Изложба надниква в тайните на фамилията Искович, положила основите на химическата промишленост в Русе


Изложба надниква в тайните на фамилията Искович, положила основите на химическата промишленост в Русе
Снимки: РИМ-Русе
04 Ноември 2022, Петък


Експозицията съдържа 16 постери с фотоси от запазен албум, принадлежал на семейството, а по-късно, станал част от фонда на русенския музей

Автор: Десант

В Историческия музей в Русе ще бъде открита изложба, посветена на фамилия Искович – семейството на заможния русенец Алберт Искович, чието име се свързва със създаването на фабриката за бои и лакове от началото на ХХ век „Искович & Леви“, известна днес като „Оргахим“. Началото е от 18 ч. на 7 ноември в зала „Русе“ .

Автор на концепцията и създател на изложбата е уредникът в отдел „История на България XV-XIX век“ Ренета Рошкева.

Експозицията съдържа 16 постери с фотоси от запазен албум, принадлежал на семейството, а по-късно, станал част от фонда на музея. Публикувани са и снимки на малка част от писмата между съпругата на Искович – Хилда Искович, и нейната приятелка Мара Малчева, съпруга на инж. Петър Малчев, електрифицирал Русе.



Именно кореспонденцията между двете дами и запазеният визуален материал са в основата на проучването, документиращо динамиката на отношенията в определен кръг от обществото – на заможни, перспективни, влиятелни хора.

Изложбата проследява в хронологичен ред промените, съпътстващи живота на едно семейство в България и времето след преместването му в Америка, както и развитието на обществото през ХХ век.

Експозицията съсредоточава разказа си върху създаването и разрастването на „Искович & Леви“, представя основателя на предприятието и неговото семейство, заминаването на фамилията за Америка и животът им зад океана, спира се върху приятелството между Хилда Искович и Мара Малчева, което продължава и след преместването на семейството.



Създаването на изложбата е част от проект „Албумът Искович“ - дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследство“, реализиран по Програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе-град на свободния дух“.

В рамките на проекта е издадено и книжно тяло, което систематизира ключови моменти от разказа за проучваната фамилия. Писмата и снимките, дарени на музея, са дигитализирани и качени в облак, достъпен чрез сайта на русенския музей.


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки