Що е шарампол и къде се среща у нас


Що е шарампол и къде се среща у нас
08 Март 2019, Петък




Автор: Яна Славянска

Според енциклопедиите шарамполът (тур. отунг. şar - град) бил граден в Османската империя и представлявал околоселищна стена от греди, плет, кирпич и землен насип и служил за защита от разбойнически нападения.

Почти всички градове от времето на османците и досега носят белези на едновремешни огради – каменни или дървени. Със шарапол бил ограден и Белоградчик.

Османска крепост била изградена в центъра на Нова Загора, в квадрата между улиците Васил Левски и Петко Енев, като обхващал чифлика на местен бег. Укреплението било издигнато за защита от кърджалиите през XVIII век. Състояло се от две части - вътрешна и външна, пише сайтът bulgariancastles.com.

Вътрешната част е била обградена изцяло от зид, а външната с плет, а на места с тръне и зид. Зидът на външната част обхващал по- голямата част от пространството му. Пред зида е имало ров, широк 10 м и дълбок 3 м, който е бил напълнен с отточна вода. От външната страна на рова е имало насип, висок повече от човешки ръст. Над рова имало подвижен мост, който вечер се е вдигал.

За шарампола в Казанлък пък разказва статия от март 1929 г. във в. „Казанлъшка искра". Той се намирал над жп гарата на малката улица „Братя Миладинови". Там, в дворовете на две къщи имало големи зидове, дълги 30 метра, дебели около 0,65 м и високи около 2,30 м. Техните основи били каменни, на нагоре били кирпичени.

На зидовете имало десет триъгълни отвори, наричани мазгали, разположени на около 1,40 м от повърхността на земята, от които вардачите наблюдавали и стреляли, когато се наложи.

Шарамполът бил построен, когато даалиите и кърджалиите нападали града. Той имал четири входни градски врати. Но постепенно всичко се разрушило и преди 90 години били останали само зидовете в споменатите две къщи.


В категории: Добри Вести , Забележителности , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки