Нова стълба до Градската художествена галерия в Пловдив ще отвежда до площад с впечатляваща гледка към града


Нова стълба до Градската художествена галерия в Пловдив ще отвежда до площад с впечатляваща гледка към града
Снимка: Община Пловдив
18 Май 2023, Четвъртък


Ще бъде монтиран и екран, върху който ще могат да се правят прожекции от всякакъв тип

Автор: Дина Харизанова

Реставрацията и реновирането на Градската художествена галерия в Пловдив навлиза в четвъртия си етап, чиято цел е да се осъществи свободно достъпно обществено пространство в паркова среда и да се осигури автомобилен достъп на хората с увреждания, както и за обслужване на сградата.

Проектирана е рампа. Ще се изгради и нова стълба. Стълбата и рампата до входа на имота ще отвеждат пешеходеца до открит площад, от който ще се разкрива впечатляваща гледка към града. 

В зоната до съществуващата калканна стена на сградата в съседния имот се предвижда разполагането на екран с размери 610/330 см., върху който ще могат да се правят прожекции от всякакъв тип. Зрителите ще бъдат правостоящи или седнали на свободно разположени върху площада преместваеми столове, както и на стъпаловидните бетонови места за сядане срещу екрана.

При събития от рода на прожекции и спектакли на открито са маркирани три места за разполагане на инвалидни колички.Градска художествена галерия – Пловдив се намира на територия на „Старинен Пловдив“. Постоянната й експозиция се помещава в сграда, дело на Йосиф Шнитер, който я проектира през 1881 г. Първоначално е била Девическо училище.

Днес тя е със статут на архитектурно-строителен паметник на недвижимото културно наследство с категория „местно значение“. Именно това налага нуждата от добре развито и приобщаващо дворно пространство, което да експонира сградата в цялата й архитектурна и културна значимост.

За обновяването на двора й бе обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 308 078,86 лв. без ДДС.


В категории: Добри Вести , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки