Еднометрови глави на божества, копия на артефакти от музей „Неолитни жилища“, украсиха центъра на Стара Загора


Еднометрови глави на божества, копия на артефакти от музей „Неолитни жилища“, украсиха центъра на Стара Загора
Снимки: Община Стара Загора
19 Януари 2024, Петък


Реплики са на находки от Ранен и Късен халколит, открити в региона

Автор: Десант

След като през 2022 г., когато по Програмата за туризъм на Община Стара Загора бяха поставени в центъра на Града на липите две копия на фигури от музей „Неолитни жилища“, сега към тях бяха добавени още две такива реплики на артефакти от Ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.) и Късен халколит (края на V хил. пр. Хр.).

Така композицията и концепцията, представяща експонати от музея в уголемен размер, подходящ за снимки и провокиращ търсене на повече информация за историята на експонатите, вече е завършена . 

Автор на макетите е фотографът и творец Цветан Четъшки, както и арх. Иван Иванов, избрал мястото, където да бъдат поставени интересните обекти.

„Това е емблематично място на духа, на културата, на живота в града ни. От тук искаме да провокираме любопитството на младите да опознаят по-добре Стара Загора, за да е градът жив в техните сърца, независимо от новото и модерно време, в което растат младежите“, сподели по време на откриването  зам.-кметът Надежда Чакърова.

„Идеята е чудесна, а локацията е много подходяща, защото сме в културния център на нашия град – между Регионалния музей, Художествената галерия, Държавна опера и Драматичен театър „Гео Милев“. Стара Загора има изключително богата колекция от праисторическа пластика, показваща сложния и интересен свят на древните земеделци, обитавали нашите земи. Чрез тези изделия днес разбираме техните представи за света, за необятното, за един модел, отдалечен от нас, но същевременно интуитивно го откриваме посвоему в техните фигури“, каза Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора.

От думите му стана ясно, че показаните макети допълват поставените през 2022 г., които са други две значими находки – едната от землището на старозагорското село Ловец, както и тази, намерена край курортното селище Старозагорски бани – позната като фигурката от Сулица. Оригиналът към момента се намира в Музея на жената в Германия, а неин откривател е археологът Васил Миков.„Идеята ни при реализирането на тази експозиция е да допълним композицията с другите два експоната – уникални глави. Едната е открита при селищната могила край язовир „Чаталка“, изобразяваща богиня, заемала високо място в божествената йерархия.

Другата е намерена край село Диня и също е уникална по рода си – представлява жрец в транс и унес, вероятно Бог-небе. На главата има превръзки от бяла и червена материя. Ясно се виждат зъби, нос и фини детайли – пластиката заслужава да бъде показана на широката аудитория“, даде подробности Петър Калчев.

„Технологичният процес включи дигитална 3D възстановка, по която след това направихме увеличените копия. Винаги е много интересно, когато вникне човек в детайлите на даде артефакт, когато работи отблизо с него. Всеки поглед му носи различно възприятие. Първите две фигури предизвикаха интерес, вярвам, че и с тези ще бъде така“, обобщи творческия процес авторът Цветан Четъшки.

Той допълни, че размерът на новите фигури е реализиран в мащаб 1:10 в линейни метри. Така фигурите в оригинал са около 10 см, а всеки може да се снима до уголемените им копия, които са над метър високи. Изработени са от стъклопласт, за да бъдат устойчиви на атмосферни условия.

Източник: Пресцентър на Община Стара Загора


В категории: Новини , Праистория , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mold. istinskoto prazno mnojes
20.01.2024 18:58:25
0
0
Да не забравяме че Румъния от няколко десетилетия признава съществуването на македонското й малцинство, отделно от по-старо признатото бг,

също и русинското, отделно от по-старо признатото украинско.

Интересно е че Румъния е признала така "македонското" й национално малцинство, както и русинското през една и същата 2000 г.!

Напоследък Румъния е "убедила" Украйна (чрез изнудване с правото й на вето срещу украин. членство в ЕС и с прекратяве на помощ дадена срещу Русия) повече да не признае, тоест: да раз-признае молдовското й малцинство, въпреки че това е нарушение на човешки права и международно право като в Укр. има хора с молд. етническо самосъзнание.
Тоест, Румъния продължава да признае русинското й малцинство като различно от украинското, обаче на Укр. не й беше разрешено да продължи да признае молд. Й малцинство като отделно от румънското.
Тоест, Украйна сама си създава проблеми, като от сам нататък румънското й национално малцинство е по-многобройно (чрез сливане на етническите молдовци в етническите румънци), значи, и по-безобразно в исканията му насочени към Украйна.
Теоретично, проблеми ще има Украйна и с Молдова, поради раз-признаването на молдовското й малцинство, обаче мд. власти изглежда да са румънизирани, така че те няма да дадат Украйна под съд в международните съдилища.
Това че Тараклийският университет е станал клон на български университет, ако не сгреша, е резултат на липса на воля от страна на про-румънските молдовски власти повече да го финанцират!
Въпреки че тараклийските българи си плащат данъците в Молодва!
Защо тараклийските българи нямат етническо-териториална автономия в Молдова, за разлика от гагаузите? Защо тази дискриминация?
И всичко това се случва при положение че Бг. има право на вето относно членството на Молдова в ЕС!!!
Относно румънските учебници по "история", там пише че Бг. и Украйна "са" крадци на рум. изконни земи.

Русини у Румунији

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D1%83_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8

Русини су успели да се изборе за признање мањинског статуса (2000), што је изазвало реакцију украјинских чинилаца, који су 2003. године затражили од румунских државних власти да се одлука о признању русинске мањине повуче, те да се Русини поново подведу под Украјинце. Румунске државне власти нису усвојиле тај захтев.[4][5][6]

https://rutenii.ro/

Друштвото на Македонците од Романија

https://asociatia-macedonenilor.ro/index.php/desprenoi/

Asociaţia Macedonenilor din România – A.M.R., a fost înfiinţată în anul 2000 ca urmare a iniţiativei unui grup de macedoneni inimoşi.
Macedonenii sunt recunoscuţi ca minoritate naţională în România din anul 2000 [...]

Google Translate:

The Association of Macedonians from Romania - A.M.R., was founded in 2000 as a result of the initiative of a group of passionate Macedonians.
Macedonians are recognized as a national minority in Romania since 2000 [...]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки