Пластики на праисторически фигурки красят парк в Стара Загора


Пластики на праисторически фигурки красят парк в Стара Загора
Снимки: Община Стара Загора
21 Декември 2022, Сряда


Репликите в уголемен размер са на два от най-атрактивните артефакта са от експозицията на Музей „Неолитни жилища“

Автор: Стефани Бабадалиева

Двете пластики на праисторически фигурки, за които писахме преди дни, вече са разположени в парка, западно от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Копията на артефактите имат за цел да популяризират старозагорския музей „Неолитни жилища“, хилядолетната история на града, както и да предизвикат любознателността на хората.

„С колегите от  отделите „Туризъм“ и „Култура“ на Община Стара Загора инициирахме осъществяването на теза прекрасна идея. Предложихме на РИМ – Стара Загора да създадем фигури, които да са в човешки размер, разкривайки тайните на праисторията. Нашата цел е да покажем богатото културно-историческо наследство на града ни по един позитивен начин и да привлечем туристи, както и да събудим интерес у младите хора, които да придобият повече знания за историята, която ни заобикаля тук.

Започваме с тези две фигури, но имаме за цел да обогатим мястото с още няколко пластики, също от експозицията на музей „Неолитни жилища“. Локацията не е случайно избрана – в близост се намират РИМ – Стара Загора, ДТ „Гео Милев“, РБ „Захарий Княжески“, музей „Неолитни жилища“, Художествената галерия, Античния форум „Августа Траяна“, музей „Литературна Стара Загора“, това е един своебразен център на културата“.

Направеното днес е само една крачка в посоката да превърнем пространството  в галерия на открито, през следващите години ще продължаваме да надграждаме, изтъкна ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.



Подробна информация за пластиките и техните оригинали даде директорът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев.

„Репликите в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта са от експозицията на Музей „Неолитни жилища“. Това са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско), разкри подробности той.

Репликите са изработени майсторски и се доближават максимално до оригинала, благодарение на старозагорския творец Цветан Четъшки.


В категории: Новини , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки