Почетоха паметта на първия ни олимпийски шампион


Почетоха паметта на първия ни олимпийски шампион
Снимка: Община Бургас
13 Септември 2021, Понеделник


На 11 септември бургаското село Твърдица посрещна двоен празник - 90 години от създаването на НЧ „Пробуда 1931“ и 65 години от връчването на златен медал на Никола Станчев

Автор: Фотина Василева

На 11 септември бургаското село Твърдица посрещна двоен празник - 90 години от създаването на НЧ „Пробуда 1931“ и 65 години от връчването на златен медал на първия олимпийски шампион на България по борба. Това е Никола Станчев – жител на село Твърдица. Той побеждава всичките си противници през далечната 1956 г. в Мелбърн, Австралия, където за първи път на олимпийски игри звучи българският химн.

Бай Кольо, както го наричат уважително в селото, почина през 2009 г. Две години по-късно в Твърдица бе открит негов паметник.

Дейците от читалище „Пробуда 1931" и пенсионерски клуб "Никола Станчев" почистиха старателно мемориала и парка около него. На 11 септември те, заедно със съпругата на бореца Елена Станчева, положиха венец и цветя в знак на признателност.

Тържествата около празника бяха отложени поради усложнената епидемична обстановка. Но жителите и гостите на Твърдица не губят надежда и вярват, че до края на годината хубавата инициатива ще бъде осъществена.


В категории: Новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки