В парк „Централен Балкан" откриха Център за еднодневен отдих „Козя стена“


В парк „Централен Балкан" откриха Център за еднодневен отдих „Козя стена“
Снимка: НП „Централен Балкан"
19 Септември 2019, Четвъртък


Районът е популярен с традиционно провежданите исторически възстановки, свързани с Априлското въстание

Автор: Десант

Център за еднодневен отдих „Козя стена“ бе открит на 18 септември т.г. в Национален парк „Централен Балкан“.  Той е разположен близо до хижа „Хайдушка песен“, в землището на с. Чифлик, Троянска община. Изграден е от Парковата дирекция по Проект „Опазване на Национален парк Централен Балкан“, финансиран в рамките на десетото, юбилейно издание на Дарителската инициатива на Райфайзенбанк (България) ЕАД - „Избери, за да помогнеш“ 2018, съобщават от парковата дирекция.

Проектът е подкрепен от 31 служители на банката, като дарената сума от тях, от Райфайзенбанк и от външни дарители е близо 4000 лв. Със събраните средства в Националния парк е създадено приятно място за отмора на туристи от цялата страна.

Районът е популярен с традиционно провежданите исторически възстановки, свързани с Априлското въстание, изключително интересен е и за природолюбителите.

Близкият резерват „Козя стена“ съхранява вековни букови и буково-елови гори, повече от 40 вида редки и защитени растения, включително ценно находище на уникален подвид старопланински еделвайс, над 60 вида птици.

С избора на мястото – до резерват „Козя стена“, там където се сливат двете реки Рогачева и Камъчарска, Парковата дирекция прилага политиката си за управление на посетителите - да създава привлекателни за посещение места за посетители от различни възрастови и социални групи и хора с различна физическа подготовка и като предлага информация за значимостта на близки видове и местообитания да мотивира природозащитни нагласи в мисленето и поведението, изтъкват от парковата дирекция.

Девет пълноцветни табели, представящи значението и необходимостта от опазване на видовете в Националния парк, „зелена“ класна стая за децата, паркова мебел - маси, пейки и дървени пънчета за сядане, съчетават в себе си информационната, образователна и рекреационна функция на осъществения проект. 

Парковата дирекция представя Центъра за отдих „Козя стена“ по време на „Европейската седмица на мобилността“ 16 – 22 септември, в знак на съпричастност към целите на Европейската комисия да се насърчи устойчивия транспорт и начини на придвижване. Мотото на кампанията за 2019 г. е „Върви с нас“. В този дух е и изграденият център за отдих – мястото предлага разходки по близките маршрути, забавления и отдих далеч от автомобилите и градския шум.

С изграждането на Центъра за еднодневен отдих „Козя стена“ се създава както привлекателно място за отмора, така и допълване на пакета услуги, предлагани от туристическия бизнес, чрез нов обект в дестинацията Национален парк „Централен Балкан“.


В категории: Новини , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки