Древност и съвремие си дават среща в крепостта Туида


Древност и съвремие си дават среща в крепостта Туида
Снимки: Авторът
09 Март 2019, Събота


Цели десет века животът тук не е спирал

Автор: Диана Славчева

Късноантичната и средновековна крепост Туида няма характерен и разпознаваем силует като Царевец, Бабини Видини кули, Кракра или Цари Мали град да речем. Но пък предлага вълнуваща разходка из останките си, калкото и малка част от тях да са разкрити все още.

Все пак може да се видят южната и северната порта, няколко кръгли и правоъгълни кули, основите на старохристиянска базилика от IV в.; казармени, жилищни и стопански постройки; внушителен баптистерий (все пак крепостта е била епископски център), старобългарски водопровод и подземен тунел с водоснабдителен коридор от VI в.


Старобългарският водопровод

Разкопките в местността Хисарлъка в Сливен, където се издига крепостта, започват през 1982 г. и продължават и до ден днешен. Първите сведения за живот на това място са от III в., когато тук е съществувало тържище. Някогашният укрепен град прекъсва съществуването си чак в началото на ХІІІ в.

През всичките тези векове крепостта е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи, печенези...Днес в нея редовно се правят исторически възстановки, концерти и средновековни фестивали. Допреди време символ на старината е бил соколът Драко Туидски, който участвал в демонстрациите как в миналото българите са отглеждали ловни соколи – един древен български обичай. Но соколарят напуснал преди години и сега Драко може да се види само на сувенирните магнитчета, които се продават в посетителския център. 

Но пък посетителите могат да видят стенобойни оръдия и древни воини в реален размер, както и  Къща на виното.Все още обаче има какво да се желае, за да стане Туида по-посещавано място. В края на февруари общинското ръководство на Сливен и екипа на крепостта са обсъдили възможностите за доразвиване на обекта и връщането на Града на стоте войводи на картата на предпочитаните туристически дестинации.

На срещата са коментирани и възможностите за организиране и провеждане на големи по мащаби и разнородни по характер събития, които са притегателна сила за туристите и които биха повишили посещаемостта в Крепост Туида и Сливен като цяло.


В категории: Новини , Забележителности , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки