Как посрещат Дан Колов в родината след 30 години изгнание


Как посрещат Дан Колов в родината след 30 години изгнание
Снимка: Фейсбук /Реставрация на къщата-музей „Дан Колов“
02 Септември 2022, Петък


Борецът възнамерявал да се прибере без никой да разбере

Автор: Десант

Един пролетен ден през 1935 г. Дан Колов се обръща към приятеля си и борец Хари Стоев: „Хари, да си идем в България”. Изненадан, Хари му отговаря: „Какво ще правим в България, старче!
Тука виж – пари, слава, почести!”. Но Дан Колов е непреклонен и отсича: „Ще си идем, Хари. Като България никъде няма. И ще си идем без никой да знае”.

Какво се случва след това припомнят администраторите на фейсбук страницата „Реставрация на къщата-музей „Дан Колов“:

„На 7 април 1935 г., точно 30 години след напускането на родината, Дан Колов, придружен от Хари Стоев и български студент в Париж, пристигат на българската граница с експресен влак.

За самото пристигане Хари Стоев споделя: „На гара Драгоман митничарите видяха паспортите. Дръннали по телефона в София и ние, които смятахме инкогнито да пристигнем на гара София, се видяхме сред море от народ, който викаше и възхваляваше Дан Колов. А Дончо, свалил шапката си, кима на този и на онзи и плаче от радост, от умиление”.

Дан Колов допълва казаното от Хари: „Не мога да не изкажа възхищението си от посрещането, което ми устроиха. Имал съм случаи да бъда аплодиран от 50 000 души, но никога в тези аплодисменти не съм чувствал толкова искреност и топлота, както при посрещането ми в София.

Тридесет години обикалях всички краища на света, видях много страни и различни хора, но като видях отечеството си, почувствах, че в родния край животът е най-хубав и по-свободно се диша“.


В категории: Новини , Спортни новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки