Кои са причините, довели до това в Първи революционен окръг Априлското въстание да не избухне истински


Кои са причините, довели до това в Първи революционен окръг Априлското въстание да не избухне истински
17 Април 2024, Сряда


Сбъдва се пророчеството на Стамболов: „Пропадна пак хубавото дело! Пак кръв, пак жертви без никаква полза“

Автор: Борислав Гърдев

В различните изследвания и публикации, посветени на Априлското въстание, като че ли един проблем не получава нужното обективно и точно осмисляне. Става дума за действията на апостола на Първи революционен окръг Стефан Стамболов през април 1876 г., оценени от едни като мудни и неефикасни, а от други – като предателство.

Без да изпадаме в едностранчиви обобщения, е по-добре да се обърнем към фактите. Известно е, че по решение на Гюргевския революционен комитет, подготвящ въстанието, България е разделена на четири революционни окръга. За ръководител на I-ия е определен Стамболов с помощници Христо Караминков - Бунито и Георги Измирлиев - Македончето.

Знае се също, че датата за започване на въоръжената борба е точно фиксирана – 1 май 1876 г., както и че още в началото на с. г. Търновският революционен окръжен комитет решава седалището му да се пренесе в Горна Оряховица, тъй като градът е средище на големи села, а и защото тук Стамболов, който по това време е представител на Привременното правителство, има верни и предани на делото хора като Иван Панов Семерджиев и Сидер Грънчаров.

Факт е и започналата подготовка на въстанието, неговото ресурсно осигуряване (Сидер Грънчаров е определен за пратеник на комитета в Румъния за закупуване на оръжие), намирането и посвещаването на нужните хора, координирането (доколкото е възможно) на връзките с другите революционни окръзи.

Стамболов, подобно на Бенковски, възприема въстанието стратегически в неговия европейски контекст и настоява за общо събрание в Ловешко, за което информира и другите апостоли, но поради тяхната пренатовареност такова не се свиква.

Успоредно с подготовката на въстанието, за което на 25 април в Горна Оряховица се провежда заседание на Окръжния революционен комитет с участието на Стамболов, Георги Измирлиев, Христо Караминков, Стефан Пешев, Тодор Лефтеров, Асен Каменов и Цоню Захариев, когато се решава с висшегласие акцията да започне след три дни, Стефан Стамболов упорито търси и външна подкрепа за народното дело, разбирайки добре, че само със собствени сили много трудно ще се пребори с вековния поробител.

За тази цел за Румъния и Сърбия заминава специалният му пратеник Георги Живков (1844-1899), негово доверено лице, бъдещ кмет на Търново, регент и просветен министър. В Румъния той пристига в края на март, среща се с представители на Гюргевския комитет, както и с митрополит Панарет. Владиката го представя на сръбския дипломатически агент Петрониевич, който бързо го снабдява с нужните документи и го препраща до правителството в Белград.

Заинтересоваността на Петрониевич не бива да ни очудва. Българското движение подпомага в значителна степен усилията на сръбските власти, готвещи се за война с Османската империя, на желаещи при първото пукване на пушките българите да въстанат.

Пристигането на Живков в Белград е радостна изненада за нашите емигранти там – както за Хитов и войводите около него, така и за Любен Каравелов. Те посрещат Г. Живков с голямо внимание, а в самото сръбско военно министерство на 17 април 1876 г. се провежда съвещание с участието на Живков, Каравелов, Панайот Хитов и военния министър Тихомир Николич.

Без обструкции Сърбия обещава на въстаниците 30 000 пушки, веднага са отпуснати бавените от две години 2000 пушки на Хитов и се оказва пълно съдействие на четата му. Единственото условие, поставено от сърбите, е да се въстане заедно с началото на сръбските действия срещу Турция.

Веднага след съвещанието в Белград се свиква общо събрание с участието на Живков, Хитов, Каравелов и представителя на Московския славянски комитет княз Наришкин, което решава българите да вземат участие в предстоящата война, която следва да избухне на Гергьовден. След приетата резолюция Г. Живков и П. Хитов заминават за Кладово, където войводата наистина получава пушките, а Стамболовият пратеник продължава за Румъния да агитира сред комитетите.

Така Георги Живков с такт и умение постига важен дипломатически успех – по инициатива на Вътрешната организация и лично на Стамболов се преодолява разкола в революционното ни движение, осигурява се подкрепата на Сърбия, зад която естествено стои Русия, предполагаща се, че ще брани националните ни интереси, и се определя датата, когато трябва да започне общата и съгласувана борба, поради което участието на Стамболов в съвещанието в Горна Оряховица на 25 април е преди всичко акт на съпричастност.

За съжаление, преждевременното избухване на въстанието в Копривщица на 20 април осуетява добре сработения план на Стефан Стамболов.

По ирония на съдбата, на 22 април в Самоводене, след като прочита отчета на Георги Живков за свършената работа, който го и стимулира да пише до главните апостоли за свикване на общо събрание за временно отлагане на въстанието и обсъждане на новото положение и тактика, само час след изпращането на последния куриер, при него пристига доведеният от Иван Панов Семерджиев пратеник от IV революционен окръг, носещ Кървавото писмо на Каблешков. В този миг апостолът изживява едно от най-големите разочароваия в живота си, концентрирано в откровението му: „Пропадна пак хубавото дело! Пак кръв, пак жертви без никаква полза.“

На 28 април е извършено предателството на Павли поп Петков, което осуетява избухването на въстанието в Горна Оряховица. Георги Измирлиев е заловен, закаран в Търново и обесен на 28 май 1876 г. На 7 май е разгромена четата на поп Харитон в Дряновския манастир, с която приключва местната епопея.

Сидер Грънчаров се изплъзва в Румъния, включва се в четата на Филип Тотю, проявява се в битката при с. Паяк, след което с 54 момци и байрактаря Киро Плевенлията тръгва за Враца и през юни е убит в манастира „Св. Богородица“ в полите на Мургаш, а главата му – набучена на върлина, е донесена в София.

Планираната и очаквана Сръбско-турска война избухва на 18 юни, но завършва неблагоприятно за Сърбия, която, спасена от Русия, сключва примирие с Османската империя на 21 октомври 1876 г.

Така преждевременно избухналото и не напълно подготвено въстание, което не е подпомогнато от външни сили и не увлича след себе си широките народни маси, а в IV революционен окръг се изражда в подпалване на селища (Смолско и Каменица на 25 април, ж.п. станцията на Белово - 27 април )и в братоубийствена война между българи християни и българи мюсюлмани (Клисура - 27 април, Батак - 2 май 1876 г.), носи преимуществено излишни жертви, кръв и разрушения, с които обаче се изпълнява знаменитият завет на Георги Бенковски от 2 май 1876 г.: „Моята цел никога няма да заздравей; а на Русия – нека тя заповяда!“.

От историята знаем, че на 12 април 1877 г., близо година след въстанието, Русия наистина обявява война на Турция (в съответствие и с Политическата програма на Българското народно събрание от 19 ноември 1876 г., подписана и от Стамболов и препоръчваща „външна военна окупация“ на поробителката), както и че резултатите от дългоочакваната война съвсем не са такива, за каквито са мечтали апостолите на българската свобода.

Това ме навежда на мисълта да смятам, че в пасивността на Стамболов след 22 април 1876 г. има оправдан резон. След като обстоятелствата не са под контрол, а замислената мащабна акция се свежда до серия от локални въоръжени сблъсъци, е предварително ясен и крайният резултат – разорение на надигналите глава селища.

По тази причина, а и заради неизбежното предателство, истинско въстание в I революционен окръг не избухва.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки