Стари дъбове, растящи на територията на Природен парк „Странджа“, бяха обявени за вековни дървета


Стари дъбове, растящи на територията на Природен парк „Странджа“, бяха обявени за вековни дървета
Снимка: ПП „Странджа“
08 Юли 2021, Четвъртък


Сред тях има пет лъжника – древен вид, смятан за родоначалник на останалите наши дъбове

Автор: Десант

11 са новозащитените вековни дървета на територията на Природен парк „Странджа”. Заповедта на министъра на околната среда и водите е обнародвана в бр. 35 на „Държавен вестник“.

Това са 5 дървета от ендимичния вид Странджански дъб (Quercus hartwissiana Steven), две дървета от вида Цер (Quercus cerris) и по едно Обикновен габър (Carpinus betulus L.), Източен бук (Fagus orientalis) , Благун (Quercus frainetto) и Зимен дъб (Quercus petraea).

Шест от вековните дървета са на територията на ДГС Малко Търново, по две на териториите на ДГС Звездец и ДЛС Граматиково и едно в горите на ДГС Кости.

Столетниците са на възраст от 150 до около 600 години.

На собствениците на вековните дървета са дадени указания да изработят и монтират информационни табла и ниска дървена ограда около тях, като обозначаването им да се извърши съгласувано с Дирекцията на ПП „Странджа”.

Горите заемат над четири пети от територията на Природeн парк „Странджа“. В най-голямата защитена територия в България вековните гори са 30% от горските насаждения и това е много повече от средното за страната. Естествените масиви от стари гори – зелените великани на Странджа, са най-ценните консервационно значими местообитания.

До момента на територията на най-югоизточния български природен парк имаше обявени общо 17 вековни дървета, от които 16 дъба и 1 бук.

Единствено на територията на Странджа се намира уникалният лъжник, смятан за родоначалник на всички видове дъбове в Европа.

Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора с единствено разпространение за територията на България – в Странджа. Този вид е включен в Закона за биологичното разнообразие като рядък, реликтен вид, разпространен в Мала Азия и Кавказ.

Странджанският дъб носи народното наименование лъжник поради неговата прилика с други наши дъбове – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, по жълъдите – на летния дъб. 

Най-старото монументално живо дърво на територията на ПП „Странджа” е близо 1000-годишен дъб  благун, в землището на с. Заберново.


В категории: Добри Вести , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки