Анархисти застрелват при несполучлив обир най-големия благодетел на град Елена – доктор Христо Момчилов


Анархисти застрелват при несполучлив обир най-големия благодетел на град Елена – доктор Христо Момчилов
Портретът на д-р Момчилов, който и до днес виси на една от стените в родната му къща. Снимка: Архив „Десант“
07 Август 2023, Понеделник


Легендарният медик е прототип на герои на Емилиян Станев в романите „Иван Кондарев” и „Търновската царица“

Автор: Борислав Гърдев

Доктор Христо Момчилов е бележит очен лекар, хирург и филантроп от началото на ХХ век. Роден е в Елена през 1873 г. Учи в родния си град, Трявна, Дряново и Горна Оряховица, където баща му служи като мирови съдия.

След като завършва Търновската гимназия с отличен успех, отива да следва медицина в Париж. За него това не е проблем, тъй като родителите му са състоятелни хора. Дипломира се и се завръща в родината си, като работи последователно в Бяла, Трявна и Елена.

От 1909 до 1911 г. е лекар в софийската Клементинска болница, след което отново заминава да Париж, за да специализира хирургия и очни болести.

Той е полкови лекар през Балканската война, такъв остава и през цялата Първа световна война, в която България се включва на 1 октомври 1915 г.

След войната се завръща в родния си град, в който е практикуващ лекар до края на живота си, отказвайки професорско място в столицата.

Д-р Момчилов е известен в целия Еленски регион. Всяко лято след усилена работа прекарва отпуската си в Париж, интересувайки се от последните достижения в световната медицина.

Като хирург прави една от първите за времето си трепанации, а като очен лекар е търсен и в чужбина. Притежава един от първите частни рентгенови апарати и винаги честно и добросъвестно си изпълнява лекарските задължения.

За работата си този снажен и достолепен господин приема както злато, така и прави алтруистични жестове с безплатни прегледи и интервенции.

Той страни от обществените ежби и отклонява предложенията за политическа кариера. А е можел да бъде както депутат, така и министър. Но неговото верую е свързано с просперитета на родния му град и издигането му в социално, културно и медицинско отношение.

Доктор Момчилов остава ерген. Мълвата го свързва с дъщерята на Юрдан Петков Теодоров – Мина, като неин отхвърлен кандидат годеник, но в действителност при него пребивава като домашна и лекарска помощница Пена Милкова, за която мнозина еленчани смятат, че живее с нея като своя жена, ако и да е сираче и прибрана в къщата му по милост.

Той обаче допуска грешка, привързвайки се към нея, след като тя става зряла жена, като постепенно тази простовата и грозна слугиня става господарка на къщата му.

Грозна и неприятна трагедия се разиграва вечерта на 19 август 1928 г. Четирима непознати – според полицейски сведения след това – анархокомунисти, влизат в дома на лекаря, намиращ се недалеч от центъра на града, на калдъръмената улица „Кисьовска“. Излизат с версията, че търсят помощ.

Доктор Момчилов току-що се е прибрал от болницата и пристъпва към изпълнение на дълга си, оказвайки помощ на един от посетителите. В този момент другарят на пострадалия вади револвер и го насочва към лекаря. Заявява му, че ако не получи 50 000 лева, ще го убие.

Момчилов обещава да даде исканата сума, но в кабинета влиза с лампа в ръка прислужницата Пена Милкова. Виждайки насочения към доктора пистолет, тя се изплашва и почва да вика за помощ. Лампата пада от ръката й, д-р Момчилов използва суматохата и се опитва да се измъкне.

При входа на кабинета един от скритите убийци стреля в него – първият от куршумите попада в корема му, а вторият – в дясното бедро, под слабините. Притичалите съседи го настаняват в легло. За него се грижи д-р Стоян Попов от Елена, както и пристигнали колеги от село Константин и Търново.

Въпреки положените усилия доктор Момчилов умира на 20 август 1928 г. в 3 часа.

По негово желание е погребан в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“. На погребението присъства цялата признателна еленска общественост, а опелото ръководи самият търновски митрополит Филип.

Във вестник „Мир“, бр.8445 от 24 август 1928 г. излиза малка бележка, озаглавена „Панахида“ – „Днес 9 и половина часа, по инициатива на Еленското просветно дружество в София, отслужи се панихида в църквата „Свети Седмочисленици“ за убития от анархокомунисти д-р Хр. Момчилов в Елена“.

Преди да почине, доктор Момчилов прави знаменитото си завещание в присъствието на петима свидетели, единият от които е адвокат. То е заверено след това от мирови съдия. Лекарят завещава цялото си състояние, равняващо се на около 4 милиона лева, за обществени нужди.

На еленската държавна болница оставя рентгеновия си апарат и целият хирургически инструментариум,на медицинския факултет в софийския университет – богатата си библиотека, а на туристическото дружество „Чумерна“ – къщата си (днес Туристически дом „Д-р Христо Момчилов“, б.р.).


Родната къща на бележития доктор днес е Туристически дом „Д-р Христо Момчилов“ 

На еленската градска община дарява 300 000 лева за електрификация и 200 000 лева за построяване на детско климатично училище, 300 000 лева оставя и за еленското градско читалище, дарява пари за двете църкви в града и за постояването на градска баня.

Образуван е фонд към еленската гимназия от 200 000 лева и фонд към БАН за 100 000 лева. Съгласно волята на дарителя с лихвите на фонда се награждават отличилите се в професията околийски лекари, а имената на наградените се определят от Главната дирекция на народното здраве. 

Момчилов завещава всичките си движими и недвижими имоти на Община Елена.

Запознатите с творчеството на класика на българската литература Емилиян Станев ще посочат, че основни герои в две от най-значимите произведения на писателя – „Иван Кондарев“ (1964) и „Търновската царица“ (1973), носят черти от реалния облик на д-р Момчилов.

Това са доктор Янакиев, богатият и уважаван лекар ерген, покосен от грубата  намеса на анархистите  на Анастаси Сиров в „Иван Кондарев“ и д – р Старирадев, чиято греховна любов с прислужницата Марина на фона на Балканската война, образува канавата на повестта „Търновската царица“.

Двете произведения са екранизирани с голям успех. В „Иван Кондарев“ (1974) на Никола Корабов ролята на д-р Михаил Янакиев изпълнява с неподражаем блясък Борис Арабов, а в „Търновската царица“ (1981) на Янко Янков доктор Старирадев добива чертите на Стефан Данаилов, а прислужницата Марина Кольова играе Камелия Тодорова.


Кадър от филма „Търновската царица“


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки