От Тасмания до Аляска с българското знаме – една българка със световна кариера в областта на физиката


От Тасмания до Аляска с българското знаме – една българка със световна кариера в областта на физиката
Марияна Георгиева показва спасителя на Европа кан Тервел и разказва за победата му над арабите на Международен симпозиум по електромагнитна теория в Сан Диего, Калифорния, САЩ, през 2019 г.
01 Февруари 2022, Вторник


Д-р Марияна Георгиева и нейният брат – проф. Георги Георгиев, са лицето на Великотърновския университет и на България пред световната научна общност в областта на електромагнитната теория

Автор: Десант

Д-р Марияна Георгиева и нейният брат – проф. Георги Георгиев, са лицето на Великотърновския университет и на България пред световната научна общност в областта на електромагнитната теория. Странно защо обаче българската наука, българските научни и държавни институции не проявяват никакъв интерес към тяхната дейност.

А Марияна е неуморима – тя е уважаван гост и лектор на най-авторитетните научни форуми на планетата, където не пропуска да спомене родното си Поликрайще и скъпото си отечество България,  изправяйки се гордо пред българското знаме.

Баща й Никола Георгиев Попниколов е най-дългогодишният директор на Основно училище „Кирил и Методий“ в Поликрайще. Майка й, Трифонка Романова Попниколова от Сломер, Великотърновско, е дългогодишна учителка по български език и литература в селото.
Д-р Марияна Георгиева завършва с пълно отличие основното си образование в Поликрайще. Впоследствие учи в Първа политехническа гимназия „Кирил и Методий“ във Велико Търново. Две години тя получава поименна Димитровска стипендия, която е присъждана само на един ученик за учебна година за отличен успех и постиженията й в олимпиадите по физика, математика, химия, биология и литература. При завършването си е наградена със златен медал за отличен успех. После следва физика в СУ „Св. Климент Охридски“, който също завършва с отличие.

След успешно полагане на конкурсени изпити е приета за редовен аспирант по физика на плазмата към катедра „Радиофизика и електроника“ на Физическия факултет на столичната Алма матер. Блестящо защитава дисертация на тема „Самовъздействие на повърхнинни вълни в плазмени вълноводи“.

Част от резултатите, получени в дисертационния й труд, са публикувани в престижни международни научни списания. Нейна разработка е представена като Поканен доклад на симпозиум, организиран от НАТО във Вимейро, Португалия и по-късно отпечатан в книга, издадена от НАТО. Резултатите й дават началото на ново направление във физиката на плазмата.

Тя има уникалния шанс да работи едновременно с два български екипа, които са на световно равнище в две области на физиката и публикува и в двете направления. Продължава работа във Физическия факултет на СУ, като спечелва конкурс за научен сътрудник II степен. Там е удостоена със званието „Млад учен на Физическия факултет“ за 1997 г. То се присъжда само на един млад изследовател във факултета.

Осем години работи по международни проекти на СУ, Университета Бохум, Федерална република Германия и Московския държавен университет. Финансиранията са по линия на НАТО, Европейския съюз, Фондацията „Фолксваген“, българското Министерство на просветата на и др. Една година работи успоредно в седем проекта, и ръководи два.

По лични причини се установява в Германия. Завършва, като успешно държи изпити, двегодишна програма по професионален мениджмънт на „Open University“, Лондон. Тя е и Сертифициран инженер на Microsoft, титла, която придобива след полагане на 4 изпита по американски стандарти.

Постъпва във фирмата „Дюрр-системс“ в Щутгарт от името, на която работи по договори за фирмата „Фолксваген“, Волфсбург. Тук се доказва не само като равностоен специалист, но и като ръководител на програмен екип от висококвалифицирани специалисти по физика, инженерни и компютърни науки.

По-късно преминава във фирмата „Роберт Бош“ в Щутгарт, където участва в разработка на електронни компоненти за автомобилната индустрия и доказва управленчески и административни умения. Ръководи програмен екип от повече от 80 изследователи, програмисти и инженери от Германия (два екипа), Унгария, САЩ и Индия.

Една от разработките, известна като „Асистент за нощно виждане“, влиза в серийно производство през 2004 г. и е внедрена от фирмата „Мерцедес“ в най-високия й S – клас автомобили. През 2006 г. тя е номинирана за „Наградата на бъдещето на Федералния президент на ФРГ“ Хорст Кьолер и е определена като едно от четирите най-добри в технологично отношение внедрени постижения на германската индустрия за годината.

Успоредно с това продължава научните си изследвания с брат си, проф. д-р Георги Георгиев, също физик.

Научните й интереси включват физика на плазмата, математична физика, изчислителна електродинамика, микровълнова физика и вълноводно разпространение в анизотропни структури, приложна математика, числено моделиране и компютърни методи в електромагнитната теория.

Към днешна дата д-р Марияна Георгиева е автор на повече от 200 научни публикации в  най-авторитетните световни научни списания, в книги в САЩ, Англия и Холандия и на най-значимите конференции по електромагнитна теория по целия свят – в Пекин, Торонто, Чикаго, Монреал, Сан Диего, Ванкувър, Сидней, Сингапур, Нотингам, Кембридж, Санкт Петербург, Москва, Берлин, Барселона, Рим, Прага, Торино, Кейп Таун, Тайпе, Гьотеборг, Хирошима, Стокхолм, Хелзинки, Палм Бийч (Аруба), Хобарт (Тасмания) и мн. др.

Работите й са цитирани от учени от цял свят. Член е на Европейската асоциация по антени и разпространение, Холандия, Черноморския съюз по приложен електромагнетизъм, Гърция, Китайския институт по електроника, Китай и Електромагнитната академия, САЩ.

През 2000 г. по личната покана на директора на Отделението за космически антени на Европейската космическа агенция д-р Антоан Рьодерер д-р Марияна Георгиева участва с брат си в Конференцията на хилядолетието по антени и разпространение в Давос, Швейцария, организирана от Европейската космическа агенция като един от 1000-та водещи специалисти от света в областта на космическите комуникации. Впоследствие братък и сестрата са канени 10 пъти в Научния и Технологичен център на Европейската космическа агенция ESA/ESTEC в Нордвайк, Холандия за изнасяне на лекции на научни конференции.


Марияна Георгиева по време на на Международната конференция по съвременни приложения на електромагнитната теория ICEAA в Севиля, Испания, през 2019 г., която тя организира

През 2004 г. двамата участват в конференцията „Изток-Запад“, организирана от Управлението по аеронавтика, Военно-въздушните сили и Научно-изследователския офис на Американската армия в Европа. На нея са поканени 35 учени от бившите източен и западен блок, от източните страни (Полша, Русия, Украйна, Чехия, Грузия и България) и западните (САЩ, Великобритания, Германия) с върхови постижения в областта на електромагнитната теория.

2010 г. е най-успешната за д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев. Те достигат тогава връх в научното си израстване. Правят 20 публикации, което е уникално постижение и ненадминато изобщо в света от двама души. От рамките на европейския континент те се разпростират по цялата планета.

Президентът на Международния съюз по радионауки URSI ги открива и отваря за тях широкия друм на света. Проф. Усленги ги кани да организират Специална секция в Международната конференция по електромагнетизъм и неговите приложения, ICEAA, чийто създател и председател на Техническия програмен комитет е той. Конференцията се провежда в Торино, Италия, в Конгресния център „Торино инконтра“.

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев организират вместо една две Специални секции. Секциите действително са специални. Те се провеждат с огромно българско национално знаме, с огромни знамена на страните организаторки – САЩ и Италия и със знамена на останалите участници от четирите континента.

И още, и още...

Мащабите на дейността на д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев след 2010 г. действително стават планетарни. Те получават подкрепата и на още един световно признат и авторитен учен – проф. Казуя Кобаяши, от университетът „Чуо“, Токио, Япония, вицепрезидент на URSI и член на Управителното тяло на Електромагнитната академия в Кембридж, Масачузетс, САЩ.

Проф. Кобаяши няколко пъти присъства на техни лекции на различни конференции и е силно впечатлен от равнището на представяната научна работа. По негова покана д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев започват да организират и по още две Специални секции и на друг световен форум – Симпозиумът по напредък в електромагнитните изследвания – PIERS на Електромагнитната академия, Кембридж, Масачузетс, САЩ.

Редят се Москва, Русия, 2012 г., Тайпе, Тайван, 2013 г., Стокхолм, Швеция, 2013 г., Гуангджоу, Китай, 2014, Прага, Чехия, 2015, Шанхай, Китай, 2016, Санкт Петербург, 2017, Тояма, Япония, 2018, Рим, Италия, 2019.

Най-големият им успех са симпозиумите в Прага, 2015 и Рим, 2019, където организират по три Специални секции с повече от 50-55 участника, представящи над 22-23 държави от четири континента.

Д-р Марияна Георгиева участва с поканени доклади в съавторство с брат си в Генералните асамблеи на Международния съюз по радионауки URSI в Чикаго, САЩ (2008), Истанбул, Турция (2011), Пекин, Китай (2014) и Монреал, Канада (2017). Д-р Марияна Георгиева е Поканен докладчик и Председател на секции на Международния симпозиум по електромагнитна теория на URSI в Хирошима, Япония (2013), Аалто, Хелзинки, Финландия (2016) и Сан Диего, Калифорния САЩ (2019), и в Първата Атлантическа конференция по радионауки на Международния съюз по радионауки на URSI в Лас Палмас де Гран Канария, Канарските острови (2015). Поканите идват лично от проф. Казуя Кобаяши, главен организатор на симпозиумите.

Забележително е участието на д-р Марияна Георгиева като поканен докладчик и председател на секция на Международния симпозиум по антени и разпространение на Азиатско-Тихоокеанския регион в Хобарт, Тасмания, Австралия (2015) – най-далечното място, до където е достигала и представяла научен доклад.

Водещи учени от САЩ, Япония, Турция, Холандия, Швеция, Полша, Украйна и Русия определят съвместната научна работа на Георги и Марияна Георгиеви като уникална и единствена по рода си. Те са оценени като върхови експерти в света по конфлуентни хипергеометрични функции на Кумер, Трикоми и Уитекер, и вълнови функции на Кулон, а въведените от тях повече от 20 нови класове реални числа се считат за изключително оригинална идея и забележителен принос в науката.

По покана на проф. Казуя Кобаяши д-р Марияна Георгиева пътува и представи кандидатурата на България и Велико Търново за организиране на Симпозиума „Напредък в електромагнитните изследвания PIERS“ в Тайпе, Тайван, Гуагджоу, Китай и Прага, Чехия, а проф. Георги Георгиев – в Стокхолм, Швеция, Шанхай, Китай, Прага, Чехия и Санкт-Петербург, Русия.

Д-р Георгиева подготви блестящо представяне на България, на нейната хилядолетна култура, история и принос към световната цивилизация на PIERS –  най-мащабния научен форум по електромагнитната теория, чиито участници достигат от 1000 до 1500 души.

Неговото провеждане у нас щеше да има огромно значение за издигане на престижа на цялата страна и преди всичко на Велико Търново и разбира се на Великотърновския университет. От страна на българските власти обаче не бе проявен никакъв интерес и не бе оказана никаква подкрепа.

Срещу двамата българи застана Китай с милиардното си население, с правителство, което прави всичко за науката, със стотиците си университети, с неизчерпаем финансов ресурс, с огромната си мрежа от китайски учени, пръснати по целия свят и осуети тяхната инициатива.

Независимо че в България някак си не се забелязват чудовищния труд на Марияна и Георги Георгиеви, нито изключителният им научен, обществен и не на последно място финансов принос, и неуморната им и целенасочена дейност за издигане на престижа на страната в научните среди по цялата планета, това не им пречи от остров Тасмания до Аляска да се разнасят техните имена, името на Поликрайще, Сломер и България и да се вее българското знаме.


В категории: Добри Вести , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки