Кога и какво трябва да правим в дома си в дните на Страстната седмица – забрани и традиционни ритуали


Кога и какво трябва да правим в дома си в дните на Страстната седмица – забрани и традиционни ритуали
Снимката е илюстративна
27 Април 2021, Вторник


Домакините ги чака много работа – чистене, боядисване на яйцата, месене на козунаци...

Автор: Дина Харизанова

Днес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос. Освен множеството църковни ритуали и служби, които се извършват в тези дни, има и обреди, които се извършват в домашна обстановка. Трябва да се спазват и някои забрани.

Така например, първите три дни от Страстната седмица – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – вярва се, че осигурява здраве.

На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.

На Велика сряда жените не трябва да вършат никаква домакинска работа – да не тъкат, да не шият и предат, дори и да готвят. Чистенето в този ден вършат мъжете.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа. Тогава се боядисват великденските яйца. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Разпети петък е ден за душевно пречистване. На същия този ден Исус бил погребан.

Преди изгрев слънце на Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаците. Посещават се гробищата, като жените раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.

Хлябът не се реже, а се разчупва. Смята се, че и той има душа. Има различни по форма и предназначение великденски хлябове: кръгли, продълговати, краваи, за кумове, за семейството.

Не успелите да боядисат яйцата в четвъртък могат да направят това в събота.

В неделята след Великден не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.


В категории: Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки