Разказ от първо лице за една безценна реликва от Булаир


Разказ от първо лице за една безценна реликва от Булаир
Скицата със сраженията на Четвърта армия при Булаир на 26 и 27 януари 1913 г. Знаците с червено са позициите на турската войска, а със синьо – на Седма Рилска дивизия
26 Януари 2019, Събота


Авторът на този материал вече не е между живите, но неговото слово остава живее след него. Никола Гигов написа този текст специално за "Десант" две години преди да си отиде от този свят. Разказът е за завещанието, оставено му от неговия баща Антон Гигов - уникална скица на боевете при Булаир от 26 и 27 януари 1913 г.

Автор: Никола Гигов

От дете се възхищавах на баща си, че е воювал по фронтовете като български войник –  цели 7 години, без нито един ден отпуск. А после майка ми е родила 7 деца – аз съм седмото им дете. И мълчеше, и винаги работеше и не го видях ни веднъж кога заспива този човек – след полунощ. А ставаше рано преди 5 часа. Толкова много исках да ми каже нещо. Това беше баща ми Андон Гигов. Понякога ме допускаше до себе си – да опипам с детски пръстчета куршумените му рани – на лакътя и на гърдите. Те бяха кръгли като стотинки. В тоя ден той се смили над моето детско  любопитство и обич и ми разказа: „Чедо мое! Където и да идеш помни родния си край!

Ако искаш да си жив, помни умрелите…

И аз помня сетните думи на майка ми, твоята невидяна баба: Тя събра четирите си сина и ни рече:- Синове мои Андоне, Георги, Цвятко и Йосиф! И четиримата ви изпращам в българската войска на война. Никоя майка не иска да изпрати синовете си на война. Затова цял ден се лутах по връх Тумба – до Вълчите леговища. Издебнах вълчицата да излезе и в леговището намерих две малки вълчета. Оскубнах косми по  тях – има поверие, че ако майка зашие на синовете си косми от малки вълчета в дрехите, те няма да загинат на война. Ние не знаехме, че ще воюваме цели 7 години. Нито веднъж не видяхме майка си.

Тя умря, когато ние влизахме в ръкопашен бой. Нашият 25-и пехотен полк на Седма Рилска дивизия се втурна вихрено през Кадин мост и Горна Джумая към Солун. Превзехме Дедеагач. Затегна се на Чаталджа и Одрин. Турските войски заеха височината пред нас, затвориха входа на Галиполския полуостров. 50 000 турска войска искаше да ни разбие, да отвори път към Одрин и да помогне на  обкръжените си войски. Ние бяхме 10 000 български войници срещу 50 000 турска войска.

На 21 януари 1913 година заехме върховете Коджа чешме и Свети Илия. Настана лют булаирски студ. Вятърът въртеше снежни върхушки. Зъзнехме в шинелите. Беше ни  забранено да палим огньове, но ние ги запалихме. Които седяха близо до огъня, първи умряха – отпред затоплени, отзад поледени. Наши караули замръзваха прави. В лазарета започнаха масово да режат крака. По цели нощи играехме около огъня огнена българска ръченица. Тя ни спаси. Но турски кораб-кръстосвач ни засипа със снаряди. Друга част влезе в атака срещу нас и притисна 22-ри полк. Цялата Седма Рилска дивизия бе притисната от многочисления враг при Ексамил. Неприятелят направи десант с 20 кораба при Шаркьой.
Връх Куру даг стана бял. Река Кавак се поледи и заприлича на ледена змия. С ръкопашен бой заехме кота 256 – най-опасното място на Куру чифлик. Там атаките следваха една след друга.

Щиковете ни окървавяха.

Посред вихрушката заставахме призрак срещу призрак и започваше ръкопашен бой: мушкане с нож, удар с приклад, свличане в окопите, стонове, викове, писък. Алена кръв очертаваше стъпките на ожесточените схватки. Долните ни устни се напукаха – от студ и ужас – от тях капеше кръв. Турците обезкървиха нашия 13-ти полк. Но цялата Седма Рилска дивизия се  вдигна на помощ и влезе в контраатака – атакувахме 27 турска дивизия. Един и същи окоп преминавахме по три пъти. Тая дата – 26 януари 1913  година – трябва да се помни! Страшни бяха битките – и при нас, и  при чифлика Доган аслан.
В една мощна контраатака нашият 25-и полк така се врязахме напред, че пробихме веригата на противника, но се увлякохме в настъплението и турците свиха двата си фланга и ни обградиха напълно.

Гледахме как смъртта се качва по възвишението с дългите си ножове. Един наш войник мръдна с акъла си при гледката и рече да се предадем. Нашият подофицер го сряза с поглед както се реже бучка сирене, и извика: Български войници, тури ножа!
Но ножовете бяха на пушките, при  това кървави. Той издаде заповедта „Тури ножа!”, за да ни повдигне духом. И произнесе кратка реч:- Български войници! – провикна се офицерът от височината. – Между тия две морета ние сме преградили пътя на вековния поробител. От тук преди пет века врагът е нахлул, за да пороби Родината.

Ако се предадем и го оставим да мине – ще извършим най-гнусното предателство към братята от Чаталджа и братята от Одрин. Ние нямаме избор – трябва да повалим врага, макар и да ни е обкръжил. След малко ще дам заповед за атака – ще се вклиним, ще пробием обръча и ще се срещнем с българската войска, която иде насам. Юнациии, напреееед! На ноооож! Той се надигна пръв и ние след него. Щиковете ни червенееха над белия сняг.
Още с изправянето си подофицерът бе прострелян и падна убит. Но той ни беше вдигнал в атака и за нас нямаше път назад.

Обръчът се раздвои. Някои турски войници, като гледаха кървавите ни щикове и изблещените ни очи, захвърляха оръжието си и побягваха.
С храбри прибежки отворихме с щиковете си „клин” сред вражеската войска. Сплетохме щик срещу щик. Бяхме малка част храбреци, но създадохме страшна паника, разширихме прореза и доближихме българската войска.
И като ни гледаше, цялата българска войска взе пример от нас, премина в обща контраатака, а ние се обърнахме отново към възвишението и пак първи поведохме контраатаката.
Знамето на победата бе връчено на нашия 25-и полк! Пред трепета на тая коприна хич и не помислихме, че получаваме по 350 грама хляб дневна дажба.

Кое тогава ни караше да умираме с песен?

Отхвърлихме поробителя и до вечерта превзехме Шаркьой. Отстъпващите панически се качваха на корабите и бягаха през морето…Баща ми извади от вътрешен джоб на ризата си някакъв сгънат лист и ми го показа. Беше скица № 4 – Сраженията на Булаир.
В очите на баща ми видях необясним блясък – носеше в себе си знамето на победата и ми предаваше нещо много важно, което аз безкрайно ценя – скицата на боевете при Булаир.


Андон Гигов участва в боевете заедно с още трима негови братя в редиците на 25-и Драгомански полк, на който е връчено Знамето на победата Семейството на Андон Гигов и Роса Михайлова с 5-те си малки деца. Седмото дете е авторът на статията Никола Гигов, тогава още нероден Корицата на книгата „Свиреп живот“  с рисуван портрет на Андон Гигов. Бодливата тел през лицето му символизира откъсването на Западните покрайнини от снагата на България

В категории: Новини , История , Добри Вести , Войни за освобождение

28
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
28
hoffanfunds@gmail.com
03.11.2022 03:40:28
0
0
Здравей как си днес? Знаете ли, че можете да вземете назаем от €3000 до 50 000 000 €? Получете финансовото облекчение, което е подходящо за вашия бизнес. Вашият бизнес живот, образование, почивка и лични мечти са в нашата грижа. Нека ви финансираме. Няма ограничение. Без бариера. Някакво забавяне? Това е голямо Не. Ще се радваме да Ви помогнем да постигнете целите си. Нашите екипи за поддръжка са онлайн 24/7, за да отговорят на вашата заявка, можете да ни пишете. 2% лихва.
Благодаря ти.
hoffanfunds@gmail.com
WhatsApp: +639811606139
Hoffan Finance заеми
Искрено Ваш,
27
Davina Claire
02.03.2022 12:39:31
0
0
Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance.

Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация.

NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
√ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
√ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно)
√ Гъвкави условия за погасяване
√ Възможност за по-бързо изплащане на заема
√ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
√ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
√ Без скрити такси

Как да кандидатствам:
Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия.
26
SUSAN BENSON
09.11.2021 13:40:10
0
0
Здравейте дами и господа, Нуждаете се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите вашия проект? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрение.
* Гъвкава лихва - Достъпна лихва от 3%.
* Високи проценти на одобрение - имате 99,9% шанс да получите заема
* Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години.
* Просто онлайн приложение.
* Персонализирано ръководство и опит.
* Без скрити такси

Не пропускайте възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем със заем, защото сме помогнали на множество лица и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят.

За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашата заявка за заем чрез
Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. С пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.
25
Davina Claire
27.10.2021 10:47:21
0
0
Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531

Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете.

NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент.

Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
√ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
√ Конкурентни лихвени проценти (3% на година)
√ Гъвкави условия за погасяване
√ Възможност за по-бързо изплащане на заема
√ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
√ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
√ Без скрити такси

Как да кандидатствам:
Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.
24
molly
17.07.2021 23:49:20
0
0
В момента, 24hoursloancom @ gmail .com, ние предлагаме плаваща схема за заем с 2% лихва с правилния идентификатор. Можете да кандидатствате за заем за всеки заем, от който се нуждаете. Предлагаме заеми в размер на $ 5,000.00 USD мин. $ 50 000 000,00 USD макс. Имаме дългосрочен заем от максимум пет (пет) до петдесет (50) години. Ние предлагаме следните видове заеми: проектни заеми, заеми за рефинансиране, бизнес инвестиционни заеми, автомобили или превозни средства. Кредити, студентски заеми, консолидация на дългове, жилища. Кредит, личен кредит, кредит за пътуване и ваканция, кредит за Коледа и Нова година. Нашата компания също се нуждае от човек, който може да бъде представител на нашата компания във вашата страна. Свържете се с нашата фирма RICHARD MILLS по имейл: 24hoursloancom @ gmail .com
23
Ефрейтор
29.06.2020 04:57:31
1
1
Това е бил един друг народ това са били Българите безвъзвратно изгубени ние немаме нищо общо с тех!
22
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
03.05.2020 18:51:56
4
1
ДА БЪДЕМ ГОРДИ С БАЩИТЕ И ДЕДИТЕ СИ ....
21
Татяна
08.04.2020 16:48:47
7
1
Вечна слава на героите... Срам и позор на днешните ПРЕДАТЕЛИ.
20
Църо
10.02.2020 08:46:34
3
2
Кой е изродът който след такава статия ме безпокои с идиотската си теленовела?! Набутвам коравия си хуй в топлата мокра рунтава путка на майка му еба й мекия гъз и месестите цици!
19
Той
23.11.2019 20:10:35
7
0
Какви българи и моя прапрадядо със синът си воюват в национално-обединителните войници 1912-1918г Остават пленици заради бг капитулация ,но се завръщат живи и здрави след това От баща ми и дядо ми зная много любопитни моменти от тези войни с пет патрона и щик са превземали позици и окопи Супермен пасти да яде
18
Той
23.11.2019 20:10:31
7
2
Какви българи и моя прапрадядо със синът си воюват в национално-обединителните войници 1912-1918г Остават пленици заради бг капитулация ,но се завръщат живи и здрави след това От баща ми и дядо ми зная много любопитни моменти от тези войни с пет патрона и щик са превземали позици и окопи Супермен пасти да яде
17
Той
23.11.2019 20:10:19
6
0
Какви българи и моя прапрадядо със синът си воюват в национално-обединителните войници 1912-1918г Остават пленици заради бг капитулация ,но се завръщат живи и здрави след това От баща ми и дядо ми зная много любопитни моменти от тези войни с пет патрона и щик са превземали позици и окопи Супермен пасти да яде
16
Анонимен
26.05.2019 19:25:34
1
8
Препорьчвам ви Теленовелата хит Донята
Доня Сандовал la dona
Сезон 1 всяка сьбота и неделя следобед от 16 до 16 55 17 часа по Диема Фемили
Брагодаря ви
15
Анонимен
26.05.2019 19:22:00
3
6
Теленовелата Не Ме оставяй a no me dejas има 141 епизода
14
Анонимен
26.05.2019 19:21:01
2
6
Теленовелата Не Ме оставяй a no me dejas напишете в ютуб a no me dejas Валентина и Маурисио 2 това е клип за Валентина и Маурисио всичко за тях от деца до големи клипьт е 16 минути и 43 секунди
13
Анонимен
26.05.2019 19:16:44
1
6
Сезон 1 епизод 68 на Теленовелата Не ме Оставяй a no me dejas е свадбата на Паулина и Адриан убити жестоко от Побьрканата сестра на Адриан от сестра му Хулиета
12
Анониме
26.05.2019 19:11:48
0
7
Напишете в ютуб a no me dejas ще ви излязьт много клипове на Теленовелата Не Ме оставяй a no me dejas
Напишете a no me dejas Паулина и Адриан и ще ви излязьт много клипове на Паулина и Адриан
И напишете a no me dejas Валентина и Маурисио и ще ви излязьт много клипове на Валентина и Маурисио
11
Анонимен
26.05.2019 19:08:41
0
5
Здравейте в ютуб има всичките епизоди от сезон 1 и сезон 2 на Теленовелата Не Ме оставяй a no me dejas обаче са на латински език
Утре от 12 часа на обяд по Бтв Лейди Теленовелата Не Ме оставяй ще е сезон 2 епизод 86
10
Анонимен
26.05.2019 19:00:48
0
5
Това е името на Теленовелата Не Ме оставяй a no me dejas
Алехандро Санс е певецьт на Теленовелата Не Ме оставяй a no me dejas
9
Анонимен
26.05.2019 18:59:33
0
5
Големите злодей в Теленовелата Не Ме оставяй са
Хулиета сестрата на Адриан
И Нурия Сестрата на Паулина
А Накрая Валентина и Маурисио завинаги щастливи заедно
И другите герой от Теленовелата Не Ме оставяй
8
Анонимен
26.05.2019 18:57:35
0
3
В Теленовелата Не ме Оставяй Валентина е дьщерята на Паулина и Адриан
Валентина е истинско копие на майка си Паулина
Валентина е сьщата като майка си Паулина
7
Анонимен
26.05.2019 18:56:35
0
3
В Теленовелата Не ме Оставяй Валентина е дьщерята на Паулина и Адриан
Валентина е истинско копие на майка си Паулина
Валентина е сьщата като майка си Паулиба
6
Анонимен
26.05.2019 18:12:07
0
3
Сезон 2 на Теленовелата Не Ме оставяй за голямата любов на младите
Валентина и Маурисио
Тяхната любов завьршва щастливо с тяхната свадба и трите им деца
Инес Алфонсо и Камило
5
Анонимен
26.05.2019 18:10:24
0
5
Сезон 1 на Теленовелата Не Ме оставяй за голямата любов на младите
Паулина и Адриан
На Тяхната свадба са убити жестоко от побьрканата сестра на Адриан
От Сестра Му Хулиета
4
Анонимен
26.05.2019 18:08:58
0
7
Повторение сезон 2 на Теленовелата Не Ме оставяй всеки обед без сьботите и неделите от 12 до 12 55 13 часа по Бтв Лейди
3
Анонимен
26.05.2019 18:02:41
0
6
Здравейте препорьчвам ви Теленовелата Не ме оставяй
Теленовелата Не Ме оставяй има 2 сезона
Теленовелата Не Ме оставяй е изльчен по Бтв Лейди
2
Мария–Лора
13.05.2019 18:25:51
9
0
Желая тази статия да бъде прочетена от повече хора.
1
Нели Дякова
15.02.2019 10:50:01
8
1
Благодаря, за информацията! Бъдете здрави!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки