На Спасовден през 1850 г. избухва Белоградчишкото въстание


На Спасовден през 1850 г. избухва Белоградчишкото въстание
30 Март 2020, Понеделник


Чужди революционери се притичат на помощ на поробените българи. Сред тях е и Лайош Кошут

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

През 1849 г. във Видин идват 1000 полски, унгарски и италиански революционери. Сред тях е й Лайош Кошут. Те разказват на българите за борбата си срещу австрийското потисничесто и това засилва тяхното желание да се освободят от турско робство.

Кметовете на градове и села от Видинския край се събират в Раковишкия манастир и решават да се вдигне въстание. Те знаят, че ще има много желаещи да се включат в него, но нямат оръжие. Затова техни представители отиват в Белград да търсят помощ.

Обещават им 10 000 пушки и 200 хиляди патрона, както и че ще изпратят офицери, които да ги обучават в стрелба. Споразумяват се оръжието да бъде доставено в края на май, но едва в последнте дни на юни пристигат само 200 пушки и 2000 патрона.

Въпреки че няма добра подготовка, въстанието е обявено. Българите грабват коси, вили, брадви и тояги и тръгват на бунт срещу тиранията. В селата от Видин и Лом до Белоградчик заптиета са пленени, някои са убити, а други са затворени, като им взимат оръжието и се въоръжават с него.

В с. Арчар българите намират малък склад с оръжие и боеприпаси, от който взимат 50 пушки, 12 пистолета и 800 патрона, както и едно буре с барут. С тях 2000 души, под водачеството на капитан Кръстю, нападат Лом, като по пътя им  се присъединяват още 800 души.

Градът няма крепостна стена, но в него се намира казарма с 1200 войници и две оръдия. Под прикритието на нощта въстаниците се придвижват до казармата, а на развиделяване я нападат. Унищожават постовете, но ги спира дебелата дъбова врата, обкована с желязо. Отсичат две дървета и с тях започват да я блъскат като с тарани.

Турските войници вече са се разбудили и ги обстрелват от прозорците на казармата.

Един от първите паднали е кап. Кръстю. Командването се поема от Иван Кунин. Той нарежда да трупат дървета и клони около казармата, за да ги запалят и тя да изгори. Забравили са обаче за двете оръдия.

Турците откриват стрелба с тях и много от въстаниците са убити, а другите се оттеглят.
В почти същото време 4500 души начело с Петко Маринов обсаждат Видин. Той разчита на уговорката с търговеца Милен Дянков, който му е обещал, че ще въоръжи 200 души, които да превземат крепостта отвътре и да отворят вратите.

Поради неизвестни причини това обаче не става. В същото време към Видин наближава 5-хилядна башибозушка орда, организирана и предвождана от Селим бей. Петко Маринов снема обсадата и повежда въстаниците срещу башибозуците.

Срещат се в тополовата гора на 6 км от Видин. Турците са наточили ятаганите си да колят разбунтувалата се рая, а въстаниците са грабнали коси, вили, мотики и брадви да извоюват свободата си. Завързва се ожесточена битка.

Много жертви падат и от двете страни. В разгара на битката се включва отрядът на Марко Тунин от само 100 души, но се нахвърлят с такъв устрем срещу турците, че те ги мислят за най-малко хиляда и с викове „Вай, Аллах“ се втурват в бягство.

Въпреки победата, Петко Маринов разбира, че втора обсада на Видин е безсмислена и се отправя към Белоградчик. Той също е силно укрепена крепост и в нея има 2500 низами и 10 оръдия.

Там се среща с Никола Пуйо, който е събрал 3500 разбунтували се селяни, но имат само 40 пушки и 500 патрона. А от стените на крепостта турците стрелят непрекъснато и всеки, приближил се до обхвата на техните пушки, рискува живота си. Петко Маринов, който носи взетото буре с барут, предлага план.

Въстаниците си правят лъкове и стрели, към които привързват малки торбички с барут. Нощно време се приближават до стените и ги изстрелват запалени. Освен това отбиват реката и прекъсват водоснабдяването на града.

Обсадата продължава цели 10 дни. И тогава се приближава 12-хилядна редовна турска войска с 20 оръдия и 5 000 башибозуци, които удавят въстанието в кръв.


В категории: История , Добри Вести , Епопея на забравените

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
SUSAN BENSON
30.09.2021 23:52:40
0
0
Здравейте дами и господа, имате нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

Ние сме цялостна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най -ефективния и бърз начин.

Ето някои причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да вземете назаем.
* Бързо директно финансиране - Вземете заема си в рамките на 24 часа след одобрението.
* Гъвкав лихвен процент - Достъпен лихвен процент от 3%.
* Високи проценти на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
* Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете Датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за продължителност 1-30 години.
* Просто онлайн приложение.
* Персонализирано ръководство и опит.
* Без скрити такси

Не губете възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят

За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашето искане за заем чрез
Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.
1
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА
14.06.2020 09:58:00
0
0
ВЪЗПОМЕНАНИЕ - 14 юни 1923 г. – убит е Александър Стамболийски – ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ.
Уважаеми Българи на този ден се отдава почит към Българския народен водач от БЗНС – Александър Стамболийски- Министър Председател на България избран от целокупния Български народ. Представям на Вас да прочетете, кой кога е убил Александър Стамболийски и неговия брат. Има двама убийци. Първия е Цар Борис трети – ОБЕДИНИТЕЛ, което не се осъществи, защото той е ако не тайния подбудител за убийството и свалянето му от власт, защото Стамболийски е имал идея да стане България – Република и поради това е насъскал военните за това пъклено дело. Второ, той е съучастник в убийството на законно избрания Български Министър Председател, защото признава „ФАШИСТКИЯ ПРЕВРАТ ОТ „9 ЮНИ“ и не защитава правителството на земеделците. Представям статии от Интернет да се запознаете с убийците на Българския народ:
-
ПЪРВОСТЕПЕННИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ
http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=749:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
-
https://www.pz-topnews.bg/wp-content/uploads/2020/06/BASA-950K-3-110-1-Aleksandar_Stamboliyski_in_Paris_1921_cropped.jpg
14 юни 1923 г. – убит е Александър Стамболийски
-
https://www.pz-topnews.bg/2020/06/14/14-%D1%8E%D0%BD%D0%B8-1923-%D0%B3-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%B5-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA/
-
ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИИСКИ, И ЗАГИНАЛИТЕ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ГЕРОЙ ОТ ЮНСКИТЕ И ЮЛСКИ ВЪЗТАНИЯ, СЕПТЕМВРИИСКОТО ВЪЗТАНИЕ 1923 ГОДИНИ И СТОТИЦИТЕ УБИТИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И КОМУНИСТИ ОТ ЦАРСКИТЕ ХОРА … !
Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ
14 юни 2020 - http://www.stefan-tcholakov.eu/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки