Турски генерал забрани 3 март


 Турски генерал забрани 3 март
Ген. Левент Чолак /вляво/, на когото се наведохме
19 Март 2010, Петък


В Афганистан български полковник наказва майор Даниела Благоева, защото на националния празник на България обидила турските войници с "турско робство"
И това доживяхме. Турски генерали да се мръщят, че честваме Трети март и използваме неприемливия за тях термин "турско робство". Тези дни Министерство на отбраната съобщи, че на 3 март майор Даниела Благоева – офицер в Центъра за отбрана от земни атаки на летище Кабул в Афганистан, създала напрежение между българските и турските военни в мисията на НАТО.


Автор: Велизар Енчев

 
Нека прочетем, едно към едно, това уникално комюнике на военното ведомство, от което разбираме, че армията ни е с васален статут:
   "Майор Даниела Благоева е изготвила презентация по повод Националния празник на Република България – 3-ти март, и я разпространила във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул, което не е част от служебните й задължения.
   Националният командир на контингента полковник Петко Лилов е назначил служебна проверка по случая, която установява, че в презентацията е допусната терминологична грешка в текста на материала. Полковник Лилов е провел още същия ден, 3 март, среща с Командващия регионалното командване „Столица” бригаден генерал Левент Чолак, на която се изясняват обстоятелствата и случаят е приключен. На двустранната среща в Афганистан турската страна остава удовлетворена от навременната реакция на българското командване, заявяват от МО.
  Майор Даниела Благоева продължава да изпълнява задачите си в мисията в Кабул на друга длъжност. Тя ще се завърне с планираната ротация на контингента..."
   Няколко часа след това съобщение Министерството на отбраната призна: "Във въпросния материал майор Благоева е използвала термина "турско робство", което не е точно. Тъй като официално прието е да се използва словосъчетанието "османско владичество".
 
 Какво се е случило в Кабул на Трети март?

 Пожелали анонимност източници съобщават, че майор Благоева вбесила турските военни с публикувания в мрежата на ИСАФ доклад за националния празник на България. В краткия текст тя проследила периода от падането на България под турско робство до Освобождението, като обърнала специално внимание на кървавите кланета през Априлското въстание и на последвалата Руско-турска война. Турските офицери запознават със случая генерал Чолак, който привиква начаса българския полковник.
  Все още не е изяснено дали полк. Лилов посещава турския генерал, след като се е консултирал с Генералния щаб на армията в София и е получил съответните инструкции за българската позиция, или самостоятелно е провел срещата, на която поднесъл извинението. Това е изключително важно обстоятелство. Ако на Лилов е наредено от София да потуши недоволството на турската страна с извинение и наказание на майор Благоева, това е скандал, засягащ военния министър, респ. премиера Бойко Борисов. При това положение министър Аню Ангелов може да бъде обвинен в поругаване на българската военна чест и в грубо незачитане на националните символи на България. Що се отнася до отговорността на премиера, тя е не по-малка. Тъй като по устав военният министър уведомява прекия си началник за всеки сериозен инцидент в армията. Понеже българо-турският скандал в Кабул е повече от сериозен, министър-председателят Борисов е трябвало да бъде уведомен лично от Аню Ангелов. Следователно нареждането на военния министър към полк. Лилов да поднесе извинения на ген. Чолак и накаже майор Благоева е всъщност решение на премиера. В такъв случай сме свидетели на безпрецедентно военно-политическо и дипломатическо самоунижение. За което отговарят Аню Ангелов и Бойко Борисов.
   Ако полк. Лилов е действал на своя глава и си е позволил да се извини на ген.Чолак, а след това да накаже майор Благоева с преместване на друга длъжност, тогава е налице деянието "превишаване на пълномощията". А и потъпкване на уставното правило за "опазване на воинската чест". Защото е истинско безчестие да се извиняваш за честване на националния празник.
   Що се отнася до използваната в армията терминология при отбелязване на национални празници, военното министерство трябва да отговори на два въпроса: Има ли вътрешна наредба, забраняваща на мисиите зад граница да използват термина "турско робство"? И  съществува ли писмена заповед да се прилага словосъчетанието "османско владичество"?
   Аз не зная дали генералът от резерва Аню Ангелов ще отговори на тези въпроси. Но при всички случаи е време да запитаме: Предстои ли редактиране на българската история в армията, университетите, училищата? Оказван ли е натиск от турска страна върху България да промени  учебниците си по история в желаната от ислямистите посока?
  Не случайно задавам тези въпроси. В дипломатическата си практика на Балканите съм бил свидетел на подобни срамни сцени като тази в Кабул. Като български посланик в Загреб, в навечерието на Трети март 2002 г., имах телефонни разговори с нашите посланици  в съседни на Хърватия страни. С учудване узнах, че някои от тях получили телефонни инструкции от МВнР в София да проведат честването на Трети март "максимално дипломатично, без да се засяга турската страна". НДСВ бе в първата година на своето управление, когата премиер бе Симеон Сакскобургготски, а външен министър - Соломон Паси.
   Посланието било ясно - да не се използва терминът "турско робство". Странното е, че въпросните посланици не получили писмено нареждане за честването на националния празник. Очевидно в София се срамували да сложат подписа си под подобен позорен документ. Затова предпочели удобната форма на устната телефонна инструкция. От която не остават никакви следи. И няма никакъв риск за чиновниците-туркофили в София.
   Инструктираните посланици спазили устната заповед и в изпратените покани за коктейла за Трети март написали следните безлични слова: "Посланикът на Република България и неговата съпруга най-учтиво Ви канят на коктейла по случай Националния празник на България - Трети март" . И нищо повече. Нито дума за турското робство, нито дума поне за договора в Сан Стефано или за освободителната руско-турска война.
   През петте години на моя мандат в Хърватия Трети март се отбелязваше не с пищен коктейл само за дипломатическия корпус. Коктейлите бяха повече от скромни - с чаша българско вино и сандвичи. Не смятах за нужно да хвърлям няколко хиляди долара на вятъра, за да нахраня ситите посланици на 40 държави, които между две лъжички черен хайвер вяло слушат нечие слово. Приемите ставаха в залите на църквата "Св.св.Кирил и Методий" - предоставена за временно ползване на българската общност в Хърватия от кардинал Франьо Кухарич. Преди това митрополит Симеон - български владика за Западна и Централна Европа, провеждаше кратка служба за душите на падналите за свободата на България и за величието на възкръсналата от пепелта българска държава. В словото на българския посланик естестено се говореше за "турско робство" . Не за "османско владичество". Турското посолство се представяше от съветник или секретар. Не от посланика, който на всеки 3 март имаше "важни служебни задължения извън страната на пребиваването". Впрочем с двамата турски посланици в Хърватия имах много добри отношения.
   Сега узнавам, че в Министерството на отбраната при управлението на ГЕРБ  е "официално прието е да се използва словосъчетанието "османско владичество"... Така бодигардът на Симеон Сакскобургготски продължава нихилистичната линия на своите предшественици. Но вече с писмено разпореждане за забрана на "турското робство".
    След като медиите раздухаха националния позор в Кабул, от военните "изтече" информацията, че полк. Лилов не се е извинявал, а само провел разговор с турския генерал. На който изяснили възникналото недоразумение. От протоколна гледна точка нещата изглеждат така: След като българският офицер е приел да разговаря с ген.Чолак за поведението на майор Благоева, той де факто признава наличието на проблем. Самото българско съгласие за среща по този въпрос е извинение пред турската страна. А признанието, че след инцидента майор Благоева е преместена на друга длъжност, е непоправима грешка, унижаваща българската армия. Защото самият акт на "преместването" е чиста проба наказание. Наказание, наложено от българското командване, по внушението на турската страна. Ако това не е позор, какво друго е?
   За да осъзнаем по-добре ситуацията, нека прогнозираме какво ще се случи на 25 март - националният празник на Гърция. Гърците извоюват своята независимост през 1829 г., но за национален празник избират 25 март 1821 г., когато започва въстанието срещу турските поробители, увенчало се с успех осем години по-късно. Аз не зная какво ще е тържеството в гръцкия контингент в Афганистан. Нито мога да предвидя дали във вътрешната интернет мрежа на международните сили гръцките военни ще публикуват съобщение. Но съм сигурен, че гръцки офицер никога не би позволил турски генерал да му държи сметка за отбелязването на националния празник.
   Ако бяхме нормална държава, майор Даниела Благоева би получила орден за достойното си поведение на Трети март. Президентът обаче кичи с държавни отличия хора от друг калибър - напр. Ахмед Доган и бизнесменът Тодор Батков. Дано след две години ордените се раздават от личност, която цени патриотизма и националното достойнство. И която не пита чуждите дали да наказва своите.  


майор Даниела Благоева полковник Петко Лилов

В категории: Политика , Коментари

30
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
30
Дима
21.08.2013 14:51:18
2
0
Към БЪЛГАРИН -Като сте чел материала, какво сте прочел, какво сте разбрал? Май нищо, съдейки по коментара! Майор Благоева е тероризирана за това, че е говорила за безобразията на османските турци на 3 март! Вие уж твърдите, че "турско робство е имало", пък атакувате нея> Неуместно и жалко. Или си коригирайте коментара или се самонакажете! Поне се извинете!
А, и се научете да разбирате правилно онова, което четете!
29
БЪЛГАРИН
17.08.2013 07:45:40
0
0
Тази Благоева не е ли българка? Как може да се подиграва с нас? Турско робство е имало и ние бежанците от Тракия сме доказателство.Анатема за такива продажници съсипаха държавата ни.[smash]
28
Nick
17.08.2013 06:30:41
0
0
General Cholak da go duha
27
kopibg
23.07.2013 19:48:42
0
0
Полковника прилча на педерас.
26
snwyxiluad
18.12.2011 18:14:32
0
0
pLgPEX , [url=http://atduonviupev.com/]atduonviupev[/url], [link=http://lesmwbcjvtmf.com/]lesmwbcjvtmf[/link], http://coukfztzgwhz.com/
25
dlgeipt
18.12.2011 13:21:29
0
0
o3oCs8 <a href="http://tbilnzfcilif.com/">tbilnzfcilif</a>
24
oojvcljpgay
17.12.2011 13:16:18
0
0
yFwNnG , [url=http://bmcfduaswryd.com/]bmcfduaswryd[/url], [link=http://pvpqcwpihggv.com/]pvpqcwpihggv[/link], http://dsexouomkeyq.com/
23
rzrhqjunj
17.12.2011 08:23:11
0
0
maftcF <a href="http://qdavfutkupvt.com/">qdavfutkupvt</a>
22
Karsen
16.12.2011 05:25:06
0
0
I literally jumped out of my chair and dncaed after reading this!
21
Теомира - Десислава Петкова
22.03.2011 11:50:03
0
0
Нямаше турско робство, а турски "Ренесанс". Ряпа да яде италианският Ренесанс пред турския.
20
Ataka
28.04.2010 11:25:06
0
0
http://galleria.bg/bg/news/view/636/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%20%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0%20%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8.html
19
Опълченец
24.03.2010 05:05:39
0
0
Българин никога не е бил роб на турчин, даже в мислите си!

Лошото е, че те са ни имали за такива. "Раи". Това е истината казана от самите тях!

Хайде сега да решат, ако могат:
били ли са "аги" или само са се шегували, за да разнообразят райския живот в Турската държава?

Като ги слуша човек, то и арменски геноцид няма....в "учебниците" им пише, че са дошли на Балканите, заедно с Аспарух?!
През 18 век от българското населние са останали има-няма 300 хиляди души! Другото е предадено на касаплък.

ТОВА Е "ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ"
ТОВА Е МАНТАЛИТЕТ. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ.

Как да ги уважава човек, когато лъжата и наглостта е национален стил на поведение?

Орден за Майор Благоева!
18
Малко за "присъствието&qu
23.03.2010 20:21:48
0
0
Възпоминания от Батак

Иван Вазов

(разказ от едно дете)


От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите... много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

Като ги изклаха, чичо, аз видях...
С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх.
Само бачо Пеню с голям глас извика...
И издъхна бачо... А един хайдук
баба ми закла я под вехтата стряха
и кръвта потече из наший капчук...
А ази бях малък и мен не заклаха.

Татко ми излезе из къщи тогаз
с брадвата в ръцете и нещо продума...
Но те бяха много: пушнаха завчас
и той падна възнак, уби го куршума.
А мама изскочи, откъде; не знам,
и над татка фана да вика, да плаче...
Но нея скълцаха с един нож голям,
затова съм, чичо, аз сега сираче.

А бе много страшно там да бъдеш ти.
Не знам що не щяха и мен да заколат:
но плевнята пламна и взе да пращи,
и страшно мучеха кравата и волът.
Тогава побягнах плачешком навън.
Но после, когато страшното замина -
казаха, че в оня големи огън
изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.

И черквата наша, чичо, изгоря,
и школото пламна, и девойки двесте
станаха на въглен - някой ги запря...
Та и много още дяца и невести
А кака и леля, и други жени
мъчиха ги два дни, та па ги затриха.
Още слушам, чичо, как пискат они!
и детенца много на маждрак набиха.

Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях?
Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.
Той пари с котела сбираше за тях;
но поп Трендафила с гвоздеи коваха!
И уж беше страшно, пък не бе ме страх,
аз треперех само, но не плачех веки.
Мен и други дяца отведоха с тях
и гъжви съдрани увиха на всеки.

Във помашко село, не знам кое бе,
мене ме запряха нейде под земята.
Аз из дупка гледах синьото небе
и всеки ден плачех за мама, за тата.
По-добре умирвах, но не ставах турка!
Като ни пуснаха, пак в Батак живях...
Подир две години посрещнахме Гурка!

Тогаз лошо време и за тях наста:
клахме ги и ние, както те ни клаха;
но нашето село, чичо, запустя,
и татко, и мама веки не станаха.
Ти, чичо, не си чул заради Батак?
А аз съм оттамо... много е далече...
Два дни тук гладувам, щото съм сирак,
и треперя малко: зима дойде вече.
17
б-на
23.03.2010 04:35:09
0
0
искам я за президент-пожелавам и всичко добро
16
sisi
22.03.2010 21:59:32
0
0
Izviniavam se 4e pi6a ne na bylgarski no mi se razvali laptopa o polzvam na drugi hora. tova e ne 4uvano i jestoko da se nakazvat 4e praznuvame edin ot nai svtlite ni praznici .eto do kyde ia dokarahme sled kao si myl4im i ne se zastitavame kato normalni hora. spored tozi general 3 ti mart kakvo e ? i do kga ste bydem typ4eni,ynijavani ymirasti ot glad,mizeria i horata niamat pari za lekarstva?kedi si ti narode moi i zasto se my4i6 da prejivee6 a ne vdigne6 gordo glava i da kaje6 stop na tozi haos koito e sega?Bog da pazi Bulgaria ot prodajnici
15
Варненец
21.03.2010 19:55:40
0
0
Просто нямам думи да изразя своето възмущение и почуда. Как може едно хюмне със звание полковник да е български офицер. Колко ли български офицери ще се обърнат в гробовете си ако разберат за този срам и как може живите да не го наритат. Този помияр защо не е отзован и пратен извън армията? То има ли въобще армия след като една жена може да се държи достойно за разлика от нас мъжете. Боже наистина пази България! И разни там мекерета, които разбираемо не пишат на кирилица да си вземат ибриците и не мърсят сайта. За 500 години тези, които са унищожили 10 пъти популацията ни, които освен разруха и упадък нищо не са направили, една сграда не са построили в тези земя, за какви да ги имаме?
14
Ник
21.03.2010 18:16:36
0
0

За българите, живели в онази епоха си е било "турско
робство".Така са го възприемали, така са го
чувствали.Във всички документи преди Освобождението е
писано "турско робсво".И никой не се гордее с това."Турско робство" е исторически
термин.Ние "ревизия" на предците си ли ще
правим?Ние ли ще им обясняваме какво е било?
И нали сега в България има ТУРСКО МАЛЦИНСТВО, а не
ОСМАНСКО?
13
sando
21.03.2010 17:54:55
0
0
На тези години полковник!Мазен гъз!!!За тая чупка в кръста трябва да бъде линчуван.Ако ще воюват такива от наше име да си върнат историята в главите или да си дават задника където щат, но да забравят род и родина.
12
ДДС
21.03.2010 10:15:53
0
0

Бойко Борисов унижи проф. Божидар Димитров, защото допуснал да каже, че Турция е длъжник на българските тракийци. Той направи така с човека, който му докара гласове от БСП и Тракийските дружества и който е единствения харесван министър в правителството му, че някаква жена- майор ли няма да смаже.
Преди няколко дни от неговия кабинет дойде новина, че имисар на Ердоган ще дойде при Бойко да скрепяват договорките, направени в Турция. И забележете- от там подчертават в съобщението си, че "Турция е най- важния партньор на страната ни в региона".
Ашколсум, Машалла ефенди Борисов! Дано се задавиш в кръвта на хилядите изклани по време на османското владичество.
11
Георгиев
20.03.2010 23:24:46
0
0
Поклон пред майор Благоева!

А към тези които са я наказали изпитвам отвращение. Не ви ли е срам бе?

Може би СКАТ трябва да поеме защитата й, както на граничар Михаил Цонков.
Разбира се в журналистически план, като казвам защитата й.
10
Робовладелец в оставка
20.03.2010 21:28:26
0
0
Прав е турския генерал и ако има мислещи българи, му се следва благодарност!
България никога не е била роб на турция!!!!!
Запомнете го бе, мекерета!
9
Внучето
20.03.2010 21:20:13
0
0
Защо е това неистово чувство в нас да се наричаме, обричаме и/или почти да се гордеем, че сме били роби някому.
Колко от Вас,които подкрепяте този или онзи се е замислил-"Що е то роб?"
Когато си отговорите, но не според Иван Вазов, който за съжаление е написал романа от който си градим погрешна представа - ПОД ИГОТО ! Забележете, ако въобще сте го чели някога, к ъ д е и к о г а е написан?
За тези,които го нямат, п о я с н я в а м- в Русия през 1888 година братя!
Слугата и аргатин на властта Антон Дончев, кога,къде,как и срещу какви хонорари е понаписал за Време разделно ?
Дайте си отговори и може да Ви светне, ЗАЩО НЯКОИ ТОЛКОВА ИСКАТ ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ РОБИ- СЪОТВЕТНО КОМПЛЕКСИРАНИ ОТ ЕДНИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЛАГОДАРНИ НА ПОРЕДНИТЕ НИ ОСВОБОДИТЕЛИ!?!
А не сме ли ние,които сме творили Своята История? Не сме ли ние, които сме участвали във войната на Русия срещу Турция с над 25 000 редовни войници и опълченци. Не извършва ли Русия мобилизация точно в областта Самара, където населението е предимно от Българи? Не си ли заплалащаме В БРОЙ с потни Български пари водената война от Русия срещу Турция?
Нека си отговорим,пък тогава да съдим. Толкоз от Внучето.
8
бай хуй
20.03.2010 21:11:38
0
0
Наблюдателят по-долу е тъпо копеле и е ибрикчия на ДПС. Долу предателите! ДА живее майор Благоева! Чест и почитания към тази велика бълтарка!
7
Румен
20.03.2010 18:52:01
0
0
Аз съм обикновен българин и СЕ ГОРДЕЯ с майор Благоева!България ОБИЧА Даниела Благоева!
6
Патриотот
20.03.2010 07:22:18
0
0
Категорично настоявам п-к Лилов да бъде отзован незабавно и освободен от армията. М-р Благоева да бъде произведена предсрочно в подполковник. Това е волята на народа ! ! !
5
Ник
20.03.2010 05:07:12
0
0
За българите, живели в онази епоха си е било "турско робство".Така са го възприемали, така са го чувствали.Във всички документи преди Освобождението е писано "турско робсво".Това е исторически термин.Ние "ревизия" на предците си ли ще правим?Ние ли ще им обясняваме какво е било?
И нали сега в България има ТУРСКО МАЛЦИНСТВО, а не ОСМАНСКО?
Нека почитаме паметта на загиналите за свободата на България!
4
nabludatel
20.03.2010 01:50:21
0
0
As napravo se iznenadax,kak moje voeni sas takiva chinove ,i koi im dava pravo da govoriat i da izpolzvat takiva terminalogii,otishli sa na misia ,niamat nikakvo pravo da obsajdat, da govoriat takiva neshta.
Tova e rabota na 2 darjavi i te si imat darjavni glavi,toest prezidenti, i narodno sabranie.Kak ?? moje, ofizri da ghovoriat ,taka ,po vreme na misia,ami to shte stane edna ,che ne se znae koi shte opravi kashata.tazi Daniela, triabva da si darji ezika zad zabite ,as ne zashtitavam Turzia,a se gleda ,da ne se poluchavat inzidenti ,i da ima problem mejdu 2 sasedski darjavi.tia kakvo iska Balgaria da stane kato sarbia li??? kako se perchi tolkova,i toia pogled ,na snimkata ,ami tia ne e zatakava misia.Dai sega nash kontingen da e sas germanzi i tazi vap[rosnata da pochne da govori che Xitler e unishtojil 50 miliona narod ,ama tova sa prostotiii,tova e samata istina ,ama i istoria ,e kakvo tia shte varne istoriata na zad li,i kakvo ,da se podpali nova voina ,tova li go iska,jalko za maior Daniela Blagoeva,jalko che e stignasla do tozi chin,sramota.Triabva generalnia shtab ,da naprvi spezialni istrukzii ,kogato se prashtat voenoslujashti na takiva misii,a ne da se sazdava naprejenieee.,tova e.
3
Българка
19.03.2010 17:45:33
0
0
Браво,майор Благоева!!!Заслужавате уважение и поклон!Жалко ,че имаме управници родоостъпници.Срамувам се от такива пикльовци.
2
haha
19.03.2010 16:25:57
0
0
виж им финзиономиите има нещо сбъркано в тях
1
славчо
19.03.2010 15:30:34
0
0
лилов ти си педерас,учи се от майора
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки