Дърборезбата в къщите разкривала социалния статус на собственика


Дърборезбата в къщите разкривала социалния статус на собственика
Снимка: Исторически музей – Дряново
29 Август 2023, Вторник


В Историческия музей в Дряново може да се видят изящни експонати с резбени елементи

Автор: Десант

В експозицията „Колю Фичето“ в Историческия музей в Дряново са изложени предмети от XIX в., в които присъстват резбени елементи. Те са подредени върху декоративна решетка и са едни от най-интересните експонати в залата.

Във фейсбук страницата на институцията музейните специалисти припомнят, че дърворезбата е един от занаятите, които открай време внасят красота и естетика в живота на българина. Ето какво още пише в публикацията: 

Познаваме я като овчарска, домашна или църковна. В миналото с овчарски тип резба се украсявали най-обикновени предмети – геги, свирки, кавали, приклади на оръжия. По-високият клас домашна дърворезба станала особено популярна в XIX век, като започнала да присъства върху дървени предмети от бита, входни врати и иклюци (ниши с вратички, които служат за дрешници).

Българите украсявали с резба жилищата си и колкото по-сложна била украсата, толкова по-висок бил социалният статус на нейния собственик.

Едни от най-красивите образци от този вид са таваните с резбовани слънца и ажурните домашни иконостаси, които по-заможното съсловие от населението можело да си позволи. Обикновено те са разпространени най-вече в къщите на градчетата в Балкана. 


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки