Само в Природен парк „Странджа“ расте и цъфти единственото по рода си в света Търилово великденче


Само в Природен парк „Странджа“ расте и цъфти единственото по рода си в света Търилово великденче
Снимка: ПП „Странджа“
21 Април 2023, Петък


Специалистите проучват възможностите за отглеждането му в експериментални колекции чрез събиране на семенен материал за Националната семенна генетична банка

Автор: инж. Иван Камбуров

Единствено по рода си в света Търилово великденче (Veronica turrilliana) цъфна в ПП „Странджа” в дните преди Великден. Това е многогодишно тревисто растение. Цветовете му са лилаво-сини със светложълт пръстен в средата.

Среща се единствено на малки групи в месността Ковач, по поляните на Петрова нива, в резерватите „Средока” и „Витаново” както и около Изворите на Младежка река.

Специалистите проучват възможностите за отглеждане в експериментални колекции чрез събиране на семенен материал за Националната семенна генетична банка.

Една от особеностите на Странджа е голямото разнообразие на реликтни видове, в съчетание с крайно рядкото срещане на локални ендемични видове в границите на Южно-Евксинската ботанико-географска провинция.

Търиловото великденче. (Veronica turrilliana Stoj. & Stef.) е един от тези крайно редки локални ендемити, които се срещат единствено в планината Странджа - по варовиковите скали в западната част на Природния парк „Странджа” и в прилежащите територии на Странджа планина в република Турция.

Това рядко многогодишно великденче с кожести листа е описано за науката от академик Николай Стоянов и академик Борис Стефанов, едни от първите български изследователи на флората и растителността на Странджа планина. Стоянов и Стефанов са съставителите и на първото пълно издание на Флората на България (1924), което включва и описва всички познати към този момент растителни видове в страната.

Българските ботаници Стоянов и Стефанов избират да дадат научното име на растението в чест на британския ботаник Уилям Търил (1890 - 1961), който пък от своя страна е един от първите изследователи и автори на ботанически трудове за флората на Балканския полуостров, както и на Турция и Източните Егейски острови.

Находището северно от Малко Търново, откъдето е описан вида за първи път, е унищожено.

Търилово великденче е включено в Червената книга на България, в Бернската конвенция и в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Странджанският ендемит търилово великденче е защитен от Закона за биологичното разнообразие и за неговото бране или за увреждането на неговите местообитания в дивата природа са предвидени санкции.

Източник: Дирекция на Природен парк „Странджа“ 


В категории: Добри Вести , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки