Как посрещат Дан Колов в родината след 30 години изгнание


Как посрещат Дан Колов в родината след 30 години изгнание
Снимка: Фейсбук /Реставрация на къщата-музей „Дан Колов“
02 Септември 2022, Петък


Борецът възнамерявал да се прибере без никой да разбере

Автор: Десант

Един пролетен ден през 1935 г. Дан Колов се обръща към приятеля си и борец Хари Стоев: „Хари, да си идем в България”. Изненадан, Хари му отговаря: „Какво ще правим в България, старче!
Тука виж – пари, слава, почести!”. Но Дан Колов е непреклонен и отсича: „Ще си идем, Хари. Като България никъде няма. И ще си идем без никой да знае”.

Какво се случва след това припомнят администраторите на фейсбук страницата „Реставрация на къщата-музей „Дан Колов“:

„На 7 април 1935 г., точно 30 години след напускането на родината, Дан Колов, придружен от Хари Стоев и български студент в Париж, пристигат на българската граница с експресен влак.

За самото пристигане Хари Стоев споделя: „На гара Драгоман митничарите видяха паспортите. Дръннали по телефона в София и ние, които смятахме инкогнито да пристигнем на гара София, се видяхме сред море от народ, който викаше и възхваляваше Дан Колов. А Дончо, свалил шапката си, кима на този и на онзи и плаче от радост, от умиление”.

Дан Колов допълва казаното от Хари: „Не мога да не изкажа възхищението си от посрещането, което ми устроиха. Имал съм случаи да бъда аплодиран от 50 000 души, но никога в тези аплодисменти не съм чувствал толкова искреност и топлота, както при посрещането ми в София.

Тридесет години обикалях всички краища на света, видях много страни и различни хора, но като видях отечеството си, почувствах, че в родния край животът е най-хубав и по-свободно се диша“.


В категории: Новини , Спортни новини , Личности

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Matthrew James
14.03.2024 08:04:47
0
0
Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е толкова невероятно, бях жертва на онлайн инвестиционна измама, свързах се с REVENANT CYBER HACKE и те могат да възстановят откраднатите ми пари, току-що получих бакшиш за около $658 000 до моя адрес на портфейла, след като REVENANT CYBER HACKER свърши страхотна работа, наистина се случи всичко благодарение на REVENANT CYBER HACKER за страхотната им помощ и подкрепа Повече от щастлив съм, не мога да опиша колко съм щастлив Свържете се с тях на имейл: revenantcyberhacker@gmail.com
Уебсайт: revenantcyberhacker.net
Whatsapp: +1(208) 425-8584
1
ПЕТКО ПЕТКОВ
26.04.2023 11:06:40
0
0
БЪЛГАРИН ! АКО ВСИЧКИ СМЕ ТАКИВА?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки