В родното село на първия български олимпийски шампион – бореца Никола Станчев, ревностно тачат паметта му


В родното село на първия български олимпийски шампион – бореца Никола Станчев, ревностно тачат паметта му
Снимка: Община Бургас
08 Февруари 2022, Вторник


Един от кандидатите за кмет на населеното място има идея да се направи мемориален кът в чест на шампиона, известния като „Гагарин на българския спорт“ 

Автор: Десант

Бургаското село Твърдица е родно място на първия ни олимпийски шампион – борецът Никола Станчев. На олимпиадата в Мелбърн през 1956 г. той печели първия златен олимпийски медал за България. 

В края на февруари в Твърдица предстоят частични местни избори за избор на кмет. Един от кандидатите - журналистката Диана Фъртунова, е автор на едно от последните интервюта с шампиона. В центъра на селото е издигнат негов паметник, а името му носи местният пенсионерски клуб, но тя смята, че има още какво да се направи в памет на големия българин, в чиято чест за първи път прозвучава „Мила, родино“ на най-голямото спортно състезание в света.

„Редно е, освен паметник, да има и паметна плоча пред къщата, в която той прекара  последните години от живота си. Също така, би могло в сградата на кметството да се оформи един мемориален кът, в който да бъдат изложени вещи и отличия на първия ни златен олимпиец, наречен от треньора Райко Петров „Гагарин на българския спорт“ – категорична е Диана Фъртунова, която се явява с номер 8 на предстоящите частични избори за кмет на бургаското село.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


В категории: Добри Вести , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки