По стъпките на бащата на хорото


По стъпките на бащата на хорото
Борис Цонев
04 Април 2012, Сряда


Трупата на пионера на българската фолклорна хореография Борис Цонев вдига цял свят на крака, но невежи чиновници у нас го уволняват 10 пъти

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Дори не съм подозирала, че съществуват над 20 вида български хора. Аз си знам правото. Но и то имало няколко разновидности в начина си на игра – смесено, мъжко, женско и дори общо право хоро...

Преди повече от половин век, през 1956 г. Държавното издателство за физкултурна и спортно-техническа литература обнародва учебника „Български народни хора и рученици” на пионера на българската фолклорна хореография Борис Цонев.

Неговите близо 300 страници са изпълнени с терминология и хорописни знаци, представящи нашите народни танци. Ето и „научната” дефиниция за това какво е хорото: „Група хороигралци, заловени един за друг за дланите на ръцете в затворен или отворен кръг, полукръг, витообразно или в права линия и изпълняващи едновременно и в такт еднакви движения, жестове и хороводни стъпки под определена хороводна мелодия”.

Изглежда сложно, но само на пръв поглед. Защото всеки вид от нашите фолклорни танци е онагледен с красива графична илюстрация.

За съжаление името на първия български хореограф и автор на тази безценна „библия” на нашите хора и ръченици днес е малко популярно. Младите поколения, които кършат тела под хаотичните ритми на модните рап и фолк маанета, дори не ги интересува, че Борис Цонев е и създател на първата българска танцова трупа „Българска китка“, която основава в далечната 1928 г. Те едва ли могат да си представят какво титанично родолюбиво дело е да запишеш около 2650 народни хора и ръченици!

Борис Топалов Цонев е роден на 23 март 1900 г. в Плевен. Дядо му е известен в района хороводец, а баща му е популярен в цяла Северна България с песните, танците и свирнята си. От него Борис първи чува над 500 български народни песни.

Още като ученик в първи клас той вече играе ръченица на сцената, а по-късно организира седенки и програми с изпълнението на народни танци. По време на Балканските войни момчето ходи да танцува в близката казарма, където му се отплащат с... паница чорба.

След като завършва гимназия Борис Цонев става директор на училище в село в Никополска област, където формира първата си танцова група. След това се премества в Оряхово, където е учител по гимнастика в местната гимназия. Там той се запознава и с бъдещата си съпруга Мара Йосифова Белопитова. Двамата с нея се заемат с нелеката задача да популяризират на сцена българското фолклорно наследство като танцово изкуство.

Тогава той сформира и първата специализирана танцова група в България – „Българска китка”. Първите 8 танцьори са самият той и жена му, заедно с още няколко ентусиасти, четирима от които са от Врачанския край. Носиите закупува със заем от Популярната банка, за който залага две свои учителски заплати. Музикалният съпровод на трупата осъществява прочутият в онези времена гайдар Генчо Крушовенски от с. Букьовци.

През 1927-28 г. „Българска китка” обикаля цяла България, като основателят й задлъжнява с полица, за да  тръгнат на път. Изявява се и на световна сцена, като печели първа награда на Международния конгрес за народни танци в Унгария, много златни купи и медали на фестивали и олимпиади в Англия, Германия, Сърбия, Австрия, Белгия и т.н. През 1933 г. в двореца Шьонбрун във Виена се провежда Първият международен конкурс по народни танци.

България е поканена да участва с неговата танцова трупа, редом с други участващи в конкурса представители на 38 нации от целия свят. Представянето на страната ни е триумфално. Неравноделните тактове на кръшните български хора и ръченици в съпровод на гайда и кавал омагьосват многохилядната публика и „Българска китка” получава първа награда. По време на шествието на участниците в национални носии по виенските улици, нашата трупа, предвождана от гайдаря и Болис Цонев, развява българския флаг, а журналисти и любители фотографи се надпреварват да снимат красивите български танцьори.

През 1936 г. в Цариград е организиран Балкански фолклорен фестивал. От българска страна във фестивала отново участва „Българска китка". В кореспонденция за българската преса Ст. Д. Кятибов разказва: „На 2 септември 1936 г. в двореца „Бейлер бей",  в присъствието на Кемал Ататюрк, министри, дипломати и др. всички чуждестранни групи изпълняват свои програми, като концертите продължават до 12 ч. през нощта.

След това, по предложение на председателя на републиката, тържеството продължава в парка на двореца. Там българската танцова група изнася още един концерт. Кемал Ататюрк стана и пожела да вземе лично участие в ръченицата. За партньорка той избра нашата танцьорка г-ца Адриана и с нея игра ръченица до умора... Публиката непрекъснато и бурно акламираше играта на Председателя и неговата партньорка... След ръченицата започна българско хоро. Председателят на републиката пак стана и поведе хорото".

Въпреки тези авторитетни успехи, у нас танцовата трупа на места е посрещана дори враждебно. Пътят й е труден и често съставът изпитва финансови трудности и преживява в мизерия и недоимък. И макар че във вестниците излизат и похвални отзиви за тях, Борис Цонев е уволнен от гимназията в Оряхово. В същото време в. „Камбана” в броя си от 20 август 1928 г. пише: „Кои са тези смелчаци, тези непоправими идеалисти, тия донкихотовци на българщината, които със своите танци и песни са се наели да разбудят заспалото народно чувство...”

Но невежите чиновници в Министерството на просвещението са на мнение, че танцовите изяви излагат престижа на българския учител! Цонев обаче упорито продължава мисията си, за което в течение на 17 години е уволняван цели 10 пъти като учител! В допълнение на тегобите, които минават през главата му, губи и 2 от обичаните си деца.

След време той отново е преподавател по физкултура в V и VІ мъжка гимназия в София. А през 1945 г. е назначен първоначално за лектор, а после и за асистент по българска народна хореография в Държавното висше училище за телесно възпитание – днес Национална спортна академия.

Същевременно Борис Цонев и неговият ансамбъл, който вече наброява 120 души, взимат участие и при заснемането на българските филми „Най-вярната стража” (1928 г.) и „Песента на Балкана” (1933 г.) и поставя битовия балет „Под нашето небе” в 4 картини по музика на Христо Манолов. Либретото е написано от самия Цонев. Заедно с прочутата навремето „Бистришка четворка” – един от първите български състави, свирещ с характерните ни народни инструменти, трупата изнася много запомнящи се концерти зад граница.

С помощта на специална графична танцописна система той създава хореографска азбука, която използва за описването на различни хора. Благодарение на това той оставя внушително  книжовно наследство с подробни описания на хиляди български народни танци. Написва също и редица статии по проблемите на българската народна хореография.

Заслужено признание в родината си получава на 24 май 1963 г., когато е удостоен със званието „заслужил артист” и е награден с орден „Кирил и Методий” І-ва степен – златен. Само 10 месеца след това вълнуващо събитие в неговия живот, той напуска този свят на 30 март 1964 г.

През 2000 г. децата на Борис и Мара Цоневи – Лиляна и Иван, издават книгата „Бащата на българското хоро. Хорото бе моят живот”, в която описват живота и дейността на именития си родител, а също и цялата история на трупата „Българска китка” – една безценна антология за драматичната летопис на българската хорография, богато илюстрирана със снимков материал. За съжаление в твърде ограничен тираж.

Независимо че знаменитият танцьор днес е забравен от масовата публика, делото му намира признание сред неговите последователи, които и до днес ползват трудовете му, оценяйки по достойнство тяхната висока познавателна, художествена и практическа стойност. Истинска съкровищница за всеки фотограф и безценен принос в богатото ни фолклорно наследство.



Борис Цонев в момента на изпълнение на ръченица в Германия през 1937 г.  Снимки: Държавен архив - Враца Факсимиле от публикация във  в. „Зора” за триумфа на „Българска китка” в Истанбул, където хорото повежда лично Кемал Ататюрк Илюстрации към книгата на Цонев „Български народни хора и рученици” – разделно хоро (горе) и смесено право хоро (долу) Премирана българска двойка танцьори на международния конкурс във Виена Снимка за спомен на трупата „Българска китка” с нейния създател (в цивилния костюм)

В категории: История , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
iovgwui
28.07.2012 06:12:32
0
0
4h9pil <a href="http://lygpfhcbtbwd.com/">lygpfhcbtbwd</a>
4
oywbbhazoc
26.07.2012 16:25:42
0
0
PPScJI , [url=http://sqcquthsyjrs.com/]sqcquthsyjrs[/url], [link=http://mbvshxqmvmtn.com/]mbvshxqmvmtn[/link], http://rypooipmowcy.com/
3
mvqsnijgihb
26.07.2012 10:00:05
0
0
reQw43 <a href="http://fwtghbdwnpqd.com/">fwtghbdwnpqd</a>
2
veer
25.07.2012 15:08:55
0
0
Wow, that's a really cevler way of thinking about it!
1
Василев
05.04.2012 08:22:34
0
0
Браво! Много хубава идея - да се напише за този бележит и забравен днес българин!
Благодарности на авторката Диана Славчева.
Но защо отдолу в сайта виждаме снимката на трима омразни лакеи на Живков и на стария режим, на ченгетата и вредителите в българската култура: Ленчев, Богомил Райнов и Николай Петев? Тези хора са омразни на всички културни и честни българи, просто нямат място в един демократичен вестник като Десант!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки