Единственото музейно копие на Панагюрското златно съкровище това лято ще прекара в бургаския музей


Единственото музейно копие на Панагюрското златно съкровище това лято ще прекара в бургаския музей
Снимка: РИМ-Бургас
14 Май 2024, Вторник


Смята се, че то е принадлежало на тракийски цар на одрисите и е било използвано в религиозни церемонии.

Автор: Десант

Гвоздеят на програмата на тазгодишната Нощ на музеите в Бургас ще е изложбата с единственото музейно копие на Панагюрското златно съкровище. То ще бъде експонирано в зала „Трезор“ на археологическата експозиция в морския град, където ще остане от 18 май до 30 август.

Експонатите са пълен аналог на оригиналните и са изработени от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей – София, които любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на най-изящните тракийски артефакти.

Съкровището е открито през 1949 г., на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Днес се смята, че това съкровище е от края на IV - нач. на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар на одрисите и е било използвано в религиозни церемонии.

Съдовете са декорирани с различни изображения, представящи древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл,Тезей, Парис, вакханката Ериопа, както и с крилати сфинксове и амазонки, а фиалата е с украса от африкански глави.

Най-известното тракийско съкровище вече почти е обиколило света и е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и други страни.


В категории: Новини , Траки

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки