Български учени са съорганизатори на елитната научна конференция в Кейптаун


Български учени са съорганизатори на елитната научна конференция в Кейптаун
Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев председателстват трите си Специални секции на Международния симпозиум PIERS, Прага през 2015
01 Септември 2022, Четвъртък


Форумът ще бъде открит с докладите на проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева

Автор: Яна Славянска

Именитите български физици проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева са съорганизатори на най-елитната в света научна конференция по електромагнитна теория ICEAA, която предстои да се проведе в Кейптаун, Южноафриканската република.

На форума Марияна и Георги Георгиеви ще представят два поканени доклада: „Едно приложение на числата  в теорията на азимутално намагнитените ферито-диелектрични вълноводи“ („An Application of the  Numbers in the Theory of Azimuthally Magnetized Ferrite-Dielectric Circular Waveguides“) и „Някои свойства на ферито-диелектричен цилиндричен вълноводен фазорегулатор с азимутално намагнитване“ („Some Features of the Circular Ferrite-Dielectric Waveguide Phase Shifter of Azimuthal Magnetization“).

Нашите учени поясняват, че числата  са нови реални положителни числа, които те въвеждат сега за пръв път с помощта на нулите на сложна висша трансцендентна фунцкия, съставена от няколко комплексни конфлуентни хипергеометрични функции на Кумер и Трикоми и реални цилиндрични функции на Бесел, пресмятат техни стойности и дават тяхно приложение в теорията на вълноводите.

В Специалната секция на Георгиеви ще се представят 10 доклада.

В престижната конференция ще вземат участие учени от четири континента: Европа, Южна Америка, Северна Америка и Азия, общо от 8 държави: Съединените американски щати, Руската федерация, Бразилия, Мексико, Германия, България, Турция и Япония.

Двата поканени доклада на българските учени са първи и втори в програмата на специалната секция. Това ще рече, че с тях ще се открие конференцията.

По думите на Марияна и Георги Георгиеви, това е много важно, защото на откриването на всеки форум от такъв ранг присъстват всички участници, Организационният и Надзорният комитети в пълен състав, така че техните доклади ще станат достояние на възможно най-широка научна общественост.

Самото присъствие на Президента на URSI и главен организатор и инициатор на ICEAA проф. Усленги и на вицепрезидента на URSI проф. Кобаяши в Специалната секция събира като във фокус вниманието на участниците, а впоследствие – на URSI, IEEE, на най-елитните университети и научни организации в света, на рефериращите организации, редакторите на научни списания, на специални броеве на такива списания, книги, енциклопедии и конференции по електромагнетизъм.

Ето какво още споделят пред „Десант“ Марияна и Георги Георгиеви: „Участието в международни конференции от световен ранг изисква огромни познания по специалността и сродни на нея (в случая физика, математика и електроинженерство), по компютърни науки, знаене на няколко езика, познания в най-различни области – история, география, литература, политика, икономика. Това е огромен труд.

Основното изискване е всичко, което се представя да е оригинална авторска идея и да е вярно. Полага се невероятен труд за изработване на окончателния текст, за което има много строги изисквания и стандарти, великолепно владеене на английски език на ниво по-добро от това на неговите носители. Трябва да се помнят и съобразяват хиляди факти, до най-големите подробности.

При самото изработване на окончателния вариант на работата и на текста понякога налага да се правят по 25-26-27 и повече коректури, след като всичко вече се струва на авторите, че е готово, за да се изпипа до най-последната запетая, да се спазят правилата за пренасяне, да се форматират таблиците, да се начертаят фигурите, да се цитира литературата, съгласно стандарта.

За композирането и изработването на окончателния текст са нужни голямо въображение и забележителни художествени умения. И винаги може да се окаже, че след 27 коректури трябва да се прави още една и после още една.

Тук трябва да се отбележи, че съвременните компютърни технологии изискват изключителни познания и умения за справяне в световната мрежа, работа с най-съвършените програми и без тях просто е невъзможно нищо да се направи. Хора без върхови умения в най-различни области на съвременната наука просто нищо не могат да направят“ - категорични са нашите световно признати учени.

Те обаче обръщат внимание, че участието в международни конференции от световен ранг е много престижно, но същевременно скъпо занимание.

„Всеки автор заплаща такса за правоучастие, която е от порядъка на 1000 долара. Разходите за самолетни билети са по 3-4000 и повече долара, хотелите са също с космически цени. Пътуването на такива огромни разстояния, което може да трае и по 30 часа в едната посока, е свързано и с големи физически натоварвания. Изисква се сериозна предварителна научна подготовка и подготовка на самото пътуване. Десетки часове се прекарват в самолетите свит на кълбо и по летищата в очакване на следващия полет.

След това на място при пристигането натоварването също е много голямо, защото няма почивка, налага се въпреки часовите разлики, недоспиването и силната умора веднага да се изнасят докладите. Изисква се човек да е силен и здрав, непрекъснато да се пази да не се разболее, защото няма кой да му помогне на другия край на света и сам трябва да се оправя с всичко, да взема светкавично решения по проблеми, за които не и сънувал, че съществуват, да е много решителен“.

Д-р Марияна Георгиева и проф. д-р Георги Георгиев обаче не се оплакват от това натоварване, тъй като и на техните колеги също се налага да изминат големи разстояние, за да се включат в авторитетния форум. Измъчва ги обаче друго:

„Учените от всички държави, независимо дали ги причисляваме към „развития“ или „неразвития“, към първия, втория или третия свят, дали са от Европа, Африка, Азия, Америка или Австралия, винаги участват в научните форум от името на своята държава и от името на университет или научен институт, но официална България е по-различна!

В нея училищата, университетите и научните институти (БАН) от наука не се интересуват, а и самата официална България (общинска, областна и централна власт, Правителството, Министерството на образованието и науката – пази Боже и такова министерство имаме!, Народното събрание, омбудсманът, профсъюзите – синдикатите, партиите, обществените организации и пр.) също от наука не се интересуват!" - с разочарование констатират големите наши физици. 

Те споделят, че сами финансират участията си в световните форуми. При това на техните изяви задължително присъства и българското знаме, което те винаги носят със себе си, където и да са по света. 


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Енчев
11.03.2023 12:01:51
0
0
Уважаеми Дами и Господа,
Когато решим да говорим за историята, трябва преди всичко да знаем и започнем
с факта че, Българите сме старейшини по произход сред Човеският род и знаещи историческото си предназначение.
Защото;
Науката, както преди така и сега учи човека че, за да има баланс в живота на Планетата; (флора и фауна), вичко - ( живо и не живо ), се е появило и заражда не случайно, а със строго определено-предназначение!
Тогава, естествено ѝ за Човека, - наравно с въпроса - "как", възниква и дилемата - "защо"?
С какво предназначение и защо Българите, сме се появили на тази Планета?
Защото произхода на живота ни е завещал "предназначение", от преди повече от 80 века!
Много малко са народите, знаещи историческото си предназначение!
Жестоко престъпление е в днешно време да се стремим-драпайки за ръководни длъжности в международни организации като; като Бокова и Сталина в,
UN & UNESCO, World Bank, €C и др., незнаейки собственото историческо-предназначение, произхода на Българския ни етнос, а камоли да знаем и предназначението на всички, държави-членки в тях!
Подробности за историческото ни предназначение са описани в скоро излязлият от редакция на отдел "Литература" към БАН, труд със заглавие "Необруленото историческо предназначение на Българският дух"

С Уважение, Енчев /
entanashi@gmail.com
*******************************
"За пълното си щастие
Човек трябва да има
Суверенно и славно отечество"
Симонид Кеоский /5век преди Христа /
"А за да бъде Българина напълно щастлив,
Трябва да знае ѝ следва, своето
историческо предназначение! "
Енчев И. / 20век след Христа /
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки