Къде отидоха скулптурите от съборения паметник пред НДК


Къде отидоха скулптурите от съборения паметник пред НДК
Снимка: Нова телевизия
18 Юли 2017, Вторник


И каква ще е бъдещата им съдба

Автор: Десант

Бронзовите скулптури на проф. Валентин Старчев, които в продължение на 36 години украсяваха паметника „1300 години България” пред НДК, в момента са опаковани в найлон и са прибрани на склад в столичния квартал „Требич”, съобщи Нова телевизия.

Всяка пластика е висока 7 метра, като отделните композиции изобразяват различни теми, символизиращи минало, настояще и бъдеще. Сред тях са и фигурите на цар Симеон и книжовниците, олицетворяващи Златния век на България.

На този етап намерението за бъдещата съдба на бронзовите сцени от внушителния монумент, чието събаряне предизвика ожесточени спорове в обществото и сблъсъци на крайни мнения, е пластичните произведения да бъдат изложени в Националния исторически музей в Бояна. Как точно ще бъдат ситуирани там решение следва да вземе самият им автор - проф. Старчев.

Месингът, от който са изработени композициите, е материал, смятан за устойчив на атмосферни влияния, твърди в ефира на Нова телевизия скулпторът Марин Марков. Въпреки това, предстоят дълги месеци с работа по реставрирането на творбите, оправяне тук-там на появилите се пукнатини по заварките и различни други поправки. 


В категории: Новини , Отблизо , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr Chris
25.08.2017 23:58:06
0
0
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки