Лекарите предупреждават: Не подценявайте спирането на дишането по време на сън


Лекарите предупреждават: Не подценявайте спирането на дишането по време на сън
07 Септември 2021, Вторник


Има 3 типа сънна апнея – централна, обструктивна и смесена, като най-често срещана е обструктивната, казва д-р Ина Кирова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“

Автор: Десант

Знаете ли, че болестта на нашето съвремие - сънната апнея, не е безобидно състояние? Тя е не само здравословен, а и социален проблем. Това заболяване представлява опасност за здравето и живота, както за пациентите така и за околните, предупреждават пулмологът д-р Димитрина Стоянова и кардиологът д-р Ина Кирова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“.

„Хората със сънна апнея страдат от сънливост през деня, а някои от тях дори при активни дейности заспиват. Например, при шофиране, което може да доведе до тежко пътно-транспортно произшествие“, посочва д-р Стоянова. Нейните думи се потвърждават и от статистиката в САЩ -  20 процента от катастрофите в страната са именно заради заспиване зад волана.

Сънна апнея от латински буквално означава липса на дишане или спиране на дишането. Може да засегне, както възрастни хора така и деца, обяснява кардиологът д-р Кирова. По-често се среща при мъжете. За апнея се смята спиране на дишането по време на сън за над 10 секунди. При повечето пациенти епизодите средно са около 20-30 секунди до 2-3 минути. Това води до понижаване на нивото на кислорода в кръвта и до непълноценен сън, значителна отпадналост и умора през деня.

Д-р Кирова посочва кои са рисковите фактори за сънна апнея - наднормено тегло, метаболитен синдром, хронични белодробни заболявания, тютюнопушене и др. Коварното е, че много от пациентите се оказват в „омагьосан кръг“. Сънната апнея, особено нелекуваната, може да се окаже причина за „отключването“ на сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения, а и да доведе до нетрудоспособност.

При младите хора се стига и до сексуални проблеми, до понижаване на либидото.

Специалистите определят 3 типа сънна апнея – централна, обструктивна и смесена, като най-често срещана е обструктивната. Дължи се на отпускане на тонуса на мускули в гърлото, което стеснява или затваря дихателните пътища и дишането става недостатъчно или спира.

Понякога причина за проблема са и лицево-челюстни малформации, допълва д-р Кирова. Тя подчертава, че употребата на алкохол, сънотворни медикаменти и упойващи вещества води до намаляване на мускулния тонус и до увеличаване честотата и продължителността на дихателните паузи, тоест до влошаване на сънната апнея.

За прецизно диагностициране на заболяването – като вид и степен, в „Медикус Алфа“ разполагат с най-иновативната техника от трето поколение  NOX T3s. Nox RIP технология и Nox T3s BodySleep – технология, която определя времето прекарано в сън като анализира дихателните параметри. Технологията Nox BodySleep използва изкуствен интелект, който е предназначен да диференцира 30-секундни периоди в състояние на REM и NREM сън и при будуване. Изчислява различните етапи на съня като анализира респираторните данни посредством сложни алгоритми, използвайки калибрираната RIP технология на Nox.

На BodySleep не са му необходими традиционните EEG, EOG и ЕMG сигнали, които се използват, за да се определят промените в състоянието на мозъка по време на различните етапи от съня. Вместо това алгоритъм интерпретира физиологичните промени, които съвпадат с промените в мозъка, измерени от RIP технологията на Nox и актиграфията.

Единственото, което трябва да направи пациентът е да остане една нощ за извършване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Апаратът, чрез поставени датчици върху тялото, проследява и записва показателите, даващи информация за наличието на болестта. Разполага с карта памет, чрез която може да се проследи при последващ контрол дали е ефикасно лечението, обяснява д-р Кирова.

На сутринта лекарят веднага интерпретира резултатите и определя така наречения Апнея Хипоапнея Индекс (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час. Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий.

Лечението на тези пациенти е като при всяка хронична болест, казва д-р Кирова. На първо място е промяна на начина на живот - като редукция на тегло, и лечение на придружаващите заболявания.

В домашна обстановка те могат да ползват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, специално настроени за конкретния пациент и стадий на болестта. Техниката контролирано поддава въздух под налягане през назална маска по време на сън. Терапията води до намаляване и пълно изчезване на апнеите и хипопнеите.

При пациенти със сънна апнея задължително са прави и спирометрия - изследване на белодробната функция. Много често има припокриване на сънна апнея с обструкция на дихателните пътища, вентилаторна недостатъчност и тогава трябват по различни настройки на CPAP апарата, напомня д-р Стоянова.

Тя отбелязва, че нормалното хъркане се различава от сънната апнея – то не нарушава качество на съня и не предизвиква умора през деня. Обикновено близките на болния споделят, че той има проблем – не могат да спят в една стая с него заради шумното му хъркане.

Лекарите съветват и самият човек да се наблюдава за следните симптоми: внезапни събуждания от чувство за задушаване или недостиг на въздух, неспокоен сън, често нощно уриниране, сутрешни умора и главоболие, събуждане със сухата в гърлото, безсъние, нарушена концентрация, смяна на настроението, липса на енергия и непреодолима сънливост през деня, задух, загуба на либидо, неповлияваща се от традиционната терапия артериална хипертония.

Не са редки случаите, когато мъже със сънна апнея с години без ефект посещават уролози заради често нощно уриниране преди да им се постави точната диагноза и лечение.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки