Лъжа или истина? Внасят ли у нас мечки от Румъния и Русия


Лъжа или истина? Внасят ли у нас мечки от Румъния и Русия
26 Юли 2017, Сряда


Оживена дискусия във „Фейсбук“ по повод зачестилите случаи с появата на дивия звяр в нашите планини и гори извади на бял свят страховити хипотези

Автор: Дина Харизанова

„Мечки слизат към населените места в Габровско и Великотърновско, нападат пчелини“, съобщи в края на април БНР – случаите са от Боженци, Миковци, Костел и Дрента. След 3 месеца мечка нападна и пчелините в околностите на Клисура. „Мечка е убила 6 овце в сливенското село Чокманово”, разпространи Агенция „Фокус“ в началото на юли. През лятото зачестиха информациите за нападения в Смолянско – мечка натръшка телета на триградския кмет, преди това РИОСВ – Смолян проверяваше сигнал за мечешко нападение над овце при прибирането им към обора на около 3 км от смолянския квартал „Средок“...

Публикацията на „Десант“ от вчера, 25 юли, за появата на мечки край Карандила в Сливенския балкан предизвика оживена дискусия във фейсбук групата „Планинари“. Много от членовете й признават, че вече ходят по планините със свити сърца, след като са разбрали за доста трагични случаи с мецани, които са прикривани нарочно и не им е дадена гласност.

Има и такива, които споделят това, което са дочули от хижари и кравари из Стара планина – че тази пролет от Румъния и Русия у нас са докарани нови мечки, които са били разселени из Централен Балкан. Към тези твърдения се присъединяват и други от групата, до чиито уши също са стигнали подобни слухове, но разказани от познати членове на ловни дружинки.

Разбира се, планинарите признават, че така и не са намерили официално потвърждение на тези сведения, но се притесняват, че ако са верни, неаклиматизираните и непригодени към тукашните условия мецани наистина представляват реална заплаха.

При това, казват по-запознатите с особеностите на горската фауна, по-притеснителното е, че освен че са по-кръвожадни, карпатските мечки например, дето се въдят при северните ни съседи (и евентуално са заселени и у нас), ще се чифтосат с кафявите български мечоци, което ще застраши популацията им.

Намират се и скептици, които категорично отхвърлят подобни конспиративни теории. Те се съмняват в достоверността им, тъй като в последните години се наблюдава постоянно увеличение на популацията на местните баби меци у нас и е нелогично да се „внасят“ техни посестрими от странство.

Други пък възкресяват спомена за стоте карпатски мечоци, разселени през 1986-1987 г. в Балкана между Карлово и Сливен, останали в историята с безбройните си поразии и безчинства из родните планини зелени.

Едно от възможните обяснения на привидно необяснимия импорт на дивите зверове, което подхвърлят членове на групата, е че те са докарани, за да бъдат отстреляни, т.е. с цел развитие на ловния ни туризъм.

Апропо, именно заради легендарното негласно съревнование между Чаушеску и Тодор Живков за това кой ще отстреля по-голяма мечка, и за да стане съперничеството още по-интересно, румънският лидер подарява в края на 80-те години на миналия век споменатите вече карпатски мечки, които се заселват в родните гори, та да се увеличи бойката на "мишените".

Е ли е направено така и днес, или не е, не се наемаме да твърдим. Не искаме и да разпалваме излишни притеснения след народонаселението. Но когато хората говорят, това е знак, че темата ги вълнува. И се надяваме, че компетентните органи ще бъдат така любезни да дадат нужните отговори. За да няма спекулации, слухове и излишни страхове.


В категории: Природа , Горещи новини , Коментари

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Krass
04.03.2020 20:06:40
0
2
Да не мислите че мечките ги интересуват Румъния и България?Че им дреме за границите?
Ходят където си искат!!!!И не им дреме ББ ли е на власт и коя е държавата в която са!!!
Отиват там където виждат шанс да се нахранят!!!
Да се раззмножат!!!Не ги закачайте,мамка ви!Почти изчезнаха тук!
3
коко
18.12.2019 18:19:43
0
2
Ами, трябва да се защитава дивата природа. За да живеем природосъобразно. Мечки, змии, тигри, вълци, глигани, от всичко трябва да има...
2
Анонимен
05.10.2018 23:28:35
0
1
Избихме, животните, внася е мечки, а лова на дивеч забранен, мечките, да не би да са с чума, кой знае
1
Mr Chris
25.08.2017 23:58:51
0
3
НИЕ НИ НУЖЕСТВАТЕ КРЕДИТИТЕ @ 2% ИНТЕРЕС ЗА КОМПАНИЯТА И ЧАСТНИТЕ
Цели? АКО ТОВА Е СЛУЧАЙ:
Попълнете и върнете
Име: ===
Необходима сума: ===
Продължителност: ==
държава
Цел: ===
Мобилен телефонен номер: ===
Идентификационна карта: ===

След като тази информация е получена от моята фирма, заемът ще започне бързо да се свързва с нас по електронна поща christloanfunds@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки