Тайдзицюен грандмайстор ще води семинар в Стара Загора


Тайдзицюен грандмайстор ще води семинар в Стара Загора
Снимката е илюстративна
16 Март 2023, Четвъртък


Жители и гости на града ще могат да се насладят на магията на „юмрукът на великия предел“ – китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на Ушу

Автор: Стефани Бабадалиева

Тайдзицюен грандмайсторът Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-то поколение, ще гостува в Стара Загора през април в спортната зала „Иван Вазов“. Жители и гости на града ще могат да се насладят на магията на Тайдзицюен („юмрукът на великия предел“) – китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на Ушу.

Събитието се организира по покана на Тихомир Тодоров – първия български личен ученик на  грандмайстора и основател на Тайдзичюен центъра на семейство Ян в Стара Загора, с подкрепата на старозагорската община.

В рамките на визитата на грандмайстор Ян Дзюн, в Стара Загора ще бъде открита първата за България площадка за общодостъпно практикуване на Тайдзичюен.

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тай Дзи Чюен и разпространила го по света. Той ще води международен семинар в Стара Загора от 22 до 24 април, на който ще преподава 26-позиционната Senior Form и Tui Shou Бутащи Ръце. 

Най-голямата мечта на грандмайстора е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Тайдзичюен е изграден върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао дъ дзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на Ушу, например шаолинските.

През 1956 г. в Китай е публикувана брошура – наръчник по Тайдзичюен, където традиционните дълги форми са съкратени и се препоръчват за практикуване от народа на Китай, предимно във функцията на Ци гун или като лечебна гимнастика.

С това се свързва и масовото практикуване на Тайдзичюен в Китай. Този факт обогатява възприятието за бойното изкуство, което освен за здраве, продължава да се развива и в рамките на старите традиционни принципи.

Източник: Община Стара Загора


В категории: Новини , Спортни новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки