Френски крал се излекувал с... българско кисело мляко


Френски крал се излекувал с... българско кисело мляко
Френският крал Франциск I
09 Септември 2020, Сряда


Траките разреждали млечния продукт с... конска кръв

Автор: Яна Славянска

3 февруари 1645 година. Покоите на Луи XI. Негово кралско величество се превива от коремни болки. Лекарският консилиум при двореца дава съгласието си френският монарх да бъде лекуван с... българско кисело мляко!

В тайните архиви на френския кралски двор е запазен документ, който разкрива забавни подробности за доставката на безценния илач за коронованата особа. От него става ясно, че знахарят, който ще лекува Луи, е уважаван лечител от Цариград, с голям опит в ликуването на язви и други тежки стомашни заболявания.

„Същият си служи с бяла гъста течност, поставена в мех и донесена от планините на Хем, където се употребява от племето българи. Течността не е отровна. Дадена на котките, бе възприета с видимо удоволствие" - се казва в старинния документ. 

По-нататък в него се разкрива, че кралят бил подложен на диета, съгласно която нагъвал само българско кисело мляко и така прескочил трапа, образно казано.


Луи XI

На любопитната записка се натъкнали учени от института „Луи Пастьор", докато се ровели из архива на френските крале в търсене на стари рецепти, използващи природолечението. 

Историята е разказана на едно от таблата в Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор - родно място на големия наш учен и лекар д-р Стамен Григоров. Той остава в историята с откриването на вълшебната „пръчица", благодарение на която се заквасва млякото, кръстена от него лактобацилус булгарикус. 

Но да се върнем на френската връзка с киселото мляко. Текстът е много забавен наистина, но някои от фактите и датите, посочени в него, са твърде смущаващи. 

 

Най-напред трябва да уточним, че крал Луи XI, известен като Благоразумният, управлява Франция от 1461 г. до 1483 г. Така че, ако става въпрос за него, тогава датата на чудодейното му излекуване няма как да е 3 февруари 1645 г. По това време начело на монархията е Кралят слънце Луи XIV. Друг е въпросът, че тогава той е едва 7-годишен. Напълно е възможно да е имал някакво тривиално детско разстройство, но чак пък толкова да се притрисат, че да го лекуват със странни и продължителни чуждоземски диети, е малко съмнително. Така че остава въпросът дали притчата с киселото мляко се отнася за него?! 


Луи XIV

В други източници намираме сведение, че всъщност с българско кисело мляко се е церил Франциск I, по-известен като Кралят рицар. Той обаче е начело на Франция от 1514 г. до 1547 г., а случката с него и нашия йогурт датира от 1542 г.! 

Кралят остава в историята с това, че той е първият, поискал да се обръщат към него с „Ваше величество" - дотогава тази фраза се използвала само при общуването с император.

Негов верен, макар и временен съюзник в тези години бил Сюлейман Великолепни, на който „величеството" се оплакало, че по цял ден виси в нужника, и по-точно клечи на стола с дупка (това представлявали в онези времена тоалетните чинии), вместо да се занимава с държавните дела, и никой от  неговите прехвалени лекари не можел да му помогне. Тогава турският султан му изпратил един от своите лични лекари - някакъв арменец, който поставил краля на строга диета с българско кисело мляко и бързо го излекувал.   

Среща се и версия, че Франциск всъщност страдал от... депресия, а не от разстройство, но да не придиряме...


Франциск I

В залата на малката кокетна музейна сграда в Студен извор, разположена в близост до родната къща на Стамен Григоров, в друго табло се разказва, че технологията за приготвянето на млечния продукт българите са наследили от своите предци по тези земи - траките. Първи за техния опит в това отношение споменава Херодот. Сарогръцкият географ Страбон също хортува на тази тема. 

Вергилий вкарва йогурта в литературата. В своята „Енеида" споменава как траките (имайки предвид племето бизалти, обитавало Малка Скития - т.е. района на днешна Добруджа, по-конкретно около Шумен, Разград докъм Варна) „кисело мляко те пият и с конска кръв го примесват"

Слава Богу, нашего брата е премахнал кървавата съставка от тракийския млечен коктейл и се е съсредоточил само върху заквасването с лактобацилуса. За да стигне в един момент българското кисело мляко до френския кралски двор. Няколко века по-късно за него вече знае целият свят...


В категории: Новини , Бит и култура , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки