Навършват се 180 години от рождението на габровския „Давид“ и славен бунтовен предводител Цанко Дюстабанов


Навършват се 180 години от рождението на габровския „Давид“ и славен бунтовен предводител Цанко Дюстабанов
Снимка: Архив Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“
13 Май 2024, Понеделник


Ранен и предаден от своите, сам смъртта си пожелава да е в Търново, „...че е повече многолюдие, а и повече хора да видят, че българинът трябва да се научи кога и за какво да мре“

Автор: д.и.н. Димитър Тренчев

На 13 май се навършват 180 години от рождението на габровския „Давид“ Цанко Дюстабанов.

Той е потомък на два дивни и до днес габровски рода - Априлови и Палаузовия. Наследник е на несметни имоти и имане, като само завещаната му от д-р Никола Палаузов суха пара брояла 500 хиляди гроша - не просто солидна, а смайваща сума и за тогава, и за днес.

Бил е почудващ полиглот и за тогава, и за днес с владеенето писмено и говори на 7 (седем!?) езика - руски, турски, гръцки, френски, английски, немски, италиански.

Открит противник на готвеното въстание. И внушаващ вероюто си, че „...когато българският елемент се издигне на нужната височина и завладее, тъй да се каже турския елемент икономически, то тогава турците няма да имат възможност да държат един издигнал се над тях народ в политическо подчинение“.

Но и поканен почти в „12 без 1“ от габровския революционен комитет да оглави отчаяния бунт. Приел предложеното предводителство, начело на наброяващата 219 голготници габровска чета, войводата Цанко цяла седмица води и въодушевява въстаническото възшествие. И преимуществено върви в атака, дори печели победи срещу султанската редовна войска.

Ранен и предаден от своите, сам смъртта си пожелава да е в Търново, „...че е повече многолюдие, а и повече хора да видят, че българинът трябва да се научи кога и за какво да мре“.

На 15 юни 1881 г. на лобната му дата майка му и сестра му, начело на голямо габровско шествие, пренасят и препогребват кармичните кости на Цанко Дюстабанов в родното Габрово - в подворието на манастира „Свето Благовещение“ в тогавашния, а и в днешния център на града, където са погребани най-знатните габровски граждани. 

А в годините след това? А сега?

Митичният манастир е сринат до основи. И от него са останали само двувековната манастирска чешма, двувековният манастирски бор и двата гроба на руски смъртни солдати от Освободителната война.

А там точно, където някога е бил вторият вечен дом за тленните останки на войводата Цанко Дюстабанов, днеска е... една гнусна градска тоалетна!


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки