features of the Circular Ferrite-Dielectric Waveguide Phase Shifter of Azimuthal Magnetization“).

Нашите учени поясняват, че числата  са нови реални положителни числа, които те въвеждат сега за пръв път с помощта на нулите на сложна висша трансцендентна фунцкия, съставена от няколко комплексни конфлуентни хипергеометрични функции на Кумер и Трикоми и реални цилиндрични функции на Бесел, пресмятат техни стойности и дават тяхно приложение в теорията на вълноводите.

В Специалната секция на Георгиеви ще се представят 10 доклада.

В престижната конференция ще вземат участие учени от четири континента: Европа, Южна Америка, Северна Америка и Азия, общо от 8 държави: Съединените американски щати, Руската федерация, Бразилия, Мексико, Германия, България, Турция и Япония.

Двата поканени доклада на българските учени са първи и втори в програмата на специалната секция. Това ще рече, че с тях ще се открие конференцията.

По думите на Марияна и Георги Георгиеви, това е много важно, защото на откриването на всеки форум от такъв ранг присъстват всички участници, Организационният и Надзорният комитети в пълен състав, така че техните доклади ще станат достояние на възможно най-широка научна общественост.

Самото присъствие на Президента на URSI и главен организатор и инициатор на ICEAA проф. Усленги и на вицепрезидента на URSI проф. Кобаяши в Специалната секция събира като във фокус вниманието на участниците, а впоследствие – на URSI, IEEE, на най-елитните университети и научни организации в света, на рефериращите организации, редакторите на научни списания, на специални броеве на такива списания, книги, енциклопедии и конференции по електромагнетизъм.

Ето какво още споделят пред „Десант“ Марияна и Георги Георгиеви: „Участието в международни конференции от световен ранг изисква огромни познания по специалността и сродни на нея (в случая физика, математика и електроинженерство), по компютърни науки, знаене на няколко езика, познания в най-различни области – история, география, литература, политика, икономика. Това е огромен труд.

Основното изискване е всичко, което се представя да е оригинална авторска идея и да е вярно. Полага се невероятен труд за изработване на окончателния текст, за което има много строги изисквания и стандарти, великолепно владеене на английски език на ниво по-добро от това на неговите носители. Трябва да се помнят и съобразяват хиляди факти, до най-големите подробности.

При самото изработване на окончателния вариант на работата и на текста понякога налага да се правят по 25-26-27 и повече коректури, след като всичко вече се струва на авторите, че е готово, за да се изпипа до най-последната запетая, да се спазят правилата за пренасяне, да се форматират таблиците, да се начертаят фигурите, да се цитира литературата, съгласно стандарта.

За композирането и изработването на окончателния текст са нужни голямо въображение и забележителни художествени умения. И винаги може да се окаже, че след 27 коректури трябва да се прави още една и после още една.

Тук трябва да се отбележи, че съвременните компютърни технологии изискват изключителни познания и умения за справяне в световната мрежа, работа с най-съвършените програми и без тях просто е невъзможно нищо да се направи. Хора без върхови умения в най-различни области на съвременната наука просто нищо не могат да направят“ - категорични са нашите световно признати учени.

Те обаче обръщат внимание, че участието в международни конференции от световен ранг е много престижно, но същевременно скъпо занимание.

„Всеки автор заплаща такса за правоучастие, която е от порядъка на 1000 долара. Разходите за самолетни билети са по 3-4000 и повече долара, хотелите са също с космически цени. Пътуването на такива огромни разстояния, което може да трае и по 30 часа в едната посока, е свързано и с големи физически натоварвания. Изисква се сериозна предварителна научна подготовка и подготовка на самото пътуване. Десетки часове се прекарват в самолетите свит на кълбо и по летищата в очакване на следващия полет.

След това на място при пристигането натоварването също е много голямо, защото няма почивка, налага се въпреки часовите разлики, недоспиването и силната умора веднага да се изнасят докладите. Изисква се човек да е силен и здрав, непрекъснато да се пази да не се разболее, защото няма кой да му помогне на другия край на света и сам трябва да се оправя с всичко, да взема светкавично решения по проблеми, за които не и сънувал, че съществуват, да е много решителен“.

Д-р Марияна Георгиева и проф. д-р Георги Георгиев обаче не се оплакват от това натоварване, тъй като и на техните колеги също се налага да изминат големи разстояние, за да се включат в авторитетния форум. Измъчва ги обаче друго:

„Учените от всички държави, независимо дали ги причисляваме към „развития“ или „неразвития“, към първия, втория или третия свят, дали са от Европа, Африка, Азия, Америка или Австралия, винаги участват в научните форум от името на своята държава и от името на университет или научен институт, но официална България е по-различна!

В нея училищата, университетите и научните институти (БАН) от наука не се интересуват, а и самата официална България (общинска, областна и централна власт, Правителството, Министерството на образованието и науката – пази Боже и такова министерство имаме!, Народното събрание, омбудсманът, профсъюзите – синдикатите, партиите, обществените организации и пр.) също от наука не се интересуват!" - с разочарование констатират големите наши физици. 

Те споделят, че сами финансират участията си в световните форуми. При това на техните изяви задължително присъства и българското знаме, което те винаги носят със себе си, където и да са по света. 


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки