До месец става ясна съдбата на автомагистрала "Струма"


До месец става ясна съдбата на автомагистрала "Струма"
Снимка: Дарик
05 Май 2018, Събота


Ще търсим решение, за да запазим археологията, нека специалистите ми предложат варианти, дал съм им един месец срок, каза в Благоевград премиерът Бойко Борисов

Автор: Десант

Ще търсим решение, за да запазим археологията, нека специалистите ми предложат варианти, дал съм им един месец срок, каза в Благоевград премиерът Бойко Борисов. След обяд днес той посети разкопките по трасето на АМ „Струма” край с. Покровник, където дойдоха и протестиращите, искащи изместването на трасето.

Разкритото селище, за което се предполага, че е „Скаптопара”, е огнище на напрежение в града. Благоевградската общественост поиска изместване трасето на автомагистралата и запазване на селището в този си му вид, а не експонирането му на друго място.

„Виждате, че всички първо благодарят за това, че започнахме да строим „Струма“, за това, че видяха какво има в местността. И сега ще търсим решение, което да запази археологията, така, както навсякъде в България направихме. Това, което казват инженерите и археолозите е, че нагоре са много повече ценностите, но да се произнесат, да ми предложат варианти.
Единият вариант е тези пари да се дадат за да се разчисти всичко нагоре и да стане голям комплекс, другото е да слизаме надолу, но то ще е същото. Рискът да сме близо до Струма е голям от инженерна гледна точка, но ако трябва ще го направим и това.
Тогава пък няма да останат пари за разкопките. Ще смятат сега, един месец съм им дал срок археолози и инженери, ако трябва да я местим, ще я местим, ще отчуждаваме, колко ще се забавим и така”
, каза Борисов.

Според него това не е добра новина за другите данъкоплатци, защото те казвали: „На Благоевград отидоха толкова пари за саниране, за какво ли не и сега и археология им правите, и магистрала им правите, а на Север какво?! Вече сме загубили 20 млн. за отчуждаване, загубили сме 3 млн. и 100 хил. за разкопки, сега ако слезем надолу пак наново да започнем, пак ще се забавим. Затова седнете и намерете най-добрия вариант”, каза още премиерът.

Според него от днешната среща разбрал защо другите не са строили магистрали: „Няма ядове. Не строиш, не се занимаваш. Сега толкова археология изкарахме, че се чудим как да я пазим и развиваме. Започвам да ги разбирам предшествениците! От 1975 г. са знаели, че тук има исторически находки, но комунистите са си орали и не ги е интересувало това нещо. Те не са правили и магистрала! Ще се събираме и ще ги решаваме! Вариантите са ако може на въжета да я вържем да виси, ще е най-добре, но не може. Ще търсим възможност или отдолу да обикаля, но и ако и там попаднем на същото, какво правим? Това е проблемът! Милиарди излиза „Струма“. Сега вместо да кажете „Благодаря“, че толкова много работи се напарваха за региона, двама - трима излизат да се злобат, което започва да ме ядосва и мен”, оплака се Борисов и допълни:

„Нека да кажем, че близо 3 млн. и 100 хил. са дадени за тези разкопки. Това струва пари на всички данъкоплатци – и тези от Монтана, Видин, Плевен. Сега въпросът е да намерим вариант, в който да е по-евтин. Археолозите казват, че нагоре са по-истински ценности. Над 20 – 30 млн. сме дали за археология. Има риск да се строи в близост до реката”, каза премиерът.

„ОП „Транспорт“ финансира магистралата, нека на всички да е ясно, че ако тази магистрала няма гаранция, че ще стане до 2023 г., т. е. ако сега трябва да се препроектира изместване на трасе, отчуждаване, включително и археология, която пак е свързана с разход, то до 2023 г., не ние, Европейската комисия ще ни задължи да преместим поетапно парите за други проекти, които гарантирано ще станат в програмния период”, каза министър Московски.

Археологът от НАИМ към БАН Здравко Димитров запозна премиера с откритите находки, като най-голямо внимание бе отделено на разкритата наскоро гробница. С премиера бяха министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Боил Банов, както и членът на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. След дългия разговор между тях и премиера стана ясно, че изместването трасето на автомагистралата ще излезе много скъпо, привържениците на запазването в настоящия вид на селището поискаха премиерът да съхрани историята на Благоевград.

На протестното шествие вчера, те заплашиха, че ще лягат пред булдозерите и блокират магистрали, но няма да позволят АМ „Струма” да мине през разкопките на селището „Скаптопара”.
Източник: БГНЕС
В категории: Новини , Общини , Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Cynthia Williams
14.03.2024 08:12:02
0
0
​​​​​​​If you've ever dabbled in the world of cryptocurrency, you know that losing access to your Bitcoin wallet can be a nightmare. The rising value of Bitcoin has made it a valuable asset for many, and losing it can have far-reaching consequences. That's why the ability to restore lost Bitcoin is nothing short of a technological marvel. Imagine the sinking feeling in the pit of your stomach when you realize that your hard-earned 45,000 worth of Bitcoin is trapped in a digital void. It's not just about the financial loss, although that alone is enough to cause sleepless nights. It's also about the emotional toll it takes on you. The frustration, the anger, and the sense of powerlessness can be overwhelming. So, how does a Revenant cyber hacker work its magic? The process of restoring lost Bitcoin involves a series of meticulous steps that Revenant cyber hacker experts undertake. From analyzing blockchain data to identifying wallet vulnerabilities, every detail is scrutinized to ensure a successful recovery. Hurry now and get in communication with a Revenant cyber hacker to assist you restore your Bitcoin. Email: revenantcyberhacker (AT) Gmail (dot ) com
Website: revenantcyberhacker ( . ) net
WhatsApp: +1(208) 425-8584
6
BUNCH ANDREW
14.03.2024 08:11:15
0
0
Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е толкова невероятно, бях жертва на онлайн инвестиционна измама, свързах се с REVENANT CYBER HACKE и те могат да възстановят откраднатите ми пари, току-що получих бакшиш за около $658 000 до моя адрес на портфейла, след като REVENANT CYBER HACKER свърши страхотна работа, наистина се случи всичко благодарение на REVENANT CYBER HACKER за страхотната им помощ и подкрепа Повече от щастлив съм, не мога да опиша колко съм щастлив Свържете се с тях на имейл: revenantcyberhacker@gmail.com
Уебсайт: revenantcyberhacker.net
Whatsapp: +1(208) 425-8584
5
Орел Доганов
28.04.2023 18:41:37
0
0
Бойко Говнев Мутрев - любител на залатишка , кюлчета фъф шИкафчета , , , , , стар комуно- задник, ,селски путляк , , когато и да го утрепеш -е късно ,братя бугари , , , или както ни викат в Нървегия , , , белите иврупейчита :

ХАУ ИЗ ДАУН ДЕЪ ИН Булгаристан ?
И му викам- яж ми хуян , , , , колониални кучета !
Ха да въ видя сега , , , , как ще го публикувате , щото и вие сте плашипутарници , , , ,разбираш !
4
SUSAN BENSON
05.04.2023 15:03:47
0
0
Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, имате ли нужда от бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага

Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва ставка, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг и др.

Не се притеснявайте повече, защото Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда.

Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор веднага.
3
иванчо
21.05.2021 12:32:43
0
0
до месец е ясна съдбата на магистралата, а Вашата съдба, г-да довчерашни Оправници докога ще е ясна ????!
2
Jean
29.04.2020 23:40:49
0
0
БЫСТРЫЙ И ЛЕГКИЙ ПРОЦЕСС КРЕДИТА, КОТОРЫЙ ПОЗВОЛЯЕТ ВАМ ДОЛГ БЕСПЛАТНО СЕГОДНЯ
Являетесь ли вы отдельным французом, швейцарцем, канадцем, бельгийцем, португальцем, итальянцем ... в любой точке мира

- Вы ищете кредит денег для реализации вашего проекта
- Вы были отклонены вашими банками
- Вам нужен кредит, чтобы погасить свои долги, оплатить счета или создать проект

Ваша финансовая травма уже закончилась,

Я Жан Клод Акционер и Финансовый оператор.
Моя кредитная емкость составляет от 5000 € до 5 000 000 € с разумной ставкой 3%, очень простые и без проблемные условия.
Я также делаю инвестиции между людьми всех видов.
В партнерстве с банковскими партнерами по всему Европейскому Союзу наши кредитные предложения предоставляются Банком для обеспечения безопасности транзакции для всех.
Если вы заинтересованы, свяжитесь со мной через мой личный адрес или через мой сайт:

Электронная почта: delclaudejean008@gmail.com
Примечание: кредит берет на себя и должен быть возмещен. Проверьте платежеспособность перед совершением.
Не серьезно, воздержался.
СПАСИБО ВАМ
1
Зебеди
12.08.2019 09:08:01
4
1
Направи 1 магистрала за северна България, стига сте правили магистрали за турците-гастърбайтъри и за по-лесно ходене в Гърция.... Това правителство УБИ северна България, няма такава демографска криза...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки