Започва Страстната седмица последната от земния живот на Исус Христос, която предшества Светото Възкресение


Започва Страстната седмица  последната от земния живот на Исус Христос, която предшества Светото Възкресение
29 Април 2024, Понеделник


Наименованието й идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание, а всеки ден от нея се нарича „велик“

Автор: Десант

Започна Страстната седмица (наричана и Велика седмица), последната от земния живот на Исус Христос. Тя предшества големият християнски празник Възкресение Хрлистово. 

Наименованието „страстна седмица“ идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание. Всеки ден от нея се нарича „велик“.

На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Божият син е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Това сторва Юда, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос, която е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки.

Великата събота е Ден на неговото оплакване и погребение от майка му света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На следващия ден - неделя, е светлото Христово възкресение.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки