Нехайни собственици оставиха да се рушат безценни образци от старата архитектура в централната част на Бургас


Нехайни собственици оставиха да се рушат безценни образци от старата архитектура в централната част на Бургас
Снимки: Община Бургас
21 Юли 2022, Четвъртък


Общинската администрация започна серия от процедури за спасяването им  

Автор: Десант

Община Бургас започна серия от процедури за спасяване на старите къщи в централна градска част. Въпреки че са частна собственост и са под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство, заради бездействие на собствениците им някои от сградите са в критично състояние.

От Общината се заричат да ги ремонтират, но ще заведат дела срещу безотговорните им стопани за възстановяване на разходите.

В най-критично състояние, но пък с историческа стойност 7 такива постройки със статут на паметници на културата. Въпреки предписанията, техните собственици не са предприели абсолютно никакви действия да ги обезопасят и ремонтират.



Още преди години в публикация в „Десант“ със заглавие „Спомен за една изчезваща архитектура“ бургаският изследовател и общественик Митко Иванов алармира, че в Бургас са останали единици запазени до днес възрожденски къщи и изказа притеснението си, че има опасност да бъдат „заменени с нови бетонно-стъклени грозотии“.

Общо 223 по списък са бургаските сгради, обявени за единични недвижими културни ценности, които основно се намират в центъра на морския град и в кв. „Възраждане“. Според Закона за културното наследство (ЗКН), собствениците им трябва да поискат становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, ако искат да ги ремонтират, надстроят или пристроят.

Липсата на специален режим за голяма част от ценните сгради прави процеса по съгласуване дълъг и труден. Затова Община Бургас ще продължи да съдейства на всички собственици по отношение на проектиране и съгласуване на процедурите с НИНКН, за да не се стига да положение, в което сградата продължава да се руши, докато изчезне напълно.

От години Община Бургас работи за опазване и реставриране на архитектурното си наследство чрез специално създадената общинска програма „Нов живот за старите фасади“, с която се осигурява подкрепа на собствениците на сгради културни ценности чрез изготвяне на проекти за реставрационни мерки и съгласуването им с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.



Така общинската администрация съдейства за преодоляване на една от най-големите пречки пред собствениците. По програмата през последните 3 години са изготвени проекти за 8 сгради, които след това са съгласувани с Института и МК.

Със собствени средства Община Бургас е ремонтирала една от тези сгради, след което по съдебен ред е изискала и възстановила от собствениците вложените средства за ремонта. Други 3 сгради са ремонтирани от самите собственици с техни средства, уточняват от общинския пресцентър.


В категории: Новини , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки