Как да сварим яйца за Великден, без да се напукат


Как да сварим яйца за Великден, без да се напукат
27 Април 2021, Вторник


Ето няколко лесни и прости хитринки

Автор: Десант

Сериозна драма за всяка домакиня е да й се напукат при варенето яйцата за Великден. И от една кора яйца да останат по-малко от 10 за боядисване. Как да се избегне подобна щета?

Пресните яйца са по-застрашени от напукване, затова те трябва да се престояли в хладилника поне три дни, преди варенето. Но никога не се слагат студени, директно от хладилника, в топла вода. Първо се държат два-три часа на стайна температура, след което се измиват с хладка вода и чак тогава се слагат в тенджера със студена вода, колкото да ги покрие един пръст.

Съдът за варене трябва да е с широко дъно и достатъчно голям, за да се съберат яйцата, без да се притискат едно в друго. Ако няма под ръка такава тенджера, яйцата се варят на порции. Важно е като заври водата да не се блъскат едно в друго. Затова котлонът се оставя на средна степен, а не на най-висока. Бавното завиране на водата спомага яйцата да останат здрави.

Ето още няколко лесни и прости хитринки:

Една лъжица сол във водата помага за по-лесното белене на яйцата. Две-три лъжици оцет пък спомагат за по-доброто им оцветяване.

За да се застраховат допълнително, някои домакини слагат на дъното на тенжерата тензух или памучна кърпа, за да нямат досег яйцата с дъното.

Друг способ е малка дупка с безопасна игла от едната страна на суровото яйце, където обикновено се намира въздухът.

Тъй като водата се оставя бавно да заври, между 4 и 5 минути за самото варене са напълно достатъчни.

Боядисването на яйцата е строто индивидуално и зависи от наличните бои и фантазията на този, който се е заел с приятната задача.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки