При разкопки на римския кастел Сексагинта Приста археолозите попаднаха на тракийското селище Плестридава


При разкопки на римския кастел Сексагинта Приста археолозите попаднаха на тракийското селище Плестридава
Снимка: РИМ-Русе
26 Август 2021, Четвъртък


Находките сочат, че то е било важен търговски, а вероятно и политически и религиозен център

Автор: Десант

Завършиха редовните археологически проучвания на територията на късноримския кастел Сексагинта Приста в Русе. Разкопките са финансирани от Министерство на културата на република България. В тях участваха четирима археолога от Регионален исторически музей - Русе и шестима работника.

Най-ранните структури от кампания 2021 г. са девет ями от късноелинистическата епохи, огнище и пещ.

Осем от тези ями са частично разрушени от по-късни вкопавания. По открития в тях материал - главно керамика и животински кости, те се датират в периода II век пр. Хр. – I век.

Намирането при разкопките на над 50 амфорнии печата от антични производственни центрове като Синопе, Родос, Хераклея, Книд и Кос са доказателство, че съществуващото тук тракийско селище е важен търговски, а вероятно и политически и религиозен център. Археолозите предполагат, че неговото име вероятно е Плестридава.

От римско време са останки от сграда, разрушена почти изцяло от вкопаване от VI век и от яма 5 (от XIX век). Сградата се датира в периода ІІ - III век, когато на хълма съществува неукрепено цивилно селище в близост до римската крепост.

Две ями са от късноримско време (IV - V век). Много важна се оказва откритата част от стъпка за колона, оставаща под южния профил на разкопаната площ, тъй като тя е част от колонадата на улицата, водеща от ЮИ крепостна порта към Принципията на Сексагинта Приста. От портата към най-важната сграда в крепостта е имало тържествен маршрут, белязан от архитектурни елементи.

Следващото ниво представлява част от жилищна структура от горял кирпич в южната част. Тук са открити две монети от VI век. От този период са и зачистените през 2019 г. зидове от две сгради, развиващи се на запад от проучената площ.

От модерно време (ХІХ век) са три от проучваните ями. При разкопките през 2021 г. са открити и заведени 60 инвентарни единици, от които 25 са  монети от I до ХХ век.


В категории: Добри Вести , Траки , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bg.+Ukr.
26.08.2021 18:00:23
0
0
Vasile Tiple: Adio, educatie in limba romana in Ucraina
("Сбогом, румънско образование в Украйна!")

https://rgnpress.ro/2021/08/09/vasile-tiple-adio-educatie-in-limba-romana-in-ucraina/

Злонамерен и глупав анализ на румънски националист на украинския закон за държавен език и за това че този закон е бил окачествен като конституционен от украинския Конституционен Съд и остава да действа. Нито думичка обаче за официалните териториални претенции на Румъния към Украйна изразени в румънските учебници по "история" които се използват в румънските училища за румънските ученици да учат "история" и омраза към съседите (особено украинци, българи и унгарци, сърби не чак толкова). Те са одобрени от румънското Министерство за Образованието, тоест от официална/държавна румънска институция. Как тогава териториални претенции на Румъния спрямо Украйна (България и Молдова) да не са официални?
"Comunitatea istorica romana din Ucraina este a treia ca pondere pe harta etnico-lingvistica din Ucraina, dupa cei care se declara etnici ucraineni si rusi, avand un numar speculativ de peste 500.000 de persoane."
= "Румънската историческа общност в Украйна е трета по численост след онези жители на Украйна които се декларират украинци и руснаци."
Според много от руснаците (историци, политици и обикновени хора) украинци били руснаци, украински етнос не съществувало, така че защо румънските националисти да са толкова "скромн"? Според много (вероятно повечето) руснаци румънците са втората етническа общност по численост в Украйна понеже украинците (1. място), руснаците (2. място) и белорусите (4. място) били едина-единствена общност.
Не е чак така: в Украйна има хора с роден език румънски които са с молдовско етническо/национално самоопределение. За тях съществува молдовски език като отделен от румънски и защо да не съществува? Има хърватски, босненски, сръбски и черногорски като 4 отделни езика, които са и международно признати като такива (може би с частичното изключение на черногорски език, който е "най-нов", тоест се е еманципирало най-късно от сръбския или от "сърбо-хърватския"). Тук не говоря за западни езиковеди, част от които не признават 4 отделни езика а един-единствен език. Тук говоря за международните институции, тоест ООН, ЕС, НАТО и т.н. които признават съществуването на хърватски, босненски (някои от тях и на черногорски). Политически съществува хърватски език, съществува и босненски, даже и черногорски. Така че, защо да не съществува и молдовски език? Доскоро той беше признат от тези международни институции обаче пропагандата на Румъния е накарала повечето от тях да не признаят молдовски език повече.
Като се има предвид че има етнически румънци, отделни от етническите молдовци в Украйна, излиза че румънците не са третата по численост общност там, а 8-мата, докато молдовците са 4-тата.
Според най-новото украинско преброяване от 2001 г. в Украйна имаше 275 8000 белоруси, 258 600 молдовци и само 151 000 румънци. Тоест има около 409 000 румънци + молдовци като националисткия автор на статията пренебрегва волята и правото на самоопределяне на молдовците като отделен народ, отделна нация. Това право е много уважавано в международен план обаче румънският националист и дума не пише за него. Не го устройва.
Румънците даже са успели да променят и изопачат английската (англоезичната) страницата на википедиа за населението на Украйна като там няма повече графа за етническите молдовци, а само графа за румънците където като брой на румънци се представя общият сбор на молдовци и румънци (409,608) вместо отделните данни за молдовци (258 600) и румънци (151 000) от истинската статистика - oficialnata:
Demographics of Ukraine
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Ukraine#After_World_War_II
Державний комітет статистики України
Національний склад населення
http://2001.ukrcensus.gov.ua/results/general/nationality/
Ако и се събират румънците с молдовците се получава само 409 000 "румънци", а в никакъв случай 500 000 както претендира той и другите румънски националисти.
Національний склад населення України
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8
Национальный состав регионов Украины
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%81%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%8B
"De altfel, Este dificil de imaginat cum poate MAE sa asigure respectarea art. 7 din Constitutia Romaniei* in legatura cu romanii din Ucraina daca nu are un numar exact al acestora sau o strategie de monitorizare a respectarii drepturilor lor de catre statul de resedinta."
Той продължава с упреци към румънското Външно Министерство: "Впрочем е трудно да си мислим как може нашето Външно Министерство да осигури спазването на член 7 от румънската Конституция при положение че това министерство няма данни за броя на румънците в Украйна" - в подтекст той иска да каже че официалните украинци данни са фалшиви и че нямало само 409 000 румънци + молдовци в Украйна, а поне 500 000!!! Изведнъж украинците станаха и лъжци!!!]
Що се отнася до член 7 от румънската Конституция (за румънците "извън границите на Румъния", тоест онези които живеят в чужбина), в него пише следното:
Constitutia Romaniei
Art. 7 – Romanii din strainatate
https://www.constitutiaromaniei.ro/art-7-romanii-din-strainatate/
"Statul sprijina intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii si actioneaza pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statului ai carui cetateni sunt." = [Румънската] държава подкрепя укрепването на връзките с румънците които живеят извън границите на страната и действа в полза на спазването, развитието и изразяването на етническата, културната, езиковата и религиозната им идентичност, при спазването на законите на страната чиито граждани те са [в случая: Украйна]
Какво означава "спазването на законите на Украйна" от страна на Румъния? В случая Румъния няма защо да се намеси във вътрешните работи на Украйна (въпреки че този националист призовава за това) понеже украинския закон за държавен език е бил деклариран за конституционен от Конституционния Съд на Украйна а Румъния няма защо да не се съгласи с това. Това е законът в Украйна и член 7 на румънската Конституция изрично забранява на Румъния да наруши законите на друга страна. Разбира се за тази част от текста на чл. 7 националистът не споменава в статията си.
"Acum din fericire pentru MAE acest lucru nu o sa mai reprezinte o problema – au rezolvat-o ucrainenii asa cum au stiut ei mai bine. Asimilezi subiectul și dispare problema." = Той постоянно обвинява Украйна за "асимилация на румънците" обаче забравя да каже че това е естествена асимилация, чрез смесни бракове в населените места където живеят много повече украинци от румънци, чрез емигриране и постоянно заселване в Румъния и т.н.
Обаче и в Румъния националните малцинства са постоянно асимилирани. Тогава защо Украйна била лоша а Румъния добра?
През 1992 г. (3-тото преброяване по "новост", тоест пред-пред-последното) в Румъния имаше 65 000 украинци, 9800 българи, 1 600 000 унгарци, 4200 поляци, 2000 арменци, 24 600 татари, 120 000 немци, 29 000 сърби, 20 000 словаци, 5 800 чехи, 9000 евреи и т.н.
При пред-последното преброяване на населението от 2002 г. имаше само 61 000 украинци, 8000 българи, 1 400 000 унгарци, 3600 поляци, 1800 арменци, 23 900 татари, 60 000 немци (половина от числеността само преди 10 години, през 1992 г.!), 22 000 сърби, 17 000 словаци, 4000 чехи, 5800 евреи.
При последното (тоест най-новото) преброяване от 2011 г. сривът на националните малцинства в Румъния продължаваше: само 51 000 украинци, 7300 българи, 1 200 000 унгарци, 2500 поляци, 1300 арменци, 20 000 татари, 36 000 немци, 18 000 сърби, 13000 словаци, 2500 чехи, 3000 евреи.
Demographic history of Romania
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Romania
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Romania#7_January_1992_census
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Romania#18_March_2002_census
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Romania#20_October_2011_census
Minorities of Romania
https://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_of_Romania
Населення Румунії
Расово-етнічний склад
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BD%D1%96%D1%97#%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B5%D1%82%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4
Население Румынии
Этнический состав населения
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8B%D0%BD%D0%B8%D0%B8#%D0%AD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
Освен това румънските власти отказват да признаят съществуването на аромунско малцинство (въпреки че много от аромуните в Румъния, може би болшинството, искат това). Това противоречи ли на човешките права и на правото на етническо/национално самоопределяне?
Освен това, Румъния отдавна признава съществуването на русините (рутенци) като отделно от украинците национално малцинство обаче изисква от Украйна повече да не признае молдовското й малцинство, да го раз-признае и да започне да го сметне за част от румънското й малцинство.
Съществуването на русински език като отделен от украинския е спорен въпрос и това, че Румъния признава русините като отделен от украинците народ не означава че има русински народ или език. "Аромунският диалект" на румънски език (като го наричат румънските "езиковеди") е много по-различен от румънски (литературен) език отколкото русинкия от украински, така че, според "логиката" на румънските "езиковеди" няма русински език. Защо тогава официална Румъния признава русинското й малцинство като различно от украинското при положение че русински и украински са по-близки помежду си от ромънски и аромунски и при положение че има много аромуни в Румъния които са се опитвали да получат правното положение на "национално малцинство" а Румъния е отказала това?
Защо Румъния не раз-признава националното й русинско малцинство преди да има претенции Украйна да раз-признае молдовското й малцинство?
Румъния отказва да даде правното положение на териториално-етническа автономия на унгарците които живеят гъсто в окръзите/областите Харгита, Ковасна и Муреш (т.н. "секеи", районът се казва Секейска земя) въпреки че в "братска" Молдова гагаузкото малцинство отдавна има такъв статус и въпреки че през част от времето на румънския социализъм унгарците в тази Секейска земя са имали собствената си област наричана "Унгарска автономна област" (1952-1960 г.) и, по-късно "Унгарска Автономна Област Муреш" (1960-1968 г.).
Бележки:
а) Има унгарци и в други части на Румъния обаче те не са секеи.
б) Муреш е име на окръг, а и на река. Сегшният окръг Муреш географски не съвпада нито с нито една от бившите унгарски автономни области, има различни предели, като абсолютното мнозинство на населението му е съставено от румънци (53%), срещу само 38-39% унгарци.
Абсолютното болшинство от населението както на "Унгарска автономна област", така и на "Унгарска автономна област Муреш" обаче беше унгарско понеже географски тези области включиха и големи части от днешните окръзи Ковасна и Харгита където унгарците преобладават.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Romania
Секеи
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%B8
Секейска земя
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F
Унгарска автономна област
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82
Муреш (окръг)
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%88_(%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3)
В много други страни-членки на Европейски Съюз има етнически автономни области (Испания, Финландия и т.н.) обаче румънските власти и "историци" обвиняват унгарците че били комунисти понеже само тогава съществуваше автономна олбаст в Румъния. Твърдят че това беше идеята на Сталин или на румънския комунистки диктатор Г.Г. Деж който беше ръководителя на Румъния през времето на Сталин. Испания комунистическа страна ли е?
Това че комунистите са дали повече права на националните малцинства отколкото властите на "демократична" Румъния би трябвало да е срамно за румънците, а не повод нагло да обвинят унгарците че били комунистки настроени, понеже искат да им бъде върната автономната област.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки