Откриват в Бургас единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие


Откриват в Бургас единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие
Снимки: РИМ-Бургас
20 Май 2022, Петък


През десетките години на разкопки в древните градове на Западния Понт са открити изключително ценни и красиви образци от нея, дело на български и византийски художници

Автор: Десант

На 21 май в археологическата експозиция на бургаския музей ще бъде представена първата и единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие. Експонатите в нея са от фондовете на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

През десетките години на разкопки в древните градове на Западния Понт са открити изключително ценни и красиви образци на сграфито керамика, дело на български и византийски художници. Още от XII в. тези съдове са белег на естетически вкус и показват усета за красота на средновековния човек.

Корените на тази специфична техника се крият още в праисторическите времена, но през Ранното средновековие тя се развива особено силно в Близкия изток, а оттам е възприета и от Византия и целия източноправославен свят.



Средновековните художници са изобразявали върху съдовете геометрични и растителни мотиви, животни, птици, фантастични животни и мн. др. Постепенно сграфито керамиката започва да се произвежда не само в големите градски центрове, но и в по-малките градове и дори и села. Пищният рисунък и богатството от цветове и до ден днешен оставят без дъх всеки един ценител на изкуството.

В изложбата, организирана от бургаския музей и Община Бургас, могат да се видят световни паметници като еленът от Балчик, воинът пантера от Созопол и единственото в света, поне до този момент, изображение на барс – снежен леопард, открито в средновековния град Русокастро.

Експозицията в бургаския Археологически музей (бул. Богориди №21) е част от програмата на РИМ - Бургас, с която на 21 май ще бъде отбелязан Международният ден на музеите. Тя ще се открие от 18:00 ч. и ще остане в морския град до 31 октомври.


В категории: Добри Вести , Архитектура

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Рум.-Ревизионистка страна
25.05.2022 04:04:37
0
0
Ревизионистка изложба на Музея на Град Букурещ!!!

Itinerar plastic, cu peisaje de la Cap Caliacra la Balcic, la Muzeul Storck
24 May 2022

https://www.radioromaniacultural.ro/itinerar-plastic-cu-peisaje-de-la-cap-caliacra-la-balcic-la-muzeul-storck/

Google:

Пластмасов маршрут с пейзажи от нос Калиакра до Балчик, до музея Щорк

Музеят на Букурещ кани публиката да посети изложбата „От Кап Калиакра до Балчик. Пластмасов маршрут ”започващ от 27 май 2022 г. в музея на Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску Щорк (ул. Василе Александри 16).
„Покровителствайки художествената младеж (1901-1947), царица Мария успява да привлече в Балчик важна поредица от художници, които я следват тук всяко лято. По пътя за Балчик художниците, прекосили тези земи, откриха още една великолепна местност, също разположена край морето. Става дума за залива на Кап Калиакра, който предлага на зрителя прекрасен морски пейзаж, в района се намират руините на древна крепост.
След Първата световна война Балчик е една от най-обичаните артистични дестинации. В Балчик след 1924 г. кралицата, заедно с архитекта Емил Гюнеш, построява една от най-специалните резиденции на Кралския дом, двореца Tenha Yuvah (Тихото гнездо), разположен точно на брега на Черно море. Царската резиденция в Балчик е построена в ориенталски стил, с кула джамия и припокриващи се тераси.
Пристигайки в Балчик или Кап Калиакра, румънските художници веднага откриват несравнимото очарование на тези места, разположени на брега на морето. Картините или рисунките, изпълнени тук от най-големите художници от онова време, след това са били успешно изложени в салони на Букурещ или в лични изложби. В Балчик Сесилия Куцеску Щорк и съпругът й Фредерик Щорк построиха внушителна резиденция. През междувоенния период Сесилия Куцеску Щорк (1879-1969) и Фредерик Щорк (1872-1942) пътуват до Балчик почти всяко лято.
Важна част от творбите, направени от Сесилия Куцеску Щорк на това прекрасно място, бяха изложени, но значителна част от тях останаха непубликувани, като сега бяха представени за първи път пред публика и специалисти. Колекцията на музея съхранява значителна поредица от рисунки и картини на Сесилия Куцеску Щорк, които изобразяват пейзажи от Четириъгълника и включващи къщата на двамата художници, построена в Балчик.
Картините и графичните произведения, направени в тези райони, са важни документи, които днес позволяват визуална реконструкция на междувоенния начин на живот, включително чрез възпроизвеждане на аспекти от интериора на резиденция Storck. В къщата е изградена работилница за грандиозен художник. Това е известна работилница по онова време, често посещавана от кралица Мария и важни хора от културата, когато идват в Балчик през лятото“, каза д-р Елена Олариу, заместник-директор по изкуство, консервация, реставрация – Музей на Букурещ, уредник на този изложба временна, която може да бъде посетена между 27 май и 17 юли 2022 г.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки