В пловдивския Регионален етнографски музей изложба представя магически ритуали, обичаи и персонажи


В пловдивския Регионален етнографски музей изложба представя магически ритуали, обичаи и персонажи
Снимки: Регионален етнографски музей - Пловдив
14 Март 2023, Вторник


„Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ разкрива как да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек...

Автор: Яна Славянска

На 15 март от 18 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита една интересна изложба под надслов „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“. 

Експозицията представя различните лица на магията, магичната сила на растенията и тяхната употреба. Тя разкрива ритуали, обичаи, персонажи и предмети, играли важна роля в ежедневието на предците ни.



Благодарение на илюстрациите на пловдивската художничка Дафина Терзиева всеки, посетил изложбата, може да се доближи повече до техния свят.

Чудни са поверията за различните магии – как да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек...

Магията е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата, а само избрани владеят свръхестествените сили, обелязват във Фейсбук страницата на музея пловдивските етнографи. И дават различни примери за магически вярвания и обредни действия.

Според традиционните вярвания времето се дели на добра и лоша година, добър и лош месец, ден и час. Добрата година носи щастие, радост, изобилие, здраве, берекет в полето, стоката и челядта. Лошата донася болести, беди, пакости, война, мор, суша, глад, пожар, наводнения…

Ако дадена мома харесва момък, но той вече има любима, първата прибягва до помощта на магьосница. Тя се надява чрез приемане на специална отвара или чрез напръскване дрехите на момъка с омагьосана вода, той да изостави своята изгора.

Стопанската магия цели да осигури най-благоприятен изход от всяка стопанска дейност. Вярва се, че заровено червено яйце в нивата, орехи и ябълки в семето за посев или заколване на петел в първата изорана бразда ще предпазят реколтата. На Гергьовден първото мляко се издоява през кравай или пръстен, за да не дойде мамница и да го отнеме.

Лечебната магия е свързана с предотвратяване на опасност от заболяване, прогонване на болест и нейното лечение. За тази цел се практикуват следните магически действия: баене против уроки и страх, леене на куршум, поливки или приемане на билкови отвари, запойване и захранване, ритуално извеждане на болестта от селището.



Хурката, изработенa от ясен или явор, има силата да пази момата от змейове и самодиви, от лоша среща и лоши очи.

Шевицата предпазва от зли сили, уроки и лош поглед. Тя украсява онези части от костюма, през които злото може да проникне в човешкото тяло. Деколтето, ръкавите, полите на женската риза са богато извезани със защитни символи.

Метеорологичната магия въздейства върху природните стихии. При градушка мъжете стрелят с пушка, за да изплашат орела, който води облака. Жените хвърлят железен предмет и карат децата да гълтат ледени зърна.

Муската служи за защита от зли очи и духове. Тя най-често е листче хартия, изписано с молитви, заклинания, магически или астрологически знаци, което се навива на свитък и се носи на врата в малки кесийки или специални метални кутии. Муските се изработват, при съблюдаване на строг ритуал, от хора със свръхестествени сили – ковачи, свещеници, магьосници.

Всяка мамница притежава свои магически вещи: рог на животно, клонка от растение, чаша, перо от птица, кадилница, колан. Магии прави на пусто или изоставено огнище. Тя използва в своите тайнства и метла, котел, огледало, сито, дълга желязна пръчка, клещи, маша, яйце от черна кокошка, вода и луната. Особено място при баенето и гаданието заемат острите предмети: нож, шило, игла, сърп.

Накитите се носят за предпазване от уроки, зли сили и магии. Пафтите пазят бъдещата майка и рожбата ù. Пръстенът охранява душата и тялото, като държи демоните надалеч. Сребърната гривна предпазва от уроки и затова се слага във водата при замесване на сватбените хлябове…

Музиката е наслада и забава, но и предпазва човека от демонични същества. Част е от всяко ритуално шествие – сватбено, погребално, маскарадно. Танцът, песента, звукът от музикалния инструмент пренасят изпълнителя в друго магично измерение, като осигуряват необходимата закрила за общността.



Билкарката е жена, която владее тайната сила на лечебните растения и помага на хората. Тя разбира скритите послания на растенията. Бере ги на определени празници – Гергьовден, Еньовден, Спасовден, когато имат вълшебна сила и то в точно определени часове на деня или нощта.

Семена от папрат, например, действат против магии, носят щастие, имат силата да показват местоположението на скрито съкровище и да правят човек невидим.


В категории: Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки