Специалистите съветват: Лесно можем да убедим децата да се хранят здравословно, като готвят заедно с нас


Специалистите съветват: Лесно можем да убедим децата да се хранят здравословно, като готвят заедно с нас
06 Юни 2024, Четвъртък


Научете ги, че най-вкусна е храната, приготвена с обич и споделена с тези, които обичаш

Автор: Десант

Като родители, загрижени за здравето на децата си, често се изправяме пред предизвикателството да ги  убедим колко е важно  да се хранят здравословно. Има обаче няколко проверени хитрости и стратегии, които работят безотказно.

Готвенето като приключение и лично постижение

Готвенето е на мода, особено през последните няколко години, откакто навлязоха кулинарните състезания и работилници за малки и големи готвачи-любители. Сега майсторите в кухнята вече имат статут на супер звезди.

Включете децата си в приготвянето на храната за закуска, обяд или вечеря. Или защо не - доверете им се да я приготвят сами! Това е една от най-ефективните стратегии, за да могат те да опознават различни вкусове и да научават правилата на тяхното хармонично съчетаване, съветват специалистите.

Ангажирането на малчуганите в приготвянето на храната ще ги вдъхнови да творят, а резултатите могат да изненадат родителите.

Малките готвачи са наистина много изобретателни, а самостоятелното приготвяне на храната определено е творческо занимание, което ще им допадне. То им дава възможност да избират рецепти, да експериментират с различни съставки и да украсяват ястията по свой вкус. Така не само развиват кулинарните си умения, но и създават положителни асоциации със здравословното готвене.

Ето няколко лесни стъпки и съвети за организация на кулинарно приключение у дома:

1. Оставете детето да избере рецептата, която иска да изпълни, но му предложете избор между няколко ястия, които вие сте подбрали предварително на база личния му вкус и разбира се, рецепти с полезни продукти за здравето и развитието му.

2. Нека детето само направи списък с необходимите продукти, като тук е моментът да му разкажете, че е важно изборът да бъде съобразен с основния принцип на осъзнатото хранене, а именно – да съчетава продукти, които са полезни за здравето му, но и са щадящи за природата. Изберете  магазин за пазаруване, който предлага избор от продукти, отговарящи на принципите на осъзнатото хранене – чисти и проверени, от устойчиво производство, както и плодове и зеленчуци без пестициди, с екологични и рециклируеми опаковки. 

3. Оставете детето да пазарува само – е, с малко подкрепа от вас и не забравяйте да го похвалите, когато избере да използва торбички за многократна употреба.

4. И старт – същинското готвене. Тук идва следващата хитрост и предимство на готвенето заедно. 

Укрепване на семейните връзки чрез готвене

Готвенето заедно с децата е чудесен начин за укрепване на семейните връзки – подобрява общуването и сътрудничеството между всички, а децата се чувстват ценени и обичани, когато участват активно в семейния живот.

Освен това включването им в процеса на приготвяне на храната им помага да разбират по-лесно важността на качеството на храната и продуктите, които консумират. Когато сами участват в готвенето, те са по-склонни да опитват нови храни и да чуят това, което имате да им разкажете.

Съвет: Използвайте повода да научите детето на нови умения – например как да реже правилно с нож. Много родители се страхуват, но е по-добре детето да се научи от малко (6-годишната възраст е съвсем подходяща възраст), за да сте спокойни, че в бъдеще и да влезе самò в кухнята, ще внимава и няма да се пореже. В началото е добре да използвате по-малък и не много остър нож. И разбира се – само във ваше присъствие.

Безценни знания за опазване на планетата

Готвейки заедно, имаме възможност да обясним на децата важността на устойчивото хранене и как изборът на определени храни може да влияе на околната среда. Можем да ги научим да избират сезонни и локални продукти и да намаляват хранителните отпадъци. Така те ще се научат да се грижат за природата още от малки.

Всяка хапка е от значение

Когато децата участват в пазаруването на продуктите и в приготвянето на собствената си храна, те започват да оценяват усилията и грижата, които се влагат за постигането на вкусни, но и здравословни ястия. Така се формира дългосрочен навик за правене на по-добър избор, водещ до по-здравословен и осъзнат начин на живот – с мисъл за здравето на хората и с мисъл за природата.

И нещо много важно – научете ги, че най-вкусна е храната, приготвена с обич и споделена с тези, които обичаш – твоето семейство.


В категории: Добри Вести , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки