Маршрут „Любовта е извор“ обединява 12 чешми, извори и аязми край Малко Търново


Маршрут „Любовта е извор“ обединява 12 чешми, извори и аязми край Малко Търново
Снимки: ПП „Странджа“
22 Март 2022, Вторник


Дирекцията на Природен парк „Странджа“ посвещава днешния Световен ден на водата на водното богатство на планината

Автор: Десант

Дирекцията на Природен парк „Странджа“ посвещава днешния Световен ден на водата на безбройните извори и аязми, които се намират на негова територия, посочвайки, че това са места тайнствени, сакрални, вълшебни, криещи в себе си една голяма сила – силата на любовта на водата към природата и всичко в нея.

Ето какво разказват от парковата дирекция във Фейсбук страницата си:

През миналата година един чуден местен човек – Димитър Кукузелов, обединява 12 чешми, извори и аязми край Малко Търново в нов туристически маршрут в околностите на града. Маршрутът се казва „Любовта е извор“. Името му обединява в себе си творчеството на писателя Стоян Русев (Дядо Благо) с неговото едноименно стихотворение „Любовта е извор“ с малкотърновските извори.



Този маршрут може да бъде пешеходен, с кола и пеша или с велосипед. За удобство е разделен на два етапа, като последователността на изворите на картата може да бъде променена в зависимост от желанието и възможностите на всеки.

За всеки извор е посочена следната информация: име, кратко описание на местоположението, GPS координати, разстояние от дадена точка, годност за пиене на водата (според местните хора), места за отдих и снимка.



„Целта ни е да разширим възприемането на изворите като израз на Любовта на Природата към всички живи същества. Ще се радваме, ако тази разходка предизвика и промяна на вашето отношение и грижа към всеки извор като нещо свещено каквато е Любовта. Защото Любовта е извор!” - споделя авторът на благородната идея Димитър Кукузелов.

През тази година той продължава да добавя към инициативата си още извори/чешми в и около града с описание, снимки и координати. И възнамерява да направи анализ на водата на останалите извори/чешми, като ще организира взимането на пробите към юни.




В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки